Placuszki piernikowe
Gingerbread pancakes, for English scroll down
Placuszki piernikowe
ok 10 sztuk
składniki:
- 80 g mąki pszennej
- 80 g mąki jęczmiennej (można użyć pełnoziarnistej)
- 1 jajko
- 190 ml mleka
- 1 łyżeczka octu z białego wina
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka sody oczyszczonej
- 1 łyżka roztopionego masła
- 1 łyżka miodu
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/8 łyżeczki kardamonu
- 1/8 łyżeczki gałki mukszatołowej
- szczypta goździków, soli i pieprzu
Mleko wymieszać z octem i odstawić na 5 minut. Suche składniki wymieszać w misce. Do mleka dodać jajko, miód, masło i wymieszać. Do suchych składników dodać mokre i wymieszać do połączenia, nie długo. Placuszki smażyć z obydwu stron do złotego koloru.
Smacznego!
Gingerbread pancakes
10 pancakes
ingredients:
- 80 g all purpose flour
- 80 go barley flour (can be used whole wheat flour)
- 1 egg
- 190 ml milk
- 1 teaspoon white wine vinegar
- 1 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon baking soda
- 1 tablespoon butter, melted
- 1 tablespoon honey
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon ginger
- 1/8 teaspoon cardamon
- 1/8 teaspoon nutmeg
- pinch of cloves, salt and pepper
Combine milk with vinegar and set aside for 5 minutes. In a bowl combine all dry ingredients. To the milk add egg, butter and honey, stir to incorporated. Add wet ingredients into the dry and stir just until combined- not too long. Fry pancakes on both sides until golden brown.
Enjoy!
Świetny pomysł! :-)
OdpowiedzUsuńMusiały zniewalać zapachem :)
OdpowiedzUsuń