środa, 25 listopada 2015

Sernik piernikowy z piernikami

Sernik piernikowy z piernikami

Gingerbread cheesecake with gingerbreads, for English scroll down


Absolutnie przepyszny. Potwierdzi Wam to każda osoba, która miała okazję spróbować tego ciasta, a było ich parę( tak rozpieszczam moich znajomych i koleżanki z pracy; D). Sernik jest aksamitny, bardzo kremowy, słodki i wilgotny- jednym słowem rozpływa się w ustach.
Jest to fantastyczna propozycja na święta, bo pachnie świętami, smakuje świętami i wygląda świątecznie. Jestem z tego wypieku bardzo zadowolona, to jeden z najlepszych serników, jaki miałam okazję jeść. Świadomość, że jest mój sprawia, że mój uśmiech na twarzy jest jeszcze większy;) Jeśli chodzi o sposób pieczenia- sernik piekę według porad Pauliny z bloga Czekoladą Utkane. Uważam, że ten sposób jest fantastyczny, ponieważ sernik nie opada i zawsze prezentuje się fantastycznie;)

Sernik piernikowy z piernikami
tortownica 24 cm

składniki na spód:
- 200 g herbatników typu petit buree
- 100 g roztopionego masła
- 2 łyżeczki przyprawy do piernika

Piekarnik nastawić na 170 stopni- grzanie góra- dół. Formę lekko natłuścić.
Herbatniki rozkruszyć w blenderze na piasek, dodać przyprawę i wymieszać. Wlać masło i zmiksować do połączenia. Tak przygotowanym spodem wyłożyć dno i boki tortownicy i wstawić do piekarnika na 10 minut, po czym wyjąć i ostudzić na chwilę.

składniki na masę serową:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
- 220 g cukru
- 1 budyń waniliowy- proszek (40 g)
- 1 łyżeczka przyprawy do piernika
- 5 jajek
- ok 300 g pierników w czekoladzie

Piekarnik nastawić na 175 stopni- grzanie góra- dół, na dno piekarnika ułożyć miskę z wodą.
Twaróg miksować przez chwilę, dodać cukier, budyń oraz przyprawę do piernika i zmiksować jeszcze raz do połączenia. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia- niezbyt długo, bo sernik podczas pieczenia mocno urośnie, a później opadnie. 
Na podpieczony i ostudzony spód wyłożyć pierniczki w czekoladzie, następnie zalać wszystko masą serową, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 stopni i piec przez kolejne 90- 100 minut. Patyczek wbity w środek ciasta powinien być czysty. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki, sernik zostawić w środku do ostudzenia, następnie wyjąć i ostudzić całkowicie, po czym włożyć do lodówki o odstawić na całą noc.

składniki na polewę:
- 50 g masła
- 2 łyżki kakao
- 2 łyżki mleka
- 2 łyżki cukru

Wszystkie składniki połączyć w garnuszku i podgrzewać aż połączą się a masa zacznie się gotować i gęstnieć. Masę należy cały czas mieszać. Kiedy z jakichś powodów zacznie się rozwarstwiać natychmiast zdjąć z ognia, wlać ok 2 łyżek lodowatej wody i bardzo szybko mieszać. Tak przygotowaną polewą ozdobić wierzch ciasta.
Smacznego!

Gingerbread cheesecake with gingerbreads
24 cm round tin

ingredients for crust:
- 200 g biscuits
- 100 g melted butter
- 2 teaspoon gingerbread spice

Preheat oven to 170 C and butter the tin.
Take biscuits into a food processor and blend well, add gingerbread spice and blend again. Pour melted butter and blend until combined. Add crust into the form and place on the bottom and sides of the tin. Take into the preheated oven and bake 10 minutes, then remove from the oven and set aside to ccol for few minutes. 

ingredients for cheese mass
- 1 kg farmer's cheese, grounded three times
- 220 g sugar
- 1 teaspoon gingerbread spive
- 1 package vanilla custard powder- 40 g
- 5 eggs
- about 300 g gingerbreads in chocolate

Preheat oven to 175 C.
Mix farmer's cheese for a moment, add custard powder, gingerbread spice, sugar and mix until ocmbined. Add eggs at a time, mixing only just to combine- don't overmix your mass, because during baking cheesecake will rise too much and fall down. 
Place gingerbreads onto the pre- baked crust, pour the cheese mass, even and take into the preheated oven, bake 15 minutes. Next reduce the temperature to 120 C. and bake another 90- 100 minutes until a toothpick inserted in the center of the cake comes out clean. Turn off the oven and open the doors, leave the cheesecake inside until cool down a little bit. Next remove cheesecake from the oven and set aside to cool completely, then take into the fridge and set aside overnight.

ingredients for chocolate glaze:
- 50 g butter
- 2 tablespoons cocoa powder
- 2 tablespoons milk
- 2 tablespoons sugar

Combine all ingredients in a saucepan and cook until boiled and thickened. Stir all the time to not burn the glaze. If you see, that your glaze is going to curdle, remove immediately from the stove, add 2 tablespoons cold water and stir vigorously.. Pour the chocolate on the top of the cheesecake.
Enjoy!








inspiracja: kilk klik

23 komentarze:

  1. Wygląda obłędnie! Klimatyczne zdjęcia zrobiłaś, cudo :)

    OdpowiedzUsuń
  2. Mama posłała mi naturalną przyprawę piernikową, choć jak będę w domu to pewnie jeszcze zrobię :) kocham ten zapach, który przypomina mi, że już niedługo święta, a co najważniejsze zobaczę się z rodziną :) takie słodkości najlepsze by pielęgnować te wspólne chwile jeszcze rozkoszniej :)

    OdpowiedzUsuń
  3. a idź ty mi z takimi pysznościami!
    A kysz, a kysz! ;P

    OdpowiedzUsuń
  4. I to jest sposób na piernik. Samego u mnie nie chcą:)

    OdpowiedzUsuń
  5. Az nabrałem na niego ochoty! Zrobię! Żebyś wiedziała. Tylko nie wiem jeszcze kiedy ;p

    OdpowiedzUsuń
  6. Cudo:) będę piec,może nie od razu,ale przepis zapisuję:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Rany. Chyba wiem, od czego zacznę przedświąteczne przygotowania :D Genialny!

    OdpowiedzUsuń
  8. Łojeżu! Toż to sernik marzenie! Dwa moje ulubione ciasta w jednym! :D

    OdpowiedzUsuń
  9. To chyba jeden z najpiękniejszych serników jakie widziałam *o*

    OdpowiedzUsuń
  10. to chyba najlepszy sernik jaki w zyciu widzialam!

    OdpowiedzUsuń
  11. jest przepyszny, boski, zresztą jak sama autorka:) ( a mówi to kobieta:P)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, bardzo mi miło w takim razie:)))
      Pozdrawiam!

      Usuń
  12. hej, ale gdzie jest mowa o pierniczkach pod sernikiem a nad spodem? chcę zrobić ten sernik, a nigdzie nie widzę wzmianki o pierniczkach :(

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Pierniczki musisz ułożyć na podpieczony spód, na to wszystko wylać masę serową i włożyć do piekarnika:)

      Usuń
  13. Mmm, rozważam upieczenie takiego cuda na Święta :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...