Yaki Udon- for English scroll down
Ostatnio mam wielką fazę na azjatyckie jedzenie. To znaczy, od zawsze ją mam, ale teraz, kiedy mam więcej czasu, ponieważ moja restauracja jest zamknięta, ciągle szukam nowych przepisów i inspiracji, szczególnie z krajów azjatyckich. Robię spory research przed zrobieniem jakiegoś dania, dużo czytam i robię notatki. Chociaż w taki sposób mogę przetrwać ten średni czas dla mnie. No i joga, ale to temat na osobny wpis;)
Yaki Udon- brzmi fantastycznie i tak też smakuje. Od zawsze chciałam spróbować tych noodli, bo wyglądają bardzo smakowicie i w końcu udało mi się je kupić. Mamy w Oslo taki azjatycki sklep, w którym jest dosłownie wszystko (okay, może nie dosłownie, bo ostatnio nie znalazłam aonori- czyli sproszkowanych glonów, ale to taki mały wyjątek). Uwielbiam ten sklep i zawsze wychodzę z niego z wielką siatą przeróżnych rzeczy prosto z Azji. Na mojej liście zakupów stale widnieje parę składników, które kupuję, kiedy tylko jestem w tym sklepie, np. makaron ryżowy różnych rozmiarów, sos sojowy, olej sezamowy i od niedawna właśnie noodle udon. Mam w planach różne przepisy z tym właśnie makaronem, więc na pewno nie jest to ostatni raz na blogu.
Te noodle robi się szybko i przyjemnie, są bardzo smaczne i nieostre, więc sprawdzą się świetnie dla wszystkich.
Yaki Udon
4 porcje
składniki na sos:
- 4 łyżki sosu ostrygowego
- 4 łyżki sosu sojowego
- 1.5 łyżki cukru
- 1.5 łyżki octu ryżowego
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Wszystkie składniki wymieszać ze sobą do połączenia i odstawić.
składniki na noodle:
- 800 g noodli udon (zwykle pakowane są w saszetki po 200 g)
- 300 g pak choi
- 1 duża marchewka
- 500 g pieczarek
- 400 g mielonej wołowiny
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- sól, pieprz do smaku
Makaron wrzucić do gotującej i osolonej wody, gotować ok 3 minuty aż zmiękną, następnie odcedzić i przepłukać zimną wodą.
Cebulę i czosnek pokroić w drobną kostkę, marchew w półplasterki, pieczarki w plasterki a pak choi w mniejsze kawałki.
Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę i dodać czosnek, smażyć chwilę. Następnie dodać pieczarki, przyprawić solą i pieprzem i smażyć aż będą rumiane. Dodać marchewkę i smażyć jeszcze chwilę. Dodać mięso i smażyć aż całe zmieni kolor. Następnie dorzucić pak choi i smażyć tylko chwilę. Dodać ugotowany udon oraz sos i wymieszać. Gotować chwilę aż sos zgęstnieje i podawać z posiekaną dymką
Smacznego!
Yaki udon
4 portions
ingredients for sauce:
- 4 tablespoons oyster sauce
- 4 tablespoons soy sauce
- 1.5 tablespoons sugar
- 1.5 tablespoons rice vinegar
- 1 tablespoon sesame oil
- 1/4 teaspoons pepper
Combine all ingredients in a bowl and set aside.
ingredients for noodle:
- 800 g udon noodles (they are usually packed in 200 g packs)
- 300 g pak choi
- 1 big carrot
- 500 g mushrooms
- 400 g minced beef
- 1 onion
- 3 garlic cloves
- salt, pepper to taste
Add noodle to a boiling and salted water, cook around 3 minutes until softened, then drain with cold water.
Dice onion and garlic, mushrooms cut in slices, carrot in half-moon shape slices and pak choi in smaller pieces.
In a wok heat 2-3 tablespoons oil and add onion, fry until glossy, add garlic and fry for 30 seconds more. Add mushrooms, season with salt and pepper and fry until golden brown. Add carrot and fry for 2 minutes more. Add meat and fry until has changed the colour. Add pak choi and stir. Add cooked udon and sauce, stir everything and cook for 2-3 minutes more until the sauce has thickened. Serve with chopped scallion.
Enjoy!
Dzięki Tobie również stałam się wielką fanką azjatyckich smaków. Na Twoim blogu jest mnóstwo wspaniałych dań, do których z przyjemnością wracam. Jak tylko uda mi się kupić kapustę to zrobię to cudo 🥰
OdpowiedzUsuńPetarda 😍 👏 Ląduje na liście ulubionych ☺
OdpowiedzUsuń