niedziela, 15 lipca 2018

Spring rollsy z krewetkami (reker), szpinakiem i makaronem ryżowym

Spring rolls with reker, spinach and rice noodles, for English scroll down



Idealna propozycja na lekki i szybki obiad podczas upałów. Ja jadłam spring rollsy przez cały tydzień, bo w Norwegii jest teraz Afryka. Kiedy jest tak bardzo gorąco, w ogóle nie chce mi się jeść, mogłabym jedynie wcinać sałatki, lekkie i zimne obiady i arbuza. Takie spring rollsy to też świetny pomysł na imprezę albo kolację ze znajomymi, każdy może dobrać sobie składniki, które najbardziej lubi.
Co do krewetek, są to maleńkie krewetki gotowane i zamknięte w słoiku ze specjalną marynatą. Są używane do bardzo popularnej kanapki w Norwegii, na którą przepis zresztą niebawem. Nie wiem, czy akurat takie same krewetki można kupić w Polsce, ale gotowane krewetki też dadzą radę;)

Spring rollsy z krewetkami (reker), szpinakiem i makaronem ryżowym
paręnaście spring rollsów

składniki:
- papier ryżowy do spring rollsów
- dwie garście świeżego szpinaku
- 200 g mkaronu ryżowego vermicelli
- 2 marchewki
- 1 ogórek zielony
- 1 czerwona papryka
- krewetki w zalewie

Wszystkie warzywa pokroić w słupki. Makaron ugotować al dente i odcedzić. Papier ryżowy zamoczyć w wodzie na paręnaście sekund, następnie położyć na deskę i na środek ułożyć składniki (marchewkę, paprykę, ogórka, krewetki, szpinak i makaron). Zwinąć i podawać z sosem sojowym.
Smacznego!

Spring rolls with reker, spinach and rice noodles
a lot of spring rolls

ingredients:
- rice paper for spring rolls
- 2 handful fresh spinach
- 200 g vermicelli rice noodles
- 2 carrots
- 1 red bell pepper
- 1 cucumber
- reker (small prawns in marinate)

All veggies cut in stripes. Cook pasta al dente and drain. Pour rice paper in the water for 15 seconds, then put on cutting board and add filling in the center. Next roll spring roll and serve with soy sauce.
Enjoy!







1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...