Irish beef stew with Guinness beer, for English scroll down
Jeśli z jakichś powodów nie możecie użyć piwa Guinness, nada się równie dobrze inne, wyraźnie słodko-gorzkie i ciemne piwo o fermentacji typu stout.
Irlandzki gulasz wołowy z piwem Guinness
6 porcji
składniki:
- 3 marchewki
- 2 pasternaki
- 500 g ziemniaków
- 2 cebule
- 4 ząbki czosnku
- 1.2 kg wołowiny na gulasz (już oczyszczonej)
- 500 ml piwa Guinness lub innego typu stout
- 1 litr bulionu wołowego
- 2 liście laurowe
- 2 łyżki pasty pomidorowej
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 4 łyżki mąki pszennej
- sól, pieprz do smaku
Wołowinę pokroić w większą kostkę, przyprawić solą i pieprzem i podsmażyć na oleju w dużym garnku ze wszystkich stron do zamknięcia porów. Przełożyć na talerz.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, marchewkę i pasternak w półplasterki, ziemniaki w kostkę.
Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę w garnku po mięsie, dodać czosnek i chwilę smażyć. Dodać marchew oraz pasternak i chwilę smażyć. Dodać mięso, tymianek, liście laurowe oraz pastę pomidorową, wszystko wymieszać. Następnie wlać piwo oraz bulion, doprowadzić do wrzenia, po czym zmniejszyć ogień i gotować pod przykryciem 1.5 godziny. Następnie dodać ziemniaki i gotować bez przykrycia 15 minut.
Do miski z mąką wlać parę chochli sosu z gulaszu, wszystko wymieszać na gładką pastę. Pastę powoli dodawać do gulaszu, mieszając cały czas. Gotować aż gulasz zgęstnieje. Całość przyprawić solą i pieprzem i podawać.
Smacznego!
Irish Guinnes beef stew
6 portions
ingredients:
- 3 carrots
- 2 parsnips
- 500 g potatoes
- 2 onions
- 4 garlic cloves
- 1.2 kg beef roast (already clean)
- 500 ml Guinness beer or another stout type
- 1 liter beef stock
- 2 bay leaves
- 2 tablespoons tomato paste
- 1 teaspoon dried thyme
- 4 tablespoons all purpose flour
- salt, pepper to taste
Cut beef in chunks, season with salt and pepper and fry in a big pot on all sides to close the pores. Transfer to a plate and set aside.
Dice onion and garlic, cut carrots and parsnips into slices and potatoes into cubes.
In the same pot heat 2-3 tablespoons oil and fry onion until glossy. Add garlic and fry for 30 seconds more. Add carrots and parsnips and fry for a moment. Add meat, tomato paste, thyme and bay leaves and stir everything. Pour beer and stock, bring to a boil. Next reduce the heat to low and cook covered 1.5 hours. Next add potatoes and cook uncovered for 15 minutes.
Add few stew lades into a flour bowl and sitr until smooth. Gradually add flour paste into the stew and sitr constantly. Cook for a few minutes until stew is thick. Season with salt and pepper and serve.
Enjoy!
Ależ to dooobry był obiad ❤ Mega ❤ Nawet piwo udało mi się kupić 👍
OdpowiedzUsuń