poniedziałek, 25 czerwca 2018

Makaron z pieczonymi warzywami i czerwonym pesto

Roasted veggies and red pesto pasta, for English scroll down


Nie wiem, jak Wy, ale ja kocham pieczone warzywa. Dla mnie nabierają totalnie innego wymiaru smakowego, który działa tylko na ich korzyść. To danie nie jest trudne, natomiast trochę możecie się nakroić, ale osobiście uwielbiam kroić, więc dla mnie była to tylko przyjemność. Jednak po boju z krojeniem wszystkich warzyw, reszta w zasadzie robi się sama. Szczerze Wam polecam, najlepiej w dni, kiedy słońca mało a za oknem aż ciemno pod szarymi chmurami. 

Makaron z pieczonymi warzywami i czerwonym pesto
ok 5 porcji

składniki:
- pęczek rzodkiewek
- 1 duży pomidor
- 1 papryka czerwona
- 1 cukinia
- 1 bakłażan
- 1 cebula
- sól, pieprz do smaku
- 2-3 łyżki oliwy z oliwek
- 500 g makaronu świdreki
- mały słoik czerwonego pesto z chili

Makaron ugotować al dente, odstawić.
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół
Paprykę i cebulę pokroić w paski, rzodkiewki na pół, cukinie i bakłażana w kostkę. Warzywa wymieszać z oliwą, przyprawić solą oraz pieprzem i przełożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut. Pomidory pokroić w plasterki. Po 20 minutach dodać plastry pomidora i piec ok 7-10 minut.
Pesto podgrzać na patelni, wrzucić makaron i dokładnie wymieszać. Podawać z pieczonymi warzywami.
Smacznego!

Roasted veggies and redo pesto pasta
5 portions

ingredients:
- bunch of radishes
- 1 big tomato
- 1 red bell pepper
- 1 onion
- 1 zucchini
- 1 eggplant
- 2-3 tablespoons olive oil
- salt, pepper to taste
- 500 g fusilli pasta
- small jar with red pesto with chili

Cook pasta al dente, drain and set aside.
Preheat oven to 200 C.
Cut bell pepper and onion into stripes, radishes in half, zucchini and eggplant into cubes. Combine with olive oil and season with salt and pepper. Toss onto baking sheet lined with parchment paper. Take into the preheated oven and bake 20 minutes. Meanwhile cut tomato in slices. After 20 minutes add tomato and bake another 7-10 minutes.
Put pesto onto the pan and warm up. Add pasta and stir until combined. Serve with roasted veggies.
Enjoy!




1 komentarz:

  1. Mówią, że człowiek je oczami i w tym własnie momencie zjadłabym wszystko, co masz na talerzu! Pycha!

    https://bitasmietanka.blogspot.com

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...