wtorek, 19 marca 2019

Batoniki orzechowo-daktylowe z tahini

Peanut and date bars with tahini, for English scroll down



Mam dla Was propozycję na nieco lżejszą i bardziej zdrową wersję słodyczy, które lubię czasem zrobić. Najlepiej sprawują się w biegu, kiedy nie mamy czasu na coś większego, a taki batonik zmieści się w każdej torebce i można go zjeść w każdych warunkach. 
A ja znowu na chwilę witam Polskę skąpaną już w wiosennym świetle. Niestety, polska biurokracja i mnie dopadła... Nie te jednak tego złego, bo znowu będę mogła się zobaczyć z rodziną i przyjaciółmi;)

Batoniki orzechowo- daktylowe z tahini
forma 17x21 cm

składniki:
- 125 g tahini
- 125 g masła orzechowego
- 100 g daktylii suszonych ale miękkich
- 20 g amarantusa ekspandowanego
- 30 g złotego siemienia lnianego
- 1 łyżka oleju kokosowego
- 40 g pestek z dyni
- 70 g pestek słonecznika
- 2 łyżki nasion chia
- 50 g gorzkiej czekolady

Daktyle namoczyć w wrzątku przez 15 minut, następnie odlać wodę i zblendować na pastę. Dodać masło orzechowe oraz tahini i zblendować ponownie. Połączyć ze wszystkimi składnikami oprócz czekolady i wymieszać. Włożyć do formy i wstawić na 15 minut do zamrażalnika. Czekoladę roztopić i posmarować wierzch batoników, włożyć do lodówki na całą noc. Po tym czasie pokroić na kawałki. Przechowywać w lodówce. 
Smacznego!

Peanut and date bars with tahini
17x21 cm form

ingredients:
- 125 g tahini
- 125 g peanut butter
- 100 g dried dates
- 20 g expanded amaranth
- 30 g gold flaxseeds
- 1 tablespoon coconut oil
- 40 g pumpkin seeds
- 70 g sunflower seeds
- 2 tablespoons chia seeds
- 50 g dark chocolate

Soak ates in boiling water for 15 minutes, then remove water and blend until paste. Add tahini, peanut butter and blend again. Add all remaining ingredients except chocolate and stir until combined. Take to the form lined with baking paper and put to the freezer for 15 minutes.
Melt chocolate and cover the top of the bars. put to the fridge overnight. Next day cut into bars and serve. Store in the fridge.
Enjoy!






9 komentarzy:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...