piątek, 1 grudnia 2017

Ciasto Yule Log z dżemem żurawinowym

Ciasto Yule Log z dżemem żurawinowym

Yule Log cake with cranberry jam, for English scroll down


Długo przeglądałam przepisy na to ciasto. Każdy jest w zasadzie inny, więc postanowiłam zrobić swój własny przepis, łącząc wszystko w całość i dodając nowe składniki. Muszę przyznać, że pięknie wygląda na stole, ozdabiając w zasadzie cały pokój.
Ciasto to w szczególności przygotowywane jest we Francji i Belgii oraz Szwajcarii. U nas jest mniej popularne, ale piekąc ciasta w tym roku, może zastanowicie się nad tym właśnie?
Jest dosyć proste w zrobieniu i tylko wygląda skomplikowanie, co w zasadzie jest plusem, ponieważ rodzina będzie na pewno zachwycona a Wam dostaną się same gratulacje.

Niestety po przyjeździe z Polski totalnie się rozchorowałam, a za chwilę płyniemy przecież do Danii promem wycieczkowym. Do pracy też muszę chodzić, więc cała moja energia jest pochłonięta przez katar i kaszel, które nie dają mi spokoju. Życzcie mi szczęścia...;)

Ciasto Yule Log z dżemem żurawinowym
ok 10 porcji

składniki na biszkopt:
- 4 jajka
- 90 g mąki pszennej
- 30 g kakao
- 130 g cukru
- 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia
- szczypta soli

Piekarnik nastawić na 180 C- termoobieg.
Żółtka oddzielić od białek. Biała zmiksować ze szczyptą soli do powstania sztywnej piany, następnie powoli dodawać cukier, miksując cały czas do uzyskania gęstej i błyszczącej piany. Dodawać po jednym żółtku, nadal miksując. Mąkę i kakao przesiać do miski i dodać o do masy, powoli mieszać szpatułką do dokładnego połączenia.
Masę wylać na prostokątną formę do pieczenia (tą z piekarnia), wyłożoną papierem do pieczenia. Wyrównać i wstawić do piekarnika, piec ok 12 minut do suchego patyczka, następnie wyjąć i natychmiast przełożyć na szmatkę kuchenną wysypaną cukrem pudrem. Odlepić papier do pieczenia i zwinąć razem ze szmatką w roladę. Odstawić do ostygnięcia.

składniki na ganache:- 300 g dobrej jakości gorzkiej czekolady, minimum 70%
- 150 g kremówki

Czekoladę posiekać, kremówkę podgrzać prawie do wrzenia. Kiedy zacznie wrzeć przelać do czekolady i odstawić na 30 sekund, następnie powoli mieszać szpatułką do połączenia. Ganache odstawić na parę godzin do ostudzenia i zestalenia.

składniki na dżem żurawinowy:
- 200 g świeżej żurawiny
- 100 g cukru
- sok z 1/2 cytryny

Wszystkie składniki umieścić w garnuszku i podgrzewać aż żurawina prawie całkowicie się rozpadnie- ok 15- 20 minut. Odstawić do całkowitego ostudzenia.

składniki na krem:
- 250 g mascarpone
- 400 g kremówki
- 1 łyżka cukru pudru

Śmietanę kremówkę ubić na sztywno, w połowie dodając cukier puder. Następnie powoli dodawać mascarpone i miksować dalej.

złożenie ciasta:
- Zimny biszkopt rozwinąć, najpierw nałożyć dżem żurawinowy, następnie krem, zostawiając po 2 cm miejsca z każdej strony. Ciasta zwinąć w roladę (ja zwinęłam krótszym bokiem), owinąć papierem do pieczenia i związać, żeby się nie rozpadła. Wstawić do lodówki na parę godzin.
Po wyjęciu z lodówki odkroić kawałek ciasta pod skosem i przełożyć go na tylny bok. Całość udekorować ganache oraz świeżą żurawiną i rozmarynem.
Smacznego!

Yule log cake
about 10 portions

ingredients for sponge:
- 4 eggs
- 90 g all purpose flour
- 30 g cocoa powder
- 130 g sugar
- 1/4 teaspoon baking powder
- pinch of salt

Preheat oven to 180 C.
Separate yolks and whites. Beat whites wit salt until stiff peaks and gradually ad sugar, beating all the time to get shining and thick foam. Add one yolk at a time and beat until incorporated.
Sift flour and cocoa powder and add to the batter, whisk carefully with spatula until combined.
Pour batter to the rectangle form (fro the oven) lined with parchment paper. Even and take to the preheated oven, bake about 12 minutes until a toothpick inserted into the center of the cake comes out clean.
Take out cake from the oven and immediately put it into the kitchen cloth sprinkled with icing sugar. Take off parchment paper and roll with cloth into the roulade. Set aside to cool completely.

ingredients for ganache:- 300 g good quality dark chocolate, minimum 70%
- 150 g double cream

Chop chocolate and take into a bowl. Warm up cream until almost boiling, then turn of the stove and pour cream into the chocolate. Wait for 30 seconds then start stirring with spatula until combined. Set aside for couple of hours to cool and set at room temperature.

ingredients for cranberry jam:
- 200 g fresh cranberries
- 100 g cugar
- juice of 1/2 lemon

Combine all ingredients in a pot and cook until cranberries have been crushed, around 15-20 minutes. Set aside to cool.

ingredients for cream:
- 250 g mascarpone
- 400 g heavy cream
- 1 tablespoon icing sugar

Beat cream until whipped, adding icing sugar  in the middle. Next gradually add mascarpone and beat until combined.

assemble:
Roll out the sponge. First spread cranberry jam, next cream, leaving 2 cm space on each side. Next roll into roulade, wrap with parchment paper and tie with baking rope. Take into the fridge for couple of hours.
Take out cake from the fridge and cut one pice at nice angle and put into the side. Decorate everything with ganache, fresh cranberries and rosemary.Enjoy!






6 komentarzy:

  1. Wiele dobrego i nim slyszalam,ale nie mialam okazji sprobowac. Twoje kuszace:)))

    OdpowiedzUsuń
  2. Cudo ❤️ To poważna propozycja na święta 😊 Mało, że wygląda przepięknie to do tego tyle pyszności w jednym.

    OdpowiedzUsuń
  3. Szczęścia i zdrówka oczywiście 👍

    OdpowiedzUsuń
  4. Wygląda niesamowicie efektownie :)
    Ciekawa jestem Twoich wrażeń z Danii i różnic, jakie zaobserwujesz między tymi dwoma krajami :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...