środa, 13 grudnia 2017

Pieczona pierś z kurczaka z żurawiną i balsamico

Pieczona pierś z kurczaka z żurawiną i balsamico

Baked cranberry balsamic chicken breast, for English scroll down


To ten typ dania, który sprawdzi się na fantastycznej kolacji świątecznej ze znajomymi. Tym daniem na pewno uzyskasz wiele komplementów na temat twojej kuchni. Mój J. bardzo zachwalał tego kurczaka i powiedział, że o chyba jedno z najlepszych dań, jakie kiedykolwiek dla niego zrobiłam, a uwierzcie mi- było ich barrdzo dużo. Szczególnie polecam Wam to danie przed świętami, kiedy atmosfera świąt sięga zenitu i potrzebujemy jedynie czegoś świątecznego do jedzenia. 

Pieczony kurczak z żurawiną i balsamico
4-6 porcji

składniki na marynatę:
- 30 g świeżej żurawiny
- 2 łyżki oliwy
- 2 łyżki sosu sojowego lub tamari
- 60 ml octu balsmicznego
- 2 łyżki miodu
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu

Wszystkie składniki marynaty zblendować ze sobą, odstawić.

składniki na kurczaka:
- 4 duże piersi z kurczaka (razem z polędwiczkami)
- 1/2 łyżeczki suszonej bazylii
- 50 g świeżej żurawiny
- parę gałązek świeżego rozmarynu
- 1 cytryna pokrojona w plasterki

Piersi przekroić na dwie części i włożyć do miski razem z marynatą, marynować przynajmniej godzinę lub najlepiej całą noc.
Piekarnik nagrzać do 200 C.- grzanie góra- dół.
Kurczaka przełożyć do żaroodpornego naczynia, dodać żurawinę, plasterki cytryny, gałązki rozmarynu i przyprawić bazylią. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut. W połowie pieczenia polać kurczaka pozostałą marynatą.
Podawać z ryżem i sałatką.
Smacznego!

Baked cranberry balsamic chicken breast
4-6 portions

ingredients for marinate:
- 30 g fresh cranberry
- 2 tablespoons olive oils
- 2 tablespoons soy sauce
- 60 ml balsamic vinegar
- 2 tablespoons honey
- 2 garlic cloves
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon pepper

Blend all ingredients and set aside.

ingredients for chicken:
- 4 big chicken breasts (with tenderloins)
- 1/2 teaspoon dried basil
- 50 g fresh cranberry
- 1 lemon
- several rosemary stalks

Cut chicken in half and take into the bowl with marinate. Set aside in the fridge at least 1 hours, the best overnight.
Preheat oven to 200 C.
Put chicken to the casserole dish, add cranberry, sliced lemon, rosemary and sprinkle everything with basil. Take into the preheated oven and bake 25 minutes. In the middle of baking, pour chicken with remaining marinade.









1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...