Strudel jabłkowy
Apple strudel, for English scroll down
Od bardzo dawna chciałam już zrobić strudla jabłkowego, a właściwie od dnia, kiedy zobaczyłam go w Bękartach Wojny. Nie umiałam oprzeć się pokusie, kiedy widziałam na ekranie pana pułkownika delektującego się nim w towarzystwie bitej śmietany.
Czytając o strudlu widziałam wiele komentarzy, jakoby ciasto było trudne w zrobieniu. Powiem tak, farsz to banał, wystarczy pokroić i wymieszać. Gorzej jest z ciastem, które trzeba rozwałkować, czy rozciągnąć cienko i ma się na to tak naprawdę jedną próbę. Ciasto przy pierwszym wałkowaniu jest bardzo elastyczne i dobrze się z nim pracuje. I nie myślcie sobie wtedy "a zagniotę jeszcze raz, tak dla pewności" Niech Was wszystkie ręce tego świata bronią! Przy następnym wałkowaniu ciasto będzie ciężko współpracowało, oczywiście da się, ale po co się męczyć?; ) Jak rozwałkujecie to reszta pójdzie już z górki: )
Aha i prawie bym zapomniała, tak to święta prawda, strudel najlepszy jest na ciepło: )
Strudel jabłkowy
ok 12 porcji
składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 125 ml ciepłej wody
- 2 żółtka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka octu winnego
Mąkę przesiać do miski razem z solą, płynne składniki połączyć ze sobą. Do mąki dodać żółtka a następnie partiami płynne składniki i wyrabiać elastyczne ciasto, w razie potrzeby można trochę podsypać ciasto mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie posmarować je olejem, włożyć do miski, przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.
składniki na farsz:
- 600 g jabłek
- 80 g bułki tartej
- 80 g cukru trzcinowego
- 150 g masła
- 40 g płatków migdałowych
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Migdały podprażyć na patelni, odstawić.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni roztopić 75 g masła, dodać bułkę tartą i przyrumienić ją na ciemnozłoty kolor. Do jabłek dodać przyrumienioną bułkę tartą, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i migdały. Wszystko wymieszać i odstawić na czas wałkowania ciasta.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni- grzanie góra- dół.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i przygotować duży blat. Następnie rozwałkować ciasto na kwadrat, a następnie rozciągać ciasto delikatnie od środka, tak, aby powstał cienki duży, w miarę możliwości kwadratowy placek. Jeśli w którymś miejscu ciasto się rozerwie, bez problemu można je skleić. Ciasto nie może być jednak zbyt cienkie bo nie będzie można później zwinąć rolady.
Pozostałe masło roztopić w garnuszku i posmarować nim ciasto. Na to rozłożyć równomiernie nadzienie, zostawiając ok 1.5 cm z każdej strony, następnie powoli zwijać ciasto w roladę. Końce strudla zawinąć do dołu.
Roladę przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować pozostałym masłem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut aż ciasto będzie rumiane- w zależności od piekarnika może to trwać chwilę krócej lub dłużej.
Czytając o strudlu widziałam wiele komentarzy, jakoby ciasto było trudne w zrobieniu. Powiem tak, farsz to banał, wystarczy pokroić i wymieszać. Gorzej jest z ciastem, które trzeba rozwałkować, czy rozciągnąć cienko i ma się na to tak naprawdę jedną próbę. Ciasto przy pierwszym wałkowaniu jest bardzo elastyczne i dobrze się z nim pracuje. I nie myślcie sobie wtedy "a zagniotę jeszcze raz, tak dla pewności" Niech Was wszystkie ręce tego świata bronią! Przy następnym wałkowaniu ciasto będzie ciężko współpracowało, oczywiście da się, ale po co się męczyć?; ) Jak rozwałkujecie to reszta pójdzie już z górki: )
Aha i prawie bym zapomniała, tak to święta prawda, strudel najlepszy jest na ciepło: )
Strudel jabłkowy
ok 12 porcji
składniki na ciasto:
- 300 g mąki tortowej
- 125 ml ciepłej wody
- 2 żółtka
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżeczka soli
- 1 łyżka octu winnego
Mąkę przesiać do miski razem z solą, płynne składniki połączyć ze sobą. Do mąki dodać żółtka a następnie partiami płynne składniki i wyrabiać elastyczne ciasto, w razie potrzeby można trochę podsypać ciasto mąką. Kiedy ciasto będzie elastyczne i gładkie posmarować je olejem, włożyć do miski, przykryć i wstawić na 30 minut do lodówki.
składniki na farsz:
- 600 g jabłek
- 80 g bułki tartej
- 80 g cukru trzcinowego
- 150 g masła
- 40 g płatków migdałowych
- 1/2 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki mielonego cynamonu
Migdały podprażyć na patelni, odstawić.
Jabłka obrać, pokroić w ćwiartki, usunąć gniazda nasienne a następnie pokroić w cienkie plasterki.
Na patelni roztopić 75 g masła, dodać bułkę tartą i przyrumienić ją na ciemnozłoty kolor. Do jabłek dodać przyrumienioną bułkę tartą, cukier, cynamon, gałkę muszkatołową i migdały. Wszystko wymieszać i odstawić na czas wałkowania ciasta.
Piekarnik nagrzać do 200 stopni- grzanie góra- dół.
Ciasto wyciągnąć z lodówki i przygotować duży blat. Następnie rozwałkować ciasto na kwadrat, a następnie rozciągać ciasto delikatnie od środka, tak, aby powstał cienki duży, w miarę możliwości kwadratowy placek. Jeśli w którymś miejscu ciasto się rozerwie, bez problemu można je skleić. Ciasto nie może być jednak zbyt cienkie bo nie będzie można później zwinąć rolady.
Pozostałe masło roztopić w garnuszku i posmarować nim ciasto. Na to rozłożyć równomiernie nadzienie, zostawiając ok 1.5 cm z każdej strony, następnie powoli zwijać ciasto w roladę. Końce strudla zawinąć do dołu.
Roladę przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i posmarować pozostałym masłem. Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 40 minut aż ciasto będzie rumiane- w zależności od piekarnika może to trwać chwilę krócej lub dłużej.
Gotowe ciasto odstawić do ostudzenia, następnie oprószyć cukrem pudrem i podawać w towarzystwie na przykład bitej śmietany.
Strudel najlepszy jest jeszcze ciepły.
Smacznego!
Apple strudel
12 portions
ingredient for dough:
- 300 g cake flour
- 125 ml lukewarm water
2 egg yolks
- 2 tablespoons oil
- 1 teaspoon salt
- 1 tablespoon red vine vinegar
In a bowl sift flour, and salt. In another bowl combine water, oil and vinegar. Add yolks to the flour, then gradually add wet ingredients, stirring to combine. Knead dough until smooth and elastic, coat with oil, put into the bowl and transfer into the fridge for 30 minutes.
ingredients for filling:
- 600 g apples
- 80 g breadcrumbs
- 80 g light brown sugar
- 150 g butter
- 40 g almond flakes
- 1/2 teaspoon nutmeg
- 1/2 teaspoon cinnamon
In a frying pan brown almond until golden brown, set aside to cool.
Peel apples and then cut into the thin slices. In the frying pan melt 75 g butter add breadcrumbs and fry until golden brown. Remove from the heat and add to the apples, stir to combine. Add sugar, cinnamon, nutmeg and almonds. Stir everything and set aside.
Preheat oven to 200 C.
Put the dough into the fridge and roll out into big square, then carefully stretch the dough with your hand to get very big and thin square.
Melt remaining butter and spread over the dough( leave alittle bit for glaze), then spread filling, leaving 1.5 cm space at each edge.. Roll the dough to make roulade.
Transfer cake into a baking sheet lined with parchment paper, glaze with remaining butter and put into the preheated oven. Bake 40 minutes to golden brown. Remove from the oven and let cool for 10 minutes, sprinke with icing sugar and serve. Strudel is the best warm with scoop of ice cream or whipped cream.
Enjoy!
Strudel najlepszy jest jeszcze ciepły.
Smacznego!
Apple strudel
12 portions
ingredient for dough:
- 300 g cake flour
- 125 ml lukewarm water
2 egg yolks
- 2 tablespoons oil
- 1 teaspoon salt
- 1 tablespoon red vine vinegar
In a bowl sift flour, and salt. In another bowl combine water, oil and vinegar. Add yolks to the flour, then gradually add wet ingredients, stirring to combine. Knead dough until smooth and elastic, coat with oil, put into the bowl and transfer into the fridge for 30 minutes.
ingredients for filling:
- 600 g apples
- 80 g breadcrumbs
- 80 g light brown sugar
- 150 g butter
- 40 g almond flakes
- 1/2 teaspoon nutmeg
- 1/2 teaspoon cinnamon
In a frying pan brown almond until golden brown, set aside to cool.
Peel apples and then cut into the thin slices. In the frying pan melt 75 g butter add breadcrumbs and fry until golden brown. Remove from the heat and add to the apples, stir to combine. Add sugar, cinnamon, nutmeg and almonds. Stir everything and set aside.
Preheat oven to 200 C.
Put the dough into the fridge and roll out into big square, then carefully stretch the dough with your hand to get very big and thin square.
Melt remaining butter and spread over the dough( leave alittle bit for glaze), then spread filling, leaving 1.5 cm space at each edge.. Roll the dough to make roulade.
Transfer cake into a baking sheet lined with parchment paper, glaze with remaining butter and put into the preheated oven. Bake 40 minutes to golden brown. Remove from the oven and let cool for 10 minutes, sprinke with icing sugar and serve. Strudel is the best warm with scoop of ice cream or whipped cream.
Enjoy!
Piękny. Idealny!
OdpowiedzUsuńChi chi, Bękarty Wojny :D.
OdpowiedzUsuńWspaniały, nie tylko na święta :)
Już go widzę na moim talerzu, na ciepło w towarzystwie waniliowych lodów. Pycha!
OdpowiedzUsuńWygląda przepysznie, a wszystko co ma w sobie jabłka i cynamon musi być pyszne! :)
OdpowiedzUsuńwww.sagneska.pl
Wygląda naprawdę apetycznie :D Kochamy jabłka i taki strudel jeszcze cieplutki musi być niesamowity :)
OdpowiedzUsuńZ gałką lodów z boku...się rozmarzyłam się :)
OdpowiedzUsuńAle kusząco wygląda... i ta powalająca ilość nadzienia - cudo :-)!
OdpowiedzUsuńTaki na ciepło z gałką lodów...o mniam :D
OdpowiedzUsuńWłaśnie piję herbatkę, chętnie bym podkradła do niej kawałek tego cuda :)
OdpowiedzUsuńRobię go :) cała moja rodzina go uwielbia! Nawet mam go na blogu, tylko zdjęcie nowe by się przydało :D
OdpowiedzUsuńBękarty Wojny i porcja takich słodkości, dla mnie idealny duet :)
OdpowiedzUsuńO super z lodami mniam coś pysznego :D
OdpowiedzUsuńPamiętam tę scenę w filmie :) Oj, zjadłoby się jeden kawałek :)
OdpowiedzUsuńPrezentuje się niesamowicie *.*
OdpowiedzUsuńWygląda pysznie z tym nadzieniem. Patrząc na zawartość musiał smakować nieziemsko :)
OdpowiedzUsuńMnie też kusi od dawna, ale jakoś tak.. Lękam się nieco :)
OdpowiedzUsuńTwój wygląda fantastycznie :)
Pięknie wygląda Twój strudel. Póki nie zrobię takiego to nasycę oczy jego widokiem :)
OdpowiedzUsuńStrudel jest cudowny!
OdpowiedzUsuńCudowny strudel!
OdpowiedzUsuńaaaah! Ależ kusisz! Kocham strudle!!!!<3
OdpowiedzUsuńPS. Chciałabym Serdecznie zaprosić do wzięcia udziału w moim czekoladowym konkursie! Więcej szczególów na moim blogu !
nigdy nie jadłam, zabieram się do zrobienia takiego juz chyba 2 rok z rzędu! wygląda pysznie! :)
OdpowiedzUsuń