poniedziałek, 7 stycznia 2019

Muffiny owsiane bez mąki

Flourless oat muffins, for English scroll down



Zdrowsza wersja muffin? Proszę bardzo! Są idealne na śniadanie i na przekąskę w ciągu dnia, ale także na deser. Ja podałam je z musem jabłkowym i jogurtem. Zawierają w sobie wszystko, co najlepsze dla naszego organizmu. Czasami takie muffiny to dobry substytut tych tradycyjnych, choć nie jestem zwolenniczką zastępowania tych tradycyjnych w całości;)

Muffiny owsiane bez mąki 
12-13 sztuk

składniki:
- 200 g płatków owsianych bezglutenowych
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- 1 łyżeczka cynamonu
- 1/4 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/4 łyżeczki imbiru
- 1/4 łyżeczki kardamonu
- 1 jajko
- 400 ml mleka
- 4 łyżki syropu klonowego
- 1 banan
- 3 łyżki (80 g) masła orzechowego
- 50 g rodzynek
- 1 łyżka sezamu
- 1 łyżka pestek słonecznika
- 1 łyżka siemienia lnianego
- 1 łyżka pestek dyni

piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
W misce rozgnieść banana, dodać masło orzechowe oraz jajko i wymieszać. Wlać mleko i syrop, wymieszać. W osobnej misce wymieszać wszystkie pozostałe (suche) składniki. Do suchych składników wlać mokre i wymieszać. Foremki do muffinek wysmarować olejem kokosowym i wyłożyć ciasto na muffinki do 3/4 wysokości. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 25 minut do zrumienienia. Wyjąć z piekarnika i odstawić do całkowitego wystudzenia.
Smacznego!

Flourless oat muffins 
12-13 muffins

ingredients:
- 200 g rolled oats
- 1 teaspoon baking powder
- 1 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon nutmeg
- 1/4 teaspoon ginger
- 1/4 teaspoon cardamon
- 4 tablespoons maple syrup
- 1 egg
- 400 ml milk
- 1 banana
- 3 tablespoons (80 g) peanut butter
- 50 g raisins
- 1 tablespoon sesame seeds
- 1 tablespoons sunflower seeds
- 1 tablespoon flax seeds
- 1 tablespoons pumpkin seeds

Preheat oven to 180 C.
In a bowl mash banana, then add egg and peanut butter, stir until combined. Pour milk and syrup, stir until combined. In another bowl combine all dry ingredients. Next add wet ingredients into dry and stir until combined. Cover muffin tins with coconut oil and add muffin batter until 3/4 height. Take to the preheated oven and bake 25 minutes until golden. Remove from the oven and set aside to cool completely.
Enjoy!



3 komentarze:

  1. Wow, fantastyczne! Wyglądają jak mój ulubiony chlebek pełen ziaren, a do tego są słodkie! Zachowuję ten przepis :).

    OdpowiedzUsuń
  2. Pieczoną owsiankę lubię nie od dziś a ta ma dodatkową zaletę, że podana w takiej formie😉 Wyszła pyszna!

    OdpowiedzUsuń
  3. Tym razem chciałam aby wyszły bezglutenowe wegańskie muffiny. Dodałam dodatkowo banana kosztem jajka, 70g płatków jaglanych zamiast owsianych(z braku zalecanej ilości) i wyszły mega 😍

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...