wtorek, 2 lutego 2021

Portugalskie pączki malassadas po hawajsku

 Hawaiian-Portuguese malassadas doughnuts, for English scroll down


Tłusty Czwartek już za niedługo, więc postanowiłam podzielić się z Wami przepisem na wspaniałe pączki, które swoje korzenie mają w Portugalii, ale po długiej drodze przebytej przez ocean dotarły na Hawaje i tam zostały trochę zmodyfikowane. Dzisiaj pokażę Wam hawajską odmianę tych pączków, ale jeśli zdążę to zrobię również oryginalną, portugalską wersję. 
Wszystko zaczęło się od tego, że w XIX wieku mieszkańcy Azorów zdecydowali się wyjechać na Hawaje, aby rozpocząć pracę na farmach trzciny cukrowej, a że mieli w tym już niezłe doświadczenie, dostawali nawet większą wypłatę niż pracujący tam Hawajczycy. Wraz z przyjazdem na Hawaje, zabrali ze sobą również przepis na przepyszne pączki, które bardzo zasmakowały mieszkańcom Hawajów. Przez lata przepis się zmieniał i jego dzisiejsza wersja jest odmienna od portugalskiej, ale nazwa została ta sama- malassadas.
Są mniejsze od naszych tradycyjnych pączków, mogą być nadziewane ale nie muszą i obtaczane są w cukrze. Ja nadziałam moje pączki budyniem z mleka kokosowego, czyli hawajską haupią oraz przepysznym kremem czekoladowym. Pączki są pyszne i łatwe w zrobieniu, jeśli jesteście fanami różnych pączków, warto wypróbować ten przepis:)

Hawajskie pączki malassadas
28 małych pączków

składniki na budyń haupia:
- 400 ml mleka kokosowego
- 50 g cukru
- 1.5 łyżki skrobi kukurydzianek
- szczypta soli

300 ml mleka kokosowego połączyć z cukrem oraz solą i zagotować. Pozostałe mleko wymieszać ze skrobią kukurydzianą na jednolitą masę. Kiedy mleko będzie się gotować, dodać miksturę ze skrobią kukurydzianą i mieszać. Gotować na małym ogniu i ciągle mieszać aż masa zgęstnieje, ale będzie rzadsza niż normalny budyń. Garnek odstawić z ognia, przykryć folią spożywczą i odstawić do całkowitego ostudzenia, następnie przełożyć do lodówki i schłodzić przez przynajmniej parę godzin (ja zostawiłam na całą noc)

składniki na krem czekoladowy:
- 2 jajka
- 1 łyżka skrobi kukurydzianej
- 1.5 łyżki kakao
- 50 g posiekanej gorzkiej czekolady
- 15 g masła
- 25 g cukru
- 125 ml mleka

Jajka, kakao, skrobię, cukier oraz mleko wymieszać na jednolitą masę, następnie podgrzewać na małym ogniu, mieszając cały czas. Kiedy masa prawie się zagotuje (masa również zacznie szybko gęstnieć, kiedy będzie się prawie gotować), zdjąć z ognia i nadal mieszać trzepaczką aż masa jeszcze bardziej zgęstnieje i stanie się gładka. Do masy dodać czekoladę i masło i mieszać do rozpuszczenia. Całość ostudzić i przenieść do lodówki na parę godzin aby zgęstniała (nie polecam przenosić na całą noc do lodówki, bo wtedy bardzo mocno się zestali i będzie trudno nadziewać pączki).

składniki na pączki:
- 360 g mąki pszennej
- 7 g drożdży suchych instant
- 2 łyżki ciepłej wody
- 2 jajka
- 60 g cukru + 1 łyżka + do obtoczenia
- 1/2 łyżeczki octu z białego wina
- 65 ml mleka
- 65 ml śmietanki kremówki
- 25 g roztopionego masła
- szczypta soli

Drożdże wymieszać z wodą oraz 1 łyżką cukru i odstawić na 10 minut. Do miski miksera dodać 2 jajka, ubijać do uzyskania puszystej i jasnej masy, dodać ocet i ubijać chwilę. Dodać cukier, sól, śmietankę oraz mleko i zmiksować do połączenia. Zmienić końcówkę na hak do ciasta drożdżowego i dodać przesianą mąkę oraz wyrośnięte drożdże i ugniatać do połączenia. Następnie dodać masło i ugniatać do uzyskania gładkiego i elastycznego ciasta- ok 5-10 minut. Ciasto przełożyć do czystej miski, przykryć ściereczką i odstawić na 1.5 godziny w ciepłe miejsce do wyrośnięcia. 
Po tym czasie ciasto odgazować i zostawić jeszcze na 20 minut. Następnie ciasto rozwałkować na grubość ok 2 cm i wycinać koła wykrawaczką o średnicy 5 cm. Każde kółko odstawić na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia i odstawić do wyrośnięcia na ok. godzinę (moje rosły dłużej, ponieważ mam w domu 18 stopni;)). Pączki powinny zwiększyć swoją objętość prawie dwukrotnie.
Pod koniec wyrastania rozgrzać olej w dużym garnku do temperatury 180 C. Wyrośnięte pączki smażyć na rozgrzanym oleju z dwóch stron na złoty kolor, następnie przenieść na papier kuchenny i odstawić do przestudzenia, po czym każdy obtaczać w cukrze. Pączki można nadziać kremem czekoladowym i haupią, kiedy będą całkowicie ostudzone. 
Smacznego!

Hawaiian malassadas doughnuts
28 small doughnuts

ingredients for haupia:
- 400 ml coconut milk
- 50 g sugar
- 1.5 tablespoons corn starch
- pinch of salt

Bring to boil 300 ml of coconut milk with sugar and pinch of salt. Remaining milk combine with corn starch in a bowl. When milk is starting to boil, pour starch mixture in and whisk. Cook on low heat and whisk constantly until the mixture started to thick. Turn of the stove, cover with plastic foil and set aside to cool completely, then transfer to the fridge and cool for at lest 4 hours. I left mine overnight in the fridge.

ingredients for chocolate pastry cream:
- 2 eggs
- 1 tablespoon corn starch
- 1.5 tablespoon cocoa powder
- 50 g dark chocolate, chopped
- 15 g butter
- 125 ml milk
- 25 g sugar

Put all ingredients except butter and chocolate to a saucepan and whisk until combined. Next turn on the stove on low heat and cook stirring almost constantly until nearly boil. When the mixture starts to boil, take out form the stove, still whisk to get smooth custard consistence of the cream. (cream starts to thicken very quickly just before boiling, this is good sign to take it out form the stove). Cover with plastic foil and let cool completely, then transfer to the fridge for 2 hours to thicken a bit more. I don;t recommend to leave cream overnight in the fridge, because it will be too thick to fill up the doughnuts.

ingredients for doughnuts:
- 360 g all purpose flour
- 7 g active dry instant yeast
- 2 tablespoon warm water
- 2 eggs
- 60g+ 1 tablespoon+ to coating sugar
- 1/2 teaspoon white wine vinegar
- 65 ml milk
- 65 ml heavy cream
- 25 ml melted butter
- pinch of salt

In a small bowl combine together yeast, warm water and 1 tablespoon sugar. Set aside for 10 minutes until bubbles.
In a stand mixer bowl add 2 eggs and beat until fluffy, next add vinegar and mix in. Add sugar, salt, milk and cream and beat until combined. Change the paddle attachment to a hook. Add sifted flour and yeast and knead until combined then add butter and knead until soft and elastic. Put dough into a clean bowl, cover with a kitchen cloth and set aside in a warm place for 1.5- 2 hours until rise.
Next deflate the dough and roll into a square 2 cm thick. Use round 5 cm cutter to cut doughnuts, you should get around 28 small doughnuts. Place all doughnuts on a baking sheet line with parchment paper, cover with the kitchen cloth and set aside to rise almost double for 1.1.5 hours.
Heat cooking oil in a big pot to 180 C. When the doughnuts are ready, start to place them on the surface of the oil and fry on both sides until golden. Transfer on a kitchen towel and let cool. Next roll doughnuts to coat then in sugar.
You can fill your doughnuts if you want at this point.
Enjoy!





1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...