Wegeburgery z falafel i sosem miodowo- cytrynowym z tahini
Falafel burgers with honey- lemon- tahini sauce, for English scroll down
No to zrobiłam ucztę. Czasem sobie myślę, że chyba za bardzo rozpieszczam swoją rodzinę... Nieee, wcale tak nie myślę. Choć nauczyłam ich już pewnego rodzaju wygody, którą ciągle wykorzystują a ja czasem jestem "tą poszkodowaną".
Sytuacja z ostatniego czasu. Sobota, jestem w pracy, przyjeżdżam ok 15 do domu i słyszę taki kochany głos mojej mamy "Skarbie< od razu wiem, o co chodzi, kiedy mama mówi do mnie skarbie>, idziemy dzisiaj na imprezę, upiekłabyś może jakieś ciasto?" Dzisiaj? Impreza? Myślę sobie "przecież nie ma nic w lodówce!". Ale od czego ma się głowę i wyobraźnię?
Tak, byłam zmęczona po pracy i nie chciało mi się robić tego ciasta, ale wiecie co? Kiedy zaczęłam przygotowywać sobie składniki, kiedy włączyłam piekarnik i wyjęłam formę, ogarnął mnie taki wewnętrzny relaks, coś w rodzaju tych chwil, na które czekasz, mimo że tego nie planowałeś wcześniej. Cudowne uczucie. W rezultacie powstało ciasto marchewkowe z polewą z mlecznej czekolady i orzechami. Takie proste, a takie dobre. Mama mówiła, że każdy był zachwycony, a ja tylko klasnęłam w myślach w dłonie, powtarzając w duchu "kocham to robić".
Sytuacja z ostatniego czasu. Sobota, jestem w pracy, przyjeżdżam ok 15 do domu i słyszę taki kochany głos mojej mamy "Skarbie< od razu wiem, o co chodzi, kiedy mama mówi do mnie skarbie>, idziemy dzisiaj na imprezę, upiekłabyś może jakieś ciasto?" Dzisiaj? Impreza? Myślę sobie "przecież nie ma nic w lodówce!". Ale od czego ma się głowę i wyobraźnię?
Tak, byłam zmęczona po pracy i nie chciało mi się robić tego ciasta, ale wiecie co? Kiedy zaczęłam przygotowywać sobie składniki, kiedy włączyłam piekarnik i wyjęłam formę, ogarnął mnie taki wewnętrzny relaks, coś w rodzaju tych chwil, na które czekasz, mimo że tego nie planowałeś wcześniej. Cudowne uczucie. W rezultacie powstało ciasto marchewkowe z polewą z mlecznej czekolady i orzechami. Takie proste, a takie dobre. Mama mówiła, że każdy był zachwycony, a ja tylko klasnęłam w myślach w dłonie, powtarzając w duchu "kocham to robić".
Te burgery chciałam zrobić już długo, długo przed tym, kiedy je w końcu zrobiłam. Ale warto było czekać, bo są naprawdę pyszne. Falafel są bardzo aromatyczne, sos orzeźwiający a warzywa soczyste. Domowe bułki jeszcze bardziej nakręcają smak burgera. Nic tylko wziąć do ręki i zaplamić całą bluzkę sosem, śmiejąc się do siebie i delektując smakiem.
Wegeburgery z falafel i sosem miodowo- cytrynowym z tahini
5 burgerów
składniki na sos:
- 90 g tahini
- 3 łyżki jogurtu naturalnego
- 2 łyżeczki miodu
- 1 ząbek czosnku
- 40 ml soku z cytryny
- sól i pieprz
Czosnek drobno posiekać, wszystkie składniki wymieszać z misce, doprawiając solą i pieprzem. Odstawić na czas przygotowywania burgerów.
składniki na falafele
- 2 puszki ciecierzycy
- pęczek natki pietruszki lub pół pęczka kolendry
- 1 mała czerwona cebula
- 1/2 łyżeczki słodkiej papryki mielonej
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 łyżeczki nasion kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- skórka z jednej cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże jajko
- 2 łyżki bułki tartej
Kolendrę i kminek rozdrobnić w moździerzu. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, natkę posiekać. Wszystkie składniki oprócz jajka i bułki tartej umieścić w blenderze i zblendować. Dodać jajko i bułkę, wymieszać. Z masy uformować 5- 6 grubych kotletów. Następnie smażyć je na patelni na większej ilości oliwy ok 5 minut z każdej strony.
pozostałe składniki:
- 5 bułek do hamburgerów- ja użyłam połowy przepisu na te bułki
- 1 duży pomidor
- 2 garście roszponki
- 1 niewielka cebula czerwona
Bułki przekroić, podgrzać w mikrofalówce lub podpiec chwilę w piekarniku, aby były ciepłe, a następnie każdą stronę posmarować sosem, następnie ułożyć roszponkę, dodać sos, falafele, pomidora, cebulę i jeszcze trochę sosu- nie żałujcie go; )
- 1/2 łyżeczki ostrej papryki mielonej
- 1/4 łyżeczki papryki wędzonej ostrej
- 2 łyżeczki nasion kolendry
- 2 łyżeczki nasion kminku
- 1 łyżeczka soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- skórka z jednej cytryny
- 2 ząbki czosnku
- 1 duże jajko
- 2 łyżki bułki tartej
Kolendrę i kminek rozdrobnić w moździerzu. Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, natkę posiekać. Wszystkie składniki oprócz jajka i bułki tartej umieścić w blenderze i zblendować. Dodać jajko i bułkę, wymieszać. Z masy uformować 5- 6 grubych kotletów. Następnie smażyć je na patelni na większej ilości oliwy ok 5 minut z każdej strony.
pozostałe składniki:
- 5 bułek do hamburgerów- ja użyłam połowy przepisu na te bułki
- 1 duży pomidor
- 2 garście roszponki
- 1 niewielka cebula czerwona
Bułki przekroić, podgrzać w mikrofalówce lub podpiec chwilę w piekarniku, aby były ciepłe, a następnie każdą stronę posmarować sosem, następnie ułożyć roszponkę, dodać sos, falafele, pomidora, cebulę i jeszcze trochę sosu- nie żałujcie go; )
Smacznego!
Vege burgers with falafel and tahini- lemon- honey sauce
5 burgers
ingrediens for sauce:
- 90 g tahini
- 3 tablespoons plain yogurt
- 2 teaspoons honey
- 1 garlic clove
- 40 ml lemon juice
- salt and pepper
Finely chop garlic, in the bowl add all ingredients, sesaon with salt and pepper and stir well. Set aside.
ingredients for falafel:
- 2 cans chickpeas
- one bunh parsley or coriander, finely chopped
- 1 small red onion
- 1/2 tespoon sweet paprika
- 1/2 hot paprika
- 1/4 hot smoked paprika
- 2 teaspoons coriander seeds
- 2 teaspoons cumin seeds
- 1 teaspoon salt
- 1/3 teaspoon pepper
- zest of one lemon
- 1 big egg
- 2 tablespoons breadcrumbs
Vege burgers with falafel and tahini- lemon- honey sauce
5 burgers
ingrediens for sauce:
- 90 g tahini
- 3 tablespoons plain yogurt
- 2 teaspoons honey
- 1 garlic clove
- 40 ml lemon juice
- salt and pepper
Finely chop garlic, in the bowl add all ingredients, sesaon with salt and pepper and stir well. Set aside.
ingredients for falafel:
- 2 cans chickpeas
- one bunh parsley or coriander, finely chopped
- 1 small red onion
- 1/2 tespoon sweet paprika
- 1/2 hot paprika
- 1/4 hot smoked paprika
- 2 teaspoons coriander seeds
- 2 teaspoons cumin seeds
- 1 teaspoon salt
- 1/3 teaspoon pepper
- zest of one lemon
- 1 big egg
- 2 tablespoons breadcrumbs
Crush coriander and cumin seeds in a mortar. Finely dice onion and garlic. In a bowl add all ingredients except egg and breadcrumbs and blend. Add egg and breadcrumbs and stir well, then form 5- 6 thick burgers.
Heat a frying pan with olive oil ( olive oil should cover whole bottom of the pan) over medium heat. Add burgers and fry until golden brown on each side about 5- 6 minutes per side.
remaining ingredients:
- 5 burger buns- recipe here
- 1 big tomato, sliced
- 2 handful lamb's lettuce
- 1 small red onion, finely sliced
Cut burger buns in half, heat up in microwave or oven, then spread sauce on each side, put lettuce, sauce, falafel, one slice tomato, onion and a little bit of sauce again. Cover with half of burger buns and serve.
Enjoy!
Heat a frying pan with olive oil ( olive oil should cover whole bottom of the pan) over medium heat. Add burgers and fry until golden brown on each side about 5- 6 minutes per side.
remaining ingredients:
- 5 burger buns- recipe here
- 1 big tomato, sliced
- 2 handful lamb's lettuce
- 1 small red onion, finely sliced
Cut burger buns in half, heat up in microwave or oven, then spread sauce on each side, put lettuce, sauce, falafel, one slice tomato, onion and a little bit of sauce again. Cover with half of burger buns and serve.
Enjoy!
mniam!
OdpowiedzUsuńA.
na wypasie! oczywiście wyszły fantastycznie! zarówno jak te cudowne zdjęcia :)
OdpowiedzUsuńmiłego tygodnia!
Ale wspaniałe burgery, ślinka mi cieknie jak na nie patrzę :)
OdpowiedzUsuńA do Twojego wstępu, to ja też tak mam, że mogę czuć się bardzo zmęczona, ale jak zaczynam gotować, to się relaksuje i robi się tak fajnie :)
nie mam języka, własnie uciekł do Ciebie na burgera;)
OdpowiedzUsuńMega!! Prezentują się przepysznie! :)
OdpowiedzUsuńObłęd :) Najbardziej zaciekawił mnie sos: muszę koniecznie go wypróbować :)
OdpowiedzUsuńWyglądają niesamowicie! :D
OdpowiedzUsuńJak to apetycznie wygląda!!!
OdpowiedzUsuńBurgery pierwsza klasa! Prawdziwa uczta ;)
OdpowiedzUsuńCo do ciasta marchewkowego z początku wpisu - też uwielbiam to uczucie, gdy znajomi chwalą moje wypieki, nawet te najprostsze. A pieczenie to dla mnie również idealny sposób na relaks ;)
Burgery wyszły Ci obłędne! :)
OdpowiedzUsuńSuper, super! Uwielbiam Twoje przepisy i zdjęcia, będę zaglądać częściej. Pozdrawiam :).
OdpowiedzUsuńzdjęcia mówią same za siebie! Muszą smakować niesamowicie pysznie:)
OdpowiedzUsuńWypasione te Twoje burgery!!! :)
OdpowiedzUsuńWyglądają magicznie !! Dobór składników mi się bardzo podoba, a ten sos z dodatkiem tahini musi być obłędny. Takie giganty to chyba ciężko ugryźć :P
OdpowiedzUsuńone są wprost idealne!!!! mój ślinotok nie zna granic
OdpowiedzUsuńNo nareszcie! Chyba pół roku zwlekałaś z tym przepisem! :P
OdpowiedzUsuńDo zrobienia falafelu zabieram się od półtora roku. Boję się, bo nikt poza mną nie będzie pewnie jadł. Może w ten weekend się zabiorę.
OdpowiedzUsuńWspaniała uczta! Kto by się oparł takim pysznościom? :)
OdpowiedzUsuńO kurcze burgery wyglądają niesamowicie, a na dodatek sos jest na bazie mojego ulubionego masła tahini! Danie genialne :)
OdpowiedzUsuń