niedziela, 8 kwietnia 2018

Z cyklu poznajemy smaku wschodu: Jian bing

Jian bing, for English scroll down



Jian bing to nic innego, jak chiński naleśnik podawany głównie na śniadanie. Moja wersja jest zdecydowanie cięższa, obiadowa, ale wcale nie gorsza. Robiłam te naleśniki już kilka razy i dla rodziny i dla znajomych i każdy jest zdania, że są pyszne. To co mi najbardziej się podoba to to, że w zasadzie to naleśniki, ale smakują całkowicie inaczej niż te, do których jesteśmy przyzwyczajeni. Koniecznie spróbujcie, nadzienie może być zrobione ze wszystkiego, ważna jest baza, czyli sam naleśnik:)

Jian bing
ok 6-7 naleśników

składniki na ciasto:
- 180 g mąki pszennej
- 70 g mąki gryczanej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 500 ml wody
- 3 jajka

Jajka roztrzepać z odrobiną wody w misce, odstawić. Suche składniki wymieszać, dodać wodę i ponownie wymieszać, odstawić na 30 minut. 

składniki na sos:
- 1 puszka pomidorów krojonych w puszce
- 1 łyżka tahini
- 1 łyżka syropu klonowego
- 2 łyżki sosu sojowego 
- 1 łyżeczka octu ryżowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku

Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę. Na oliwie zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć chwilę, dodać pomidory i chwilę gotować. Dodać sos sojowy, syrop klonowy, pieprz i ocet ryżowy, gotować 5 minut. Dodać tahini i gotować ok 10 minut aż sos zgęstnieje. 

składniki na mięso:
- 400 g mielonej wołowiny
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1/8 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- garść dymki i orzeszków ziemnych
- 2 łyżki oleju rzepakowego

Olej rozgrzać na patelni, wrzucić mięso, dodać wszystkie przyprawy i smażyć do zmiany koloru, dodać dymkę i odstawić.

Na dużej patelni (ok 28-30 cm) rozgrzać odrobinę tłuszczu, następnie wlewać po chochli ciasta naleśnikowego i rozprowadzić cienką warstwę po patelni. Kiedy ciasto wyschnie, posmarować roztrzepanymi jajkami i chwilę smażyć. Naleśnik odwrócić i chwilę smażyć. Przełożyć na talerz jajkiem do dołu. Na naleśniku rozprowadzić łyżkę sosu, mięso i posypać orzeszkami. Zwinąć w kopertę. 
Smacznego!

Jian bing
6-7 crepes

ingredients for batter:
- 180 g all purpose flour
- 70 g buckwheat flour
- 2 tablespoons potato strach
- 500 ml water
- 3 eggs

Lightly beat eggs with splash of water in a bowl, set aside. Combine dry ingredients and add water, stir to combine and no lumps. Set aside for 30 minutes.

ingredients for sauce:- 1 can crushed tomatoes
- 1 tablespoon tahini
- 1 tablespoon maple syrup
- 2 tablespoon soy sauce
- 1 teaspoon rice vinegar
- 1/4 teaspoon pepper
- 1 onion
- 2 garlic cloves

Cut garlic and onion into small cubes. In a frying pan heat 1 tablespoon canola oil and add onion, fry until glossy and add garlic, fry for 30 seconds. Add tomatoes and cook for a minute. Add soy sauce, rice vinegar, salt, pepper and maple syrup, cook for 5 minutes. Next add tahini and cook approx. 10 minutes until thickened.

ingredients for meat:
- 400 g ground beef
- 1/4 teaspoon ginger powder
- 1/4 teaspoon coriander powder
- 1/8 teaspoon ginger powder
- 1/4 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon pepper
- handful spring onion, chopped
- handful peanuts, chopped

In a frying pan add 2 tablespoons canola oil and add meat. Season with all spices and fry until the meat has changed colour. Add spring onion and set aside.

In a big frying pan (28-30 cm) add a bit of oil, next add 1/4 cup batter and spread over the pan, the layer should be thin. Cook until the batter will be dry then spread beaten eggs over the surface. Cook 30 seconds then flip crepe to the other side and cook until golden. Set aside eggs side down then add 1 tablespoons sauce, meat and peanuts. Fold into envelope and serve.
Enjoy!





3 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...