Szybkie ciasto francuskie
Dzisiaj będzie o tym, jak można czasami oszukiwać w kuchni.
Klasyczne ciasto francuskie robi się długo, długo i jeszcze raz długo. Wałkować, składać, chować do lodówki, wałkować, składać i chować do lodówki... Oczywiście bezsprzecznie będzie ono lepsze niż to, które robi się w sekund pięć, ale... Kiedy nie masz czasu to co wolisz? Patrzeć na zdjęcia z fantastycznym ciastem francuskim, czy trochę się ubrudzić mąką i mieć prawie takie samo ciasto za chwilę u siebie w kuchni? Odpowiedź jest chyba bardzo prosta; )
Nie spodziewajcie się, że wyrośnie na dwa centymetry, bo nie wyrośnie. Jest jednak chrupiące, o wiele lepszym smaku niż kupne i sama frajda zrobienia tego ciasta jest nie do zastąpienia.
Mam w planach zrobienie klasycznej wersji ciasta francuskiego, na razie jednak mam to, bo na klasyczne muszę znaleźć czas, a z nim bywa teraz bardzo kiepsko.
To co? Robisz?: )
Szybkie ciasto francuskie
1 płat ciasta
składniki:
- 180 g mąki pszennej luksusowej+ do podsypywania
- 80 ml lodowatej wody
- 150 g bardzo zimnego masła pokrojonego w kostkę
- 1/4 łyżeczki soli
Mąkę przesiać do miski z solą, dodać kostki masła i widelcem lub specjalnym urządzeniem do ciasta kruchego połączyć masło z mąką. Nie należy robić tego rękami, ponieważ ciasto szybko rozmięknie.
Kiedy masło i mąka będą przypominać kruszonkę dodać wodę i bardzo szybko zagnieść i uformować na kształt prostokąta.
Na mocno omączony blat położyć ciasto, wałek obsypać mąką i rozwałkować ciasto na długi prostokąt o wymiarach ok 15x 30 cm. 1/3 górną ciasta złożyć do środka, na nią ułożyć 1/3 dolnej części. Ciasto obrócić o 90 stopni i ponownie rozwałkować, złożyć i obrócić o 90 stopni. Te czynności wykonać z ciastem łącznie 7 razy, sukcesywnie posypując blat i wałek mąką, aby ciasto się nie lepiło. Należy, jak najmniej dotykać ciasta rękami. Po 7 złożeniu ciasta, rozwałkować je i złożyć. Tak przygotowane ciasto owinąć w folię i włożyć do lodówki na najmniej 30 minut.
Po tym czasie rozwałkować do pożądanego kształtu i użyć do przepisu.
Ciasto piec w 220 stopniach przy grzaniu góra- dół przez ok 15- 20 minut do zrumienienia.
Smacznego!
Quick homemade puff pastry
1 sheet pastry
ingredients:
- 180 g all purpose flour+ extra for rolling
- 80 ml really cold water
- 150 g really cold butter, cubed
- 1/4 teaspoons salt
Sift flour with salt, add butter and crush butter with fork to crumble. Do not do it wyth fingers. Add water and very quickly form rectangle.
Transfer dough onto very floured surface and roll out into the long rectangle( 30- 15 cm). Fold 1/3 down part of dough to the center and 1/3 top dough to the center. Rotate dough 90 degrees and roll out again into the long rectangle. Fold and rotate. Do that 7 times. You have to be really quick and don't touch the dough often, because it has to be cold all the time. Folded dough wrap with plastic foil and put into the fridge for at least 30 minutes. Remove cold dough from the fridge and use in the recipe. Bake approx 20 minutes to golden brown at 220 C.
Enjoy!
Quick homemade puff pastry
1 sheet pastry
ingredients:
- 180 g all purpose flour+ extra for rolling
- 80 ml really cold water
- 150 g really cold butter, cubed
- 1/4 teaspoons salt
Sift flour with salt, add butter and crush butter with fork to crumble. Do not do it wyth fingers. Add water and very quickly form rectangle.
Transfer dough onto very floured surface and roll out into the long rectangle( 30- 15 cm). Fold 1/3 down part of dough to the center and 1/3 top dough to the center. Rotate dough 90 degrees and roll out again into the long rectangle. Fold and rotate. Do that 7 times. You have to be really quick and don't touch the dough often, because it has to be cold all the time. Folded dough wrap with plastic foil and put into the fridge for at least 30 minutes. Remove cold dough from the fridge and use in the recipe. Bake approx 20 minutes to golden brown at 220 C.
Enjoy!
Niebawem przepis z wykorzystaniem tego ciasta francuskiego, dzisiaj jednak małą odsłona, aby pokazać Wam, jak ciasto wygląda po upieczeniu/
No no Angie, to chyba coś dla mnie. Szybko i bez długiego czekania :D
OdpowiedzUsuńSuper, nie wiedziałam, że tak się da! Za prawdziwe ciasto francuskie nigdy nie chciało mi się zabrać, ale te to co innego :) Tylko szkoda, że nie można go dotykać rękoma, bo to moja ulubiona czynność w czasie zagniatania ;)
OdpowiedzUsuńKochana ratujesz mnie tym wpisem :)))) przepis na 100% wypróbuje bo ciasto francuskie uwielbiam ...ja też ostatnio nie mam czasu....Ściskam cieplutko
OdpowiedzUsuńWow, świetny pomysł w sam raz dla mnie! :)
OdpowiedzUsuńBardzo ładnie Ci wyszło to francuskie!
Zdjęcia świetne! *.*
genialne! koniecznie się przykoleguję. Ciasto francuskie to dla mnie zawsze była katorga. A teraz - prosta sprawa!
OdpowiedzUsuńekstra! ROBIĘ! Koniecznie!
OdpowiedzUsuńMoja mama też tak "oszukuje"w kuchni,a co ciekawsze,mnie też tego uczy hahaha choć ja jeszcze nie robiłam ciasta francuskiego wg.jej pomysłu oszczędnego:)
OdpowiedzUsuńRobię ! W weekend :D
OdpowiedzUsuńZawsze robię prawdziwe francuskie.
OdpowiedzUsuńSpróbuję tego przepisu ,na skróty'.
Pozdrowienia!
Genialne! Nigdy sama francuza nie robiłam, a zawsze chciałam. Przetestuję w ten weekend :)
OdpowiedzUsuńnooo, to teraz można robić duuużo częściej :)
OdpowiedzUsuńSkorzystam z przepisu, bo mnie przekonuje, ale moje skróty najszybsze ,
OdpowiedzUsuńto jazda do sklepu , zabieram z półki , płacę i piekę.
Wiem, wiem - niejedna Pani się oburzy, ale cóż skoro prawda jest taka.
Och nie oburzam się, ale pewnie bym częściej kupowała, gdyby można było u nas dostać ciasto maślane, a nie jakieś coś paskudnego, co zostawia posmak byle jakiego tłuszczu roślinnego... brrr...
UsuńW podobny sposób robiłam takie szybkie ciasto francuskie, ścierając zamarznięte mało na grubej tarce (trzymając je przez papier, żeby się nie zagrzało od ręki). Jeszcze szybciej się łączą składniki. A jeśli eliminuje się kilkakrotne wałkowanie i składanie (charakterystyczne dla ciasta francuskiego), można po jednokrotnym wałkowaniu na grubość ok 2mm otrzymać ciasto kruchutkie, z którego wychodzą pyszne pieczone pierogi, paluszki... itp, co komu do głowy przyjdzie.
OdpowiedzUsuńOd dawna szukam dobrego przepisu na ciasto francuskie - i chyba właśnie znalazłem ;-)
OdpowiedzUsuńMuszę spróbować takie szybkie wersji!! Też się zbieram ze zrobieniem ciasta francuskiego i zebrać nie mogę, a czasami mam na nie ochotę - kupnego niestety nie lubię! ;/
OdpowiedzUsuńSzczerze mówiąc nie mam pojęcia jakim cudem z tego mogło wyjść ciasto francuskie - owszem zrobiłem DOKŁADNIE według przepisu (a szkoda bo jakbym skopał może by wyszło) i z przykrością muszę stwierdzić że do ciasta francuskiego trochę temu daleko (a bliżej do maślanych ciasteczek).
OdpowiedzUsuńTo trzeba było skopać, być może to by pomogło.
UsuńTak, jak napisałam we wstępie, jest to przepis na szybkie ciasto francuskie, więc nie można spodziewać się po 15 minutach przygotowania, najlepszego ciasta francuskiego, które rośnie na 3 centymetry. Nie mniej jednak obawiam się, że Twoja opinia, jakoby ciasto miałoby bardziej przypominać ciasteczka maślane jest trochę naciągana lub, mam nadzieję, że tak jednak nie jest, nie wiesz, jak smakują maślane ciasteczka.
A tak przy okazji, warto się podpisać, anonimowo zawsze można rzucać negatywnymi komentarzami bez żadnych konsekwencji, a to tylko psuje jakieś, chociażby minimalne poczucie szacunku do autorów bloga.
Pozdrawiam.
Ja właśnie skorzystałam z przepisu xd zobaczymy co wyjdzie xd
OdpowiedzUsuńDaj znać jak wyszło;)
UsuńWszystko wyszło super. Dzięki polecam jeśli ktoś potrzebuje przepis na szybko jak ja :)
UsuńWszystko wyszło super. Dzięki polecam jeśli ktoś potrzebuje przepis na szybko jak ja :)
UsuńWszystko wyszło super. Dzięki polecam jeśli ktoś potrzebuje przepis na szybko jak ja :)
Usuńten przepis to gówno proowalam 2 raz i nic jakas pacieja .....
OdpowiedzUsuńWidzisz a ja próbowałam 3 razy i za każdym razem wyszło ciasto a nie "gówno". Może trzeba pomyśleć nad umiejętnościami...;)
UsuńZamiast mąki luksusowej może być typ 450 (tortowa) ?
OdpowiedzUsuńHm. Spróbowałabym na tortowej, ale nie wiem czy nie będzie zbyt delikatna. Jeśli masz 650 albo 750 to wybrałabym chyba te niż tortową;)
UsuńPozdrawiam!
Ten przepis uratował mi życie. ;) Otóż, oboje z mężem kochamy tarty, jemy jakąś w zasadzie co tydzień. Tylko że przestałam kupować produkty z olejem palmowym, a ciężko o takie ciasto francuskie, więc musiałam zacząć robić sama. Twój przepis jest prosty i taki szybki - dla mnie bomba!
OdpowiedzUsuńBardzo się cieszę, że udało Ci się zastąpić kupne ciasto francuskie moją wersją. Mam nadzieję, że będzie służył długie lata!:))
Usuń:)
OdpowiedzUsuń