czwartek, 19 listopada 2015

Najlepsza brioszka cynamonowa

Brioszka cynamonowa

Cinnamon brioche, for English scroll down


Powinna się raczej nazywać brioszka olbrzymia. Jej rozmiary przeszły moje najśmielsze oczekiwania. Gdybym wiedziała, że aż taka urośnie to zrobiłabym po prostu dwie mniejsze, bo w zasadzie to ledwo mieściła mi się do piekarnika. Musiałam mocno pokombinować, jak ją w ogóle do niego włożyć;) Rozmiar rozmiarem, ale najważniejszy oczywiście jest smak. I w tym wypadku również zapach. Podczas pieczenia nie mogłam przebywać w kuchni, ponieważ brioszka tak pięknie pachniała, że nie byłam w stanie wytrzymać, od razu chciałam ją wyciągnąć i zjeść. Pachnie po prostu przepięknie i nikt temu nie zaprzeczy;) Jako miłośniczka cynamonu i wypieków drożdżowych nie bałam się o smak , wiedziałam, że co jak co, ale to maślane cudo z cynamonem nie może nie smakować;) W rezultacie z ogromnej brioszki na drugi dzień nic nie zostało,  trochę się obawiałam, że jest za duża, jak na nasze możliwości. Nic podobnego- zniknęła w mgnieniu oka. A najlepszym sposobem na jej jedzenie jest dobry dżem, masło i szklanka gorącego kakao, niebo:)

Brioszka cynamonowa
1 bardzo duża lub dwie standardowe

składniki na nadzienie:
- 2 łyżeczki cynamonu
- 110 g cukru trzcinowego
- 80 g masła

W misce połączyć cynamon z cukrem, masło roztopić przed smarowaniem ciasta.

składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej luksusowej
- 80 g cukru
- 240 g miękkiego masła
- 4 jajka
- 10 g drożdży suchych instant
- 1 łyżeczka soli
- 120 ml mleka

- 1 jajko+ odrobina mleka

Mąkę przesiać do miski i dodać sól, cukier oraz drożdże. Mleko podgrzać, aby było letnie. Do suchych składników  dodać jajka i mleko, następnie wymieszać do całkowitego połączenia. Do ciasta dodawać masło cały czas mieszając mikserem/ ugniatając ciasto- będzie dosyć mocno klejące. Na sam koniec ugniatania ciasto posypać mąką- do ok 50 g i zagnieć w kulę, następnie przełożyć do miski, przykryć ściereczką i odstawić na 2 godziny, składając ciasto dwa razy po 45 i 90 minutach.
Po tym czasie ciasto zagnieść chwilę i rozwałkować na bardzo duży prostokąt, następnie ciasto posmarować roztopionym masłem i wysypać cukrem z cynamonem. Ciasto podzielić wzdłuż krótszego boku na 4 części i każdą z nich zwijać do powstania długiego wałka. W tym momencie można wałki podzielić jeszcze na pół, aby powstało 8 części, z których można zrobić dwie mniejsze brioszki. Brioszkę zapleść w warkocz według metody pokazanej na zdjęciu i przenieść na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Brioszkę przykryć ściereczką i odstawić w cieple miejsce na ok. 45- 50 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie piekarnika nastawić na 180 stopni- grzanie- góra- dół. 
Po wyrośnięciu brioszkę wysmarować jajkiem wymieszanym z masłem i wstawić do piekarnika, piec ok 40 minut do suchego patyczka, po czym wyciągnąć i ostudzić.
Smacznego!

Cinnamon brioche
1 really big or 2 conventional size brioches

ingredients for filling:
- 2 teaspoons cinnaon
- 110 g light brown sugar
- 80 g butter

In a bowl combine cinnamon with sugar, melt butter before spread it over the dough.

ingredients for dough:
- 500 g all purpose flour
- 80 g sugar
- 240 g butter, at room temperature
- 4 eggs
- 10 g active dry yeast
- 1 teaspoon salt
- 120 ml milk

- 1 egg+ a litle bit of milk

Heat milk over medium heat until lukewarm. In a bowl sift flour and add salt, sugar and yeast. Add milk and eggs, stir to combine. Next gradually add butter, kneading all the time. The dough is sticky. At the end add a little bit of flour (to 50 g) and knead a ball. Transfer dough into the bowl, cover with a kitchen cloth and set aside to rise for 2 hours, folding 2 times after 45 i 90 minutes. 
Deflate the dough and knead for a while next roll out into a very big rectangle, spread with melted butter and sprinkle with combined sugar and cinnamon. Divide dough into 4 long ractangles along the shorter edge, then roll each into long rollers. You can divide rollers in half to make 2 brioches. Braid brioche according to method in the picture and transfer into a baking sheet lined with parchment paper. Cover broche with clean cloth and set aside for about 45- 50 minutes.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Brush brioche with combined egg and milk and take into the preheated oven, bake approx. 40 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. 
Remove brioche from the oven and set aside to cool. 
Enjoy!











16 komentarzy:

  1. ahhhh już wyobrażam sobie ten zapach :D

    OdpowiedzUsuń
  2. ahhhh już wyobrażam sobie ten zapach :D

    OdpowiedzUsuń
  3. Pięknie zapleciona, muszę kiedyś taką przygotować bo uwielbiam cynamon i robię w kółko cinnamon rollsy :D

    OdpowiedzUsuń
  4. Ja Ci jej po prostu zazdroszczę:)))

    OdpowiedzUsuń
  5. no fakt, rozmiary to ona ma! Ale jest cynamon, jest impreza ;)

    OdpowiedzUsuń
  6. Jest piękna! Zdecydowanie moje smaki <3

    OdpowiedzUsuń
  7. Drozdzowe to moje ulubione ciasto, piekna :-)

    OdpowiedzUsuń
  8. Taki warkocz to już wyższa szkoła jazdy. Ale połączenie cynamonu i delikatnego, puszystego ciasta podpowiada, że warto się poświęcić.

    OdpowiedzUsuń
  9. pięknie zapleciona :) porywam kawałek

    OdpowiedzUsuń
  10. Brioszka <3 Uwielbiam wypieki drożdżowe! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kusisz niesamowicie!
    To idealne ciasto na przełom jesieni i zimy :)

    OdpowiedzUsuń
  12. Kiedy robilam wieniec ze śliwkami tak samo nie wiedziałam, czy zmieszcze go do piekarnika ;)
    Piekna ta brioszka ;)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...