czwartek, 11 kwietnia 2019

Babka brownie z kwaśną śmietaną

Brownie bundt cake with sour cream, for English scroll down


Zbliża się Wielkanoc, a co za tym idzie? Pieczenie babek oczywiście:) W tym roku mam dla Was iście czekoladową propozycję, której nie możecie przegapić! Ta babka to istne niebo dla czekoladowych łasuchów. Kwaśna śmietana nadaje jej bardzo ciekawą, wilgotną strukturę, a kakao, które kupiłam ostatnio, okazało się najbardziej czarnym kakao, jakie widziałam, stąd taki kolor;)
Koniecznie zróbcie, będziecie na pewno zadowoleni;)

Babka brownie z kwaśną śmietaną 
forma do babek z kominem 24 cm

składniki:
- 280 g mąki pszennej
- 240 ml zaparzonej i zimnej czarnej kawy
- 2 jajka
- 100 g śmietany kwaśnej 18%
- 250 g cukru
- 35 g kakao- moje było bardzo ciemne
- 225 g masła
- 1 1/2 łyżeczki sody oczyszczonej
- szczypta soli

- 100 g gorzkiej czekolady
- 150 ml śmietanki kremówki

Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
Masło roztopić z kakao oraz kawą.
Mąkę przesiać razem z sodą oczyszczoną, dodać szczyptę soli oraz cukier i wymieszać. Do mąki powoli wlewać masę kakaową i mieszać do połączenia. Dodać po jednym jajku i mieszać do połączenia. Na sam koniec dodać śmietanę i wymieszać do połączenia.
Formę na babkę wysmarować masłem i wysypać bułką tartą. Do formy przelać ciasto i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 55-60 minut do suchego patyczka.
Ciasto wyjąć z piekarnika i całkowicie ostudzić, po czym wyciągnąć z formy.

Czekoladę posiekać, kremówkę zagotować, po czym wlać do czekolady, ostawić na chwilę. Następnie wymieszać do połączenia, odstawić w zimne miejsce do zgęstnienia. Polać zimne ciasto i podawać.
Smacznego!

Brownie bundt cake with sour cream
24 cm bundt cake form with hole

ingredients:
- 280 g all purpose flour
- 240 ml brewed cold black coffee
- 2 eggs
- 100 g sour cream 18%
- 250 g sugar
- 225 g butter
- 35 g black cocoa
- 1 1/2 teaspoon baking soda
- pinch of salt

- 100 g dark chocolate
- 150 ml heavy cream

Preheat oven to 180 C.
Melt butter with cocoa and coffee. In a bowl dift flour with baking soda, add salt and sugar and stir until combined. Gradually pour cocoa mixture and stir until combined. Add one egg at a time and stir until combined. Add sour cream and stir until combined.
Butter bundt cake form and sprinkle with bread crumbs. Pour batter into the form and put into the preheated oven. Bake approx. 55-60 minutes until clean toothpick. Take out from the oven and cool completely, then take out the cake from the form.

Chop chocolate, heavy cream bring to a boil. Next poru immediately over the chocolate and set aside for a minute. Stir until incorporated. Set aside until thickened into a cold place. Pour the cold cake and serve.
Enjoy!







3 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...