Cream sauce salmon with dried tomatoes, for English scroll down
Uff!! Co to był za tydzień.... Przeprowadzki to horror. Nie to, żebym narzekała, że w końcu mogę zacząć nowe życie z moim J., ale cała otoczka i to, co trzeba zrobić, żeby tak się stało jest mocno odpychające. Ogólnie rzecz biorąc przeprowadziliśmy się z dwóch różnych mieszkań sami, bez niczyjej pomocy. Nie licząc wszystkich pudeł, w których były nasze rzeczy (nie wiem, jak to się mogło zmieścić w moim byłym pokoju..), musieliśmy wnosić sofę na czwarte piętro po schodach, ponieważ nie zmieściła się do windy. Wiece, nie jestem słaba fizycznie, ale to mnie przerosło. Był moment, w którym prawie się poddałam, ponieważ moje ręce odmawiały posłuszeństwa. Było bardzo blisko, a rzuciłabym tym w.... Opanowałam się jednak i stwierdziłam, że MUSZĘ dać radę. No i wnieśliśmy to ustrojstwo, we dwójkę.
Jestem dumna z siebie i J., że zrobiliśmy wszystko sami i to w tak krótkim czasie, bo pomimo że brakuję jeszcze paru mebelków, które nie są potrzebne na już i paru dodatków, wszystko w mieszkaniu ma już swoje miejsce. Odetchnęłam z ulgą. Niestety przyszedł też moment na małą chorobę, mój organizm już chyba nie wyrobił tempa, w którym żyłam przez ostatnie kilka dni, tym bardziej, że przyzwyczaiłam go do zdrowego trybu życia i posypał się. Wracam jednak z nową energią, trochę posiniaczona od przenoszenia wszystkiego ale szczęśliwa, cholernie szczęśliwa.
A tego łososia zróbcie koniecznie, jest WYBORNY!
Łosoś w kremowym sosie z suszonymi pomidorami
4-6 porcji
składniki:
- 750 g fileta z łososia
- 250 ml creme fraiche
- 10 suszonych pomidorów w oliwie
- 1 mniejsza cebula
- 2 ząbki czosnku
- 125 ml bulionu
- 1 łyżeczka suszonej bazylii
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- płatki chili
- bazylia do dekoracji
- olej z pomidorów suszonych
- makaron/ryż do podania
Cebulę oraz czosnek pokroić w małą kostkę, pomidory w paski. Łososia pokroić na mniejsze kawałki, i przyprawić solą oraz pieprzem, następnie rozgrzać 2-3 łyżki oleju z suszonych pomidorów i smażyć z obydwu stron do zarumienienia, odstawić na talerz.
Na tej samej patelni rozgrzać trochę więcej oleju z pomidorów i zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać pomidory i chwilę smażyć. Wlać bulion oraz suszoną bazylię i doprowadzić do wrzenia. Powoli dodawać creme fraiche, mieszając cały czas. Przyprawić solą, pieprzem i płatkami chili (nie przesadźcie z ilością!). Dodać rybę i chwilę gotować do zgęstnienia. Podawać z bazylią oraz makaronem lub ryżem.
Smacznego!
Cream sauce salmon with dried tomatoes
4-6 portions
ingredients:
- 750 g salmon fillet
- 250 g creme fraiche
- 125 ml stock
- 10 dried tomatoes in oil
- 1 smaller onion
- 2 garlic cloves
- 1 teaspoon dried basil
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon pepper
- chilli flakes
- oil from tomatoes
- pasta/rice to serve
- basil to serve
Cur onion and garlic into small cubes, tomatoes into stripes. Cut salmon in smaller pieces, season with salt and pepper. Heat a frying pan with 2-3 tablespoon dried tomatoes oil and fry fish on both sides until golden, set aside on a plate.
On the same frying pan heat bit more of the oil and add onion, fry until glossy. Add garlic and tomatoes, fry for another moment. Add stock and dried basil, bring to a boil. Gradually add creme fraiche, stirring all the time. Season with salt, pepper and chili flakes (don't put too much!). Add fish and cook for a moment until thickened.
Serve with fresh basil, pasta or rice.
Enjoy!
Powodzenia! A łososia na pewno przygotuję 😋
OdpowiedzUsuńLubię łososia w każdym wydaniu :)
OdpowiedzUsuńPychaa muszę zrobić to niedługo
OdpowiedzUsuńświetne!
OdpowiedzUsuńSuper ten przepis. Łososia zjadam i lubię w każdej postaci :)
OdpowiedzUsuń