środa, 6 grudnia 2017

Klasyczna karpatka

Karpatka

Custard cake, for English scroll down

Tal się już od paru lat składa, że karpatka jest naszym wigilijnym ciastem. Co roku w święta je robię i , co roku smakuje równie świetnie. Bardzo lubię to ciasto z dwóch powodów. Po pierwsze, nie jest trudne, czasem może się zdarzyć, że krem się zważy, ale doskonale wiecie, że krem waży się nie dlatego, że źle go zrobiliście. On warzy się dlatego, że na przykład pada, albo macie zły humor albo boli Was głowa. Zawsze robiąc krem na bazie masła staram się, żeby żadne z tych powodów mi nie dokuczało. Możecie uznać mnie za szaloną, ale przenigdy kremy maślane nie wyszły mi, kiedy źle się czułam!
Po drugie, uwielbiam krem budyniowy, mogłabym zjeść całą miskę wyjadając palcami. Mój krem nie zawiera żółtek, czemu? Bo jest mi po prostu prościej robić krem bez żółtek, poza tym karpatkę robię w zasadzie tylko na święta i nie mam czasu ani jakoś tak nigdy się nie składa na dodawanie żółtek. Nic jednak straconego, ponieważ krem i tak jest pyszny.
W tym roku zapewne również zrobię karpatkę, to już w zasadzie ociera się o tradycję...;)

Karpatka
30x20 cm 

składniki na ciasto:
- 160 g mąki pszennej
- 250 g wody
- 5 średnich jajek
- 125 g masła
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Masło i wodę zagotować, dodać mąkę i jeszcze chwilę smażyć na średnim ogniu aż powstanie kula ciasta. Ciasto ostudzić, następnie wbijać po jednym jajku, miksując cały czas.
Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Blachę wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wylać 1/2 ciasta i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 20 minut aż ciasto urośnie i stanie się złociste. W trakcie pieczenia nie otwierać piekarnika. Tak samo upiec drugą połowę.

składniki na krem:
- 750 ml mleka
- 4 łyzki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 170 g cukru
- 30 g cukru waniliowego
- 200 g miękkiego masła

500 ml mleka zagotować z cukrem i cukrem waniliowym. Mąkę ziemniaczaną i pszenną wymieszać z 250 ml mleka. Do gotującego się mleka dodać mączną miksturę i mieszać energicznie aż do zgęstnienia. Na wierzch położyć folię plastikową i odstawić do całkowitego ostudzenia.
W misce utrzeć masło na puszystą masę, następnie dodawać po łyżce zimnego budyniu i miksować do powstania masy.

Na pierwszy blat ciasta ułożyć krem, przykryć drugim blatem ciasta i wstawić do lodówki najlepiej na całą noc.
Udekorować cukrem pudrem i podawać.
Smacznego!


Custard cake
20x30 cm form

ingredients for choux pastry:
- 160 g all purpose flour
- 250 ml water
- 125 g butter
- 5 eggs
- 1/2 teaspoon baking powder

Bring water and butter to a boil, add flour and stir vigorously until get nice dough without lumps. Cool completely. Next add eggs one at a time. Divide batter into two parts.
Preheat oven to 200 C.
Put firs part of batter into the form lined with baking paper, even and take into the preheated oven, bake approx 30 minutes until golden and puffy. While baking don't oper oven.
Bake another part in the same way. Let cool.

ingredients for custard cream:
- 750 ml milk
- 4 tablespoons all purpose flour
- 2 tablespoons potato strach
- 170 g sugar
- 30 g vanilla sugar
- 200 g butter at room temperature

Mix flours and 250 ml milk in a bowl. Bring 500 ml milk and sugar to the boil. While boiling add flour mixture and stir vigorously until thickened and no lumps. Set aside, top with plastic foil and cool completely.
Beat butter until white and fluffy, next add cold custard one tablespoon at a time, mixing until combined.
Pour cream onto the one layer of cake, next cover with another part of cake. Take into the fridge, best overnight.
Sprinkle with icing sugar and serve.
Enjoy!




2 komentarze:

  1. Nigdy nie robiłam. Trzeba będzie w końcu spróbować ☺️ A że pyszna to wiadoma sprawa 😉

    OdpowiedzUsuń
  2. Uwielbiam!
    My dodajemy jeszcze warstwę powideł śliwkowych - jest jeszcze bardziej świątecznie :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...