czwartek, 1 czerwca 2017

Lody śmietankowe z musem rabarbarowo-truskawkowo-malinowym bez maszyny

Lody śmietankowe z musem rabarbarowo-tuskawkowo-malinowym

Cream icecreams with rhubarb-strawberry-raspberry mousse, for English scroll down


Dzisiaj dzień dziecka, więc wybrałam przepis, po który powinny sięgnąć mamy, aby uszczęśliwić swoje pociechy;) Znam niewiele osób, które nie lubią lodów, zdecydowana większość szaleje za nimi i ja zaliczam się do tej właśnie grupy. Robienie domowych lodów jest niezwykle proste, wystarczy odrobina cierpliwości i gotowe. Osobiście nie posiadam maszyny do lodów, więc muszę wybierać takie przepisy, które nie wymagają jej posiadania. To nie oznacza, że lody są gorsze! Te lody są bowiem przepyszne i niezwykle kremowe;) A mus, no cóż ten kto lubi owoce, będzie zachwycony;)

ps. Cudownego dnia dziecka!:)

Lody śmietankowe z musem rabarbarowo-truskawkowo-malinowym
ok 1 litra

składniki na mus:
-2 łodygi rabarbaru
- 160 g truskawek
- 125 g malin
- 60 g cukru
- odrobina wody

Owoce i cukier umieścić w garnku z grubym dnem, nalać odrobinę wody, aby zakryła spód. Całość doprowadzić do wrzenia i gotować na małym ogniu aż owoce całkowicie się rozpadną- ok 15 minut. Odstawić do ostudzenia. Można mus zblendować i przesiać przez sito ale ja tego nie zrobiłam.
Mus odstawić do lodówki, aby był zimny.

pozostałe składniki:
-500 ml śmietany kremówki
- 1 puszka mleka skondensowanego słodzonego

Śmietanę ubić na sztywno, po czym wlewać mleko, cały czas miksując. Do naczynia włożyć 1/3 masy śmietanowej, następnie rozprowadzić trochę musu i delikatnie zrobić esy floresy widelcem. Powtarzać czynność do skończenia się składników.
Całość odstawić do zamrażarki na najlepiej całą noc. Przed podaniem wyciągnąć ok 15 minut wcześniej z zamrażarki, nabierać łyżką do lodów moczoną w gorącej wodzie.
Smacznego!

Cream icecreams with rhubarb-strawberry-raspberry mousse
about 1 liter

ingredients for mousse:
- 2 stalks rhubarb
- 160 g strawberries
- 125 g raspberries
- 60 g sugar
- splash of water

Take fruits and sugar into a double botom pot, pour water just to cover the bottom. Bring to boil and cook on low heat until fruist has been crushed- about 15 minutes. Set aside until cool, then blend and strain through the sievie (I didn;t do this). Set aside into the fridge until cold.

remaining ingredients:
- 500 ml heavy cream
- 1 can sweetened condensed milk

Whip heavy cream until stiff peaks, then carefully pour condensed milk, mixing all the time. Add 1/3 part of cream mass into the dish or loaf pan and add few tablespoons of mousse, make doodles with fork. Do this until your ingredients has finished. Take into the freezer and freeze a least 6 hours, the best overnight.
Before serving, take out iccreams from the freezer about 15 minutes and set aside. Scoop with icecream scooper poured with hot water.
Enjoy!


 




7 komentarzy:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...