Avocado and dried tomatoes stuffed chicken breasts, for English scroll down
To danie jest zdecydowanie jednym z moich ulubionych. Uwielbiam awokado i jem go bardzo często. Najbardziej oczywiście lubię połączenie jajek i awokado ale tutaj sprawdza się również bardzo dobrze. Jest szybkie i proste z w zrobieniu, więc jego plusy nadal rosną;)
Sakiewki z kurczaka z awokado i suszonymi pomidorami
4 porcje
składniki:
- 4 piersi z kurczaka
- 1 bardzo duże lub 1 1/2 awokado
- 6 suszonych pomidorów
- 1/3 szklanki startego pormezanu
- 1 mała papryczka chili bez pestek
- sól, pieprz do smaku
- oliwa z oliwek
Piekarnik nastawić na 200 C.- grzanie góra-dół.
Piersi rozpłaszczyć na 1/2 cm. Awokado, pomidory i chili pokroić w kostkę, następnie połączyć z parmezanem. Kurczaka przyprawić solą i pieprzem, na środek ułożyć nadzienie i związać lub przekłuć wykałaczkami, aby powstała łódeczka. Całość polać oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 20-25 minut (ja piekłam 23), wyjąć z piekarnika, zdjąć wykałaczki i podawać z ulubionymi dodatkami.
Smacznego!
Avocado and dried tomatoes stuffed chicken breasts
4 portions
ingredients:
- 4 chicken breasts
- 1 very big or 1 1/2 avocado
- 6 dried tomatoes
- 1/3 cup grated Parmesan
- 1 small chili without seeds
- salt, pepper
- olive oil
Preheat oven to 200 C.
Flatten the chicken to 1/2 cm. Cut avocado, tomatoes and chili into cubes and mix with Parmesan. Put filling in the center and tie with kitchen rope or use toothpick to create "boat". Pour with olive oil and take to the preheated oven, bake 20-25 minutes (I was baking 23 minutes). Take out from the oven, put out toothpicks or kitchen rope and serve.
Enjoy!
Wyszło przepysznie 😋
OdpowiedzUsuń