Salmon tart with asparagus, for English scroll down
Tak szybko zleciał mi maj, że nawet nie zdążyłam nacieszyć się szparagami. Ostatnio czas biegnie nieubłaganie i mam wrażenie, że jestem zawieszona gdzieś pomiędzy snem a pracą. Tak bardzo chciałabym już w końcu odpocząć i mieć spokój na jakiś czas, ale na to będę musiała jeszcze trochę poczekać.
Będąc ostatnimi czasy w supermarkecie, dostrzegłam jedne z ostatnich w tym sezonie szparagi. Od razu je wzięłam, nie mając pojęcia, co zrobię. Szybko okazało się jednak, że łosoś również wpadł do koszyka a zaraz potem koperek. Ta tarta kochani jest jedną z najlepszych. Uwielbiam smak, jaki nadają jej wszystkie składniki, które notabene są bardzo klasyczne. Klasyka jednak zawsze się obroni, więc zdecydowanie polecam Wam tę tartę, będziecie zachwyceni!!
Tarta łososiowa ze szparagami
6 porcji (forma na tarte 28 cm lub forma prostokątna 20-30 cm)
składniki na spód:
- 300 g mąki pszennej
- 300 g mąki pszennej
- 200 g zimnego masła, pokrojonego w kostkę
- 1 jajko
- 1/2 łyżeczki soli
Mąkę przesiać i dodać masło oraz sól. Rozgnieść palcami do powstania kruszonki. Dodać jajko i szybko zagnieść w kulę. Zawinąć w folię spożywczą i wstawić do lodówki na przynajmniej godzinę.
Piekarnik nastawić na 190 C- grzanie góra- dół.
Po godzinie ciasto rozwałkować na grubość 3-4 mm i wyłożyć nim formę. Ciasto ponakłuwać widelcem i wyłożyć folią aluminiową. Wsypać obciążenie i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 10 minut. Następnie zdjąć obciążenie i folię i piec jeszcze 10 minut. Odstawić do ostudzenia.
składniki na nadzienie:
- 300 g śmietany 18%
- 200 g jogurtu naturalnego
- 2 jajka
- 400 g filetu z łososia
- 500 g cienkich zielonych szparagów
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- garść świeżego koperku, posiekanego
- sól, pieprz do smaku
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, Odciąć zdrewniałe części szparagów i pokroić na małe kawałki, główki zostawić w całości. Łososia pokroić w kostkę, przyprawić solą i pieprzem.
Na patelni rozgrzać 1-2 łyżki oleju, wrzucić cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać szparagi oprócz główek i smażyć 5 minut, odstawić do ostudzenia.
Śmietanę, jogurt, koperek i jajko wymieszać, dodać zawartość patelni i przyprawić solą oraz pieprzem.
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Nadzienie wylać na ostudzony spód. Następnie na wierzchu ułożyć łososia i główki szparagów. Całość wstawić do piekarnika i piec ok 45 minut aż nadzienie się zestali.
Podawać z ulubioną sałatką.
Smacznego!
Salmon tart with asparagus
6 portions (28 cm tart form or 20x30 cm rectangle form)
ingredients for crust:
- 300 g all purpose flour
- 300 g all purpose flour
- 200 g cold butter, cubed
- 1/2 teaspoon salt
- 1 egg
Sift flour with salt and add butter. Crush with fingers until crumbles. Add egg and quickly form with ball. Wrap in plastic foil and take to the fridge for at least 1 hour.
Preheat oven to 190 C.
Take the crust out of the fridge and roll into 3-4 mm thick and fill the form. Prick buttom of the crust with fork and cover with aluminium foil. Add pie weights and take into the preheated oven, bake 10 minutes. Next remove weights and aluminium foil and bake another 10 minutes. Take out from the oven and set aside to cool.
ingredients for filling:- 300 g sour cream 18%
- 200 g plain yogurt
- 2 eggs
- 500 g thin green asparagus
- 400 g salmon fillet
- 1 onion
- 2 garlic cloves
- salt, pepper
- handful of dill, chopped
Cut onion and garlic into cubes, trim asparagus and cut into small pieces, leave heads in whole piece. Cut salmon into cubes and season with salt and pepper.
In a frying pan heat 1-2 tablespoons oil and add onion, fry until glossy. Add garlic and fry 30 seconds, add asparagus except heads and fry for 5 minutes. Set aside to cool.
Preheat oven to 180 C.
In a bowl combine yogurt, sour cream, eggs and dill. Add fried asparagus, season with salt and pepper and stir to combine. Pour the filling onto cooled crust. Next add salmon and asparagus heads on the top. Take to the preheated oven and bake 45 minutes until set. Serve with favorite salad.
Enjoy!
Wspaniała, pyszna 😍 W sezonie szparagowe to danie obowiązkowe 👌
OdpowiedzUsuń