wtorek, 5 czerwca 2018

Tosty z jajecznicą, awokado i wędzonym łososiem

Scrambled eggs, avocado and smoked salmon toasts, for English scroll down



Afrykańskich upałów w Norwegii ciąg dalszy. Czułabym się, jakbym wygrała na loterii, gdybym w tym momencie zarezerwowała sobie wakacje i nigdzie nie wyjechała. Niestety chyba nikt nie spodziewał się w Skandynawii takiej pogody i każdy codziennie jest zaskoczony, że znowu taki upał. Wiecie, jak idę na plażę i wyleguję się, czytając książkę i pijąc coś zimnego- wtedy jest extra, ale kiedy muszę iść do pracy i być w pomieszczeniu, w którym, co tu dużo gadać, temperatura jest o 15-20 stopni wyższa- szlag mnie trafia. Make-up robiłam chyba miesiąc temu, ubieram na siebie najmniej, jak mogę (oczywiście zostając w kwestii poszanowania mojego ciała:)), piję mnóstwo wody i lepię się od wszystkiego. Tak, tak uroki upalnego lata w mieście i pracy dają o sobie znać. Ale co tu dużo gadać, lepiej tak niż deszcz, ale niestety mam takie przeczucie, że jak już w Norwegii znacznie padać deszcz to będzie lało bity miesiąc.
Ja na szczęście czuję się już lepiej, choroba powoli minęła, więc wracam do sił, mimo że nadal mam jakąś blokadę przed robieniem zdjęć i gotowania. Ale już jest lepiej, teraz tylko niestety czasu brak.

Na dzisiaj mam dla Was coś dobrego na śniadanie, bo to chyba mój ulubiony posiłek tak naprawdę. Te tosty wcale nie są czasochłonne, wystarczy się zorganizować i śniadanie gotowe w 10 minut. Ja osobiście uwielbiam połączenie jajek i awokado, z łososiem też to współgra, więc nic innego nie mogłam sobie już wymarzyć. Koniecznie spróbujcie, są pyszne;)

Tosty z jajecznicą, awokado i wędzonym łososiem
6 porcji

składniki:
- 6 kromek pieczywa posmarowanego masłem
- 6 jajek
- 1 duże awokado
- 6 plastrów wędzonego łososia
- paczka rukoli
- sól, pieprz do smaku
- 1 łyżka masła

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Pieczywo położyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika, zapiekać ok 5 minut aż pieczywo będzie chrupiące.
W międzyczasie roztopić łyżkę masła i wbić jajka, następnie zrobić jajecznicę (taką, jaką lubicie), przyprawić solą i pieprzem.
Awokado obrać i pokroić w cienkie plasterki.
Na tosta ułożyć rukolę, plaster łososia, jajecznicę i awokado.
Smacznego!

Scrambled eggs, avocado and smoked salmon toasts
6 portions

ingredients:
- 6 slices of bread, covered with butter
- 6 eggs
- 1 very big avocado
- 6 slices of smoked salmon
- salt, pepper
- bag of arugula
- 1 tablespoon butter

Preheat oven to 200 C.
Put bread onto a baking sheet lined with parchment paper and take to the preheated oven, bake around 5 minutes until crispy.
Meanwhile, melt butter in a pan and crack eggs in, make scrambled eggs (that how you like), season with salt and pepper.
Peel avocado and cut in thin slices.
On the bread put: arugula, salmon, scrambled eggs and avocado, serve warm.
Enjoy!






3 komentarze:

  1. Już widzę, że rewelacja 😍

    OdpowiedzUsuń
  2. uwielbiam takie śniadania! I jakie apetyczne zdjęcia ;))

    OdpowiedzUsuń
  3. Niby takie proste, a tak cudownie kolorowe i kuszące! Mmm :-)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...