Rekesmørbrød- Norwegian sandwich with shrimps
Ta kanapka jest bardzo popularna w Norwegii. Zjecie ją w każdej restauracji serwującej śniadanie, brunch albo kanapki. Chlebem, który jest najczęściej używany jest ciemny, zbity żytni chleb. Ja użyłam popularnego tutaj chleba polarnego, który Norwegowie zabierają na wycieczki.
Reker, bo tak nazywają się te malutkie krewetki, mogliście już zobaczyć u mnie na blogu przy okazji spring rollsów. Są tą ugotowane krewetki koktajlowe w specjalnej marynacie. Mają specyficzny smak, ale ja je bardzo lubię z dodatkami. Sałatka z nimi byłaby równie pyszna. W Polsce mogą być ciężko dostępne, ale zwykłe ugotowane w soli krewetki koktajlowe również dadzą radę;)
Są różne wykonania tej kanapki, ale ja zrobiłam chyba najbardziej klasyczną. Można dodać też ogórka zielonego lub koperku. Jest bardzo syta, ja lubię ją jeść przede wszystkim na śniadanie.
Rekesmørbrød
4 kanapki
składniki:
- 4 kromki żytniego chleba
- 15 g miękkiego masła
- 2 łyżki majonezu
- puszka krewetek w zalewie
- 4 liście sałaty lodowej
- 4 jajka ugotowane na twardo
- plasterki cytryny
Jajka pokroić na plasterki. Chleb posmarować masłem, położyć sałatę i posmarować majonezem. Następnie położyć jajka, dodać odrobinę majonezu i obsypać dużą ilością krewetek. Podawać z plasterkiem cytryny.
Smacznego!
Rekesmørbrød
4 sandwiches
ingredients:
- 4 slices rye bread
- 15 g soft butter
- 2 tablespoons mayonnaise
- 1 can small shrimps in marinade
- 4 lettuce leaves
- 4 hard boiled eggs
- sliced lemon
Cut eggs into slices. Spread butter over the bread, put salad and spread mayonnaise on the top. Put sliced eggs, put again a bit of mayonnaise and toss with big amount of shrimps. Serve with slices of lemon.
Enjoy!
Wygląda apetycznie :)
OdpowiedzUsuńZdecydowanie moje ulubione norweskie kanapki, podobnie jak wersja z wędzonym łososiem albo pstrągiem. Nie mogę się doczekać lata i świeżych krewetek prosto od rybaka :)
OdpowiedzUsuń