środa, 17 kwietnia 2019

Sernik cytrynowy z lemon curd

Lemon cheesecake with lemon curd, for English scroll down



Szukacie sernika idealnego na Wielkanoc? Ten sernik cytrynowy będzie idealnym rozwiązaniem, jest orzeźwiający i ma piękny żółty kolor. Lemon curd, którego użyłam do ciasta jest mocno kwaśny, jest to celowy zabieg aby zbilansować słodycz pochodzącą od masy serowej i ciasteczek. Myślę, że każdy fan sernika będzie zachwycony. Moim zdaniem jego najlepszy smak uwydatnia się po dwóch, trzech dniach leżenia w lodówce. Jego ogromnym plusem jest tez to, że dosyć długo można go przechowywać w chłodnym miejscu, u mnie ostatni kawałek dotrzymał 5 dnia po zrobieniu i nadal był pyszny:)

Sernik cytrynowy z lemon curd
okrągła forma 24 cm

składniki na lemon curd:
- 150 ml soku z cytryny
- 80 g cukru
- 1 jajko
- 1 żółtko
- 40 g masła
- skórka z jednej cytryny

(Zwróć uwagę na to, że ten lemon curd jest kwaśny, jest to zabieg celowy, aby zbilansować słodycz masy serowej. Jeśli jednak wolisz słodszy lemon curd, dodaj więcej cukru).
Sok połączyć z cukrem i skórką, podgrzewać do rozpuszczenia cukru, odstawić z ognia. Jajko i żółtko rozkłócić w misce. Kiedy cukier roztopi się, dodać 2-3 łyżki do jajek i wymieszać. Masę jajeczną powoli wlewać do soku z cukrem i cały czas mieszać trzepaczką. Ponownie wstawić na kuchenkę i gotować na małym ogniu do zgęstnienia (ok 10 minut). Dodać masło i gotować jeszcze 5 minut. Curd przelać do słoiczka i ostudzić, po czym włożyć do lodówki- wtedy prawidłowo zgęstnieje.

składniki na spód:
- 300 g ciasteczek digestive
- 80 g masła

Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół. Spód formy wyłożyć papierem do pieczenia, boki wysmarować masłem.
Masło roztopić. Ciasteczka zblendować, dodać masło i wymieszać do konsystencji mokrego piasku. Wyłożyć spód i boki formy, wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut. Wyjąć z piekarnia i ostudzić.

składniki na sernik:
- 1 kg twarogu trzykrotnie zmielonego
- 200 g cukru
- 20 g cukru waniliowego
- 5 jajek
- skórka z 2 cytryn
- 1 proszek budyniu waniliowego bez cukru (40 g)
- 3 łyżki mąki pszennej
- lemon curd

Twaróg zmiksować z cukrem i cukrem waniliowym do połączenia. Następnie dodawać po jednym jajku i miksować tylko do połączenia. Dodać mąkę, proszek budyniowy oraz skórkę z cytryny, zmiksować tylko do połączenia. 1/3 masy wylać na podpieczony spód, rozsmarować 1/3 lemon curdu na powierzchni. Następnie wylać kolejną 1/3 masy serowej i rozsmarować 1/3 lemon curdu na powierzchni. Wlać pozostałą masę serową i ozdobić lemon curdem, robiąc esy floresy. Wsadzić do nagrzanego piekarnika (nadal 180 C), piec 15 minut, następnie zmniejszyć temperaturę do 120 C. i piec kolejne 90 minut. Wyłączyć piekarnik i uchylić drzwiczki, pozostawić tak sernik na 30 minut, następnie wyjąć z ostudzić całkowicie na blacie, po czym wsadzić do lodówki na 12 godzin. Po tym czasie sernik jest gotowy.
Smacznego!

Lemon cheesecake with lemon curd
24 cm round form

ingredients for lemon curd:
- 150 ml lemon juice
- 80 g sugar
- 1 egg
- 1 egg yolk
- 40 g butter
- zest of one lemon

(Be aware that this lemon curd is acidy. I made it on purpouse to balance the sweetnes of the cheesacke. If you like more sweet lemon curd, add more sugar).
Combine lemon juice, lemon zest and sugar into a pan, heat until melted and... set aside. In another bowl slightly beat egg and egg yolk. Add 2-3 tablespoons lemon juice into the eggs and whisk. Put lemon juice again to the heat and very slowly pour the eggs, whisking all the time. Cook on low heat until thickened (around 10 minutes). Next add butter and cook another 5 minutes. Pour lemon curd into jar and cover, set aside until cool and take to the fridge- in the fridge it will get better thick texture.

ingredients for crust:
- 300 g digestive cookies
- 80 g butter

Preheat oven to 180 C. Line bottom of the form with parchment paper, butter the sides.
Melt butter in a saucepan. Blend cookies until crumbles and add butter, blend until get wet sand texture. Fill the bottom and sides of the form with crust and bake 10 minutes, remove from the oven and let cool.

ingredients for cheesecake:
- 1 kg three time grounded farmer's cheese
- 200 g sugar
- 20 g vanilla sugar
- 5 eggs
- 3 tablespoons all purpose flour
- 40 g vanilla custard powder
- zest of 2 lemons

Mic cheese with sugar and vanilla sugar. Add one egg at a time and mix just until combined. Add flour, custard powder and lemon zest, mix only until combined. Pir 1/3 cheese onto the prebaked crust, next spread 1/3 lemon curd over the top. Pour another 1/3 cheese and spread 1/3 lemon curd on the top. Pour remaining cheese and spread lemon curd over the top. Put to the preheated oven (still 180) and bake 15 minutes. Next reduce temperature until 120 C. and bake another 90 minutes. After this time turn off the oven and open oven door, leave for 30 minutes. Take out cake from the oven and set aside to cool completely. Next take into the fridge for 12 hours. After this time cheesecake is ready to eat.
Enjoy!





4 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...