poniedziałek, 15 lipca 2019

Pieczony łosoś z salsą nektarynkową

Baked salmon with nectarine salsa, for English scroll down


Ach, co to był za łosoś! Salsa początkowo miała być truskawkowa, ale kiedy zobaczyłam piętrzące się na stole nektarynki, zmieniłam zdanie. Całość jest fantastyczna, danie porównywalne do dań restauracyjnych ze sporą ilością gwiazdek, a wszystko to można przygotować na spokojnie w domu. 
Kwestią sporną jest tutaj łosoś. Wielu ludzi twierdzi, że łososie norweskie są najgorszymi rybami na świecie, hodowlane szczególnie, nasycone mnóstwem antybiotyków. Czytałam wiele artykułów na ten temat i ciężko mi się do tego odnieść. Owszem, w dzisiejszych czasach jedzenie zaczyna być coraz bardziej chemiczne i, jeśli chcemy mieć zdrową rybę na talerzu, najlepiej, jeśli sami ją sobie złowimy. Uwierzcie, chciałabym mieć takie możliwości. Niestety ja nie umiem łowić ryb, a mój chłopak, pomimo ogromnych chęci, jeszcze nie dał rady złowić łososia, choć próbował nie raz nie dwa. Podeszłam do tego tematu w taki sposób, że przeczytałam skład wszystkich dostępnych łososi, które mogę kupić w każdym sklepie oraz poczytałam o nich na forach, czy stronach producenta. Przed całą tą historią, starałam się kupować łososia, który nie był bardzo drogi, ponieważ ryby w Norwegii nie należą do najtańszych. Po przeczytaniu tych artykułów uzmysłowiłam sobie, że być może jem coś, co jest bardzo niezdrowe. Znalazłam więc w sklepie pewną markę, która reklamuje się, jako najlepszy jakościowo łosoś dostępny na rynku. Czytałam o ich produktach, obiecują, że nie dodają żadnych antybiotyków do ryb, ponadto na każdy 1% ryby przypada 99% wody. Brzmi "zdrowiej" i lepiej dla łososi. Chwalą się, że mięso ich ryb jest tak dobre jakościowo, że świetnie nadaje się na sashimi i nie trzeba go mrozić, aby pozbyć się ewentualnych pasożytów. Dodam tylko, że jest to typowa metoda przyrządzania surowych dań z ryb- rybę na początku należy zamrozić na minimum 24 godziny, aby mieć pewność, że jest wolna od pasożytów. Oczywiście, jeśli ryba jest wiadomego pochodzenia i ma certyfikat jakości, taka procedura nie jest konieczna. I tutaj nie trzeba tego robić. Cena? Niezbyt zachęcająca, za kilogram ryby należy zapłacić ok 300 koron, czyli mniej więcej 130 zł (mowa tu o filecie). Kupiłam tę rybę na spróbowanie i jadłam ją zarówno na surowo, jak i po obróbce cieplnej. Muszę stwierdzić, że w obu przypadkach łosoś był przepyszny- mięsisty, delikatny i rozpływający się w ustach. Od razu poczułam różnicę w porównaniu do łososi, które kupowałam wcześniej. 
Nie wiem, czy rzeczywiście producenci tego łososia spełniają wszystkie te dające nadzieje na zdrową rybę obietnice. Nie jestem stanie tego sprawdzić, mam jedynie nadzieję, że tak jest i, że jedząc tę rybę i owoce morza, a robię to przynajmniej 2 dni w tygodniu, dostarczam do swojego organizmu elementów, które tylko mu pomagają w prawidłowym funkcjonowaniu. Łososia tej firmy niestety nie można kupić w Polsce, jest on dostarczany jedynie do Szwecji, Francji oraz Szwajcarii.

Pieczony łosoś z salsą nektarynkową
4 porcje

składniki na salsę:
- 3 nektarynki
- 1 mała lub 1/2 czerwonej cebuli
- 1 czerwona papryka
- garść posiekanej drobno kolendry
- sok z 1/2 limonki
- 1/4 łyżeczki soli

Nektarynki, paprykę i czerwoną cebulę pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki wymieszać i odstawić.

składniki na łososia:
- 500 g filetu z łososia pokrojonego na 4 części
- 4 łyżki oliwy
- 1/2 łyżeczki papryki ostrej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki kolendry
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/2 łyżeczki pieprzu
- sok z 1/2 limonki

Wszystkie przyprawy wymieszać z oliwą i sokiem z limonki w woreczku strunowym, dodać filety, obtoczyć w przyprawach i wsadzić do lodówki na 30 minut. 
W międzyczasie nastawić piekarnik na 200 c.- góra-dół.
Po 30 minutach wyjąć łososia z marynaty, położyć na blaszce do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 12-15 minut.
Łososia podawać z salsą i ulubionymi dodatkami. 
Smacznego!

Baked salmon with nectarine salsa
4 portions

ingredients for salsa:
- 3 nectarines
- 1 small or 1/2 red onion
- 1 red bell pepper
- handful finely chopped coriander leaves
- juice of 1/2 lime
- 1/4 teaspoon salt

Cut nectarines, bell pepper and onion into very smal cubes. Combine all ingredients in a bowl and set aside.

ingredients for salmon:
- 500 g salmon fillet cut in four pieces
- 4 tablespoons olive oil
- 1/2 teaspoon hot paprika
- 1/4 teaspoon cayenne pepper
- 1/4 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon coriander
- 1/2 teaspoon salt
- 1/2 teaspoon pepper
- juice of 1/2 lime

Combine all spices with olive oil and lime juice in a ziplock bag, put salmon in and put to the fridge for 30 minutes.
Meanwhile preheat oven to 200C.
After 30 minutes put salmon out from the marinade and take onto a biking sheet lined with parchent paper. Take to the preheated oven and bake 12-15 minutes.
Serve with salsa and favourite additions.
Enjoy!






4 komentarze:

  1. ojeju, jeju ! Nawet nie powiedziałabym, że to jest ryba :D

    OdpowiedzUsuń
  2. Wg mnie każde Twoje danie jest restauracyjne 🙂 Jak tylko zobaczyłam ten przepis, było pewne że zrobię w najbliższy piątek. Jedntm słowem: poezja ❤

    OdpowiedzUsuń
  3. Pysznie wygląda, bez dwóch zdań! :)

    OdpowiedzUsuń
  4. Łosoś pod każdą postacią jest pyszny. Tu ode mnie propozycja z makaronem i szpinakiem https://mowisalmon.pl/przepisy/rigatoni-z-wedzonym-lososiem-mowi-ze-szpinakiem-i-smietana/ miałem okazję już przetestować i smakuje wyśmienicie a dzięki zawartości makaronu danie jest sycące.

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...