piątek, 12 lutego 2021

Wegański gulasz z burakami i ziemniakami

 Vegan beetroot and potatoes stew, for English scroll down


To danie jest przepyszne, jedliśmy je ze smakiem, w połowie myśląc już o dokładce. Bardzo lubię takie nieskomplikowane dania jednogarnkowe, które szczególnie w zimę, są zbawieniem dla naszego ciała. Nic tak nie smakuje, jak parujący talerz czegoś pysznego zaraz po spacerze w zimowe dni. To danie ma dodatkowo piękny energetyczny kolor, co tylko potęguje chęć spałaszowania talerza. 
W Norwegii ostatnio jest dosyć zimno, więc prawie każde moje danie jest ciepłe, nie wspominając  o litrach wypijanej przeze mnie zielonej herbaty. Trzeba w tę zimę sobie radzić przecież:)

Wegański gulasz z burakami i ziemniakami
4-6 porcji

składniki:
- 500 g surowych buraków
- 500 g surowych ziemniaków
- 2 czerwone papryki
- 1 cebula
- 3 ząbki czosnku
- 1 duża marchewka
- 200 g pęczaku
- 1.2 litra bulionu warzywnego
- 1 puszka krojonych pomidorów
- 1 łyżka pasty pomidorowej
- 2 łyżeczki słodkiej papryki wędzonej
- 1/4 łyżeczki pieprzu cayenne
- 1 łyżeczka kuminu
- sól, pieprz do smaku

Buraki oraz ziemniaki pokroić w kostkę, cebulę i czosnek posiekać drobno, papryki w słupki, a marchewkę pokroić w półplasterki. 
W dużym garnku rozgrzać 2-3 łyżki oleju i zeszklić cebulę, dodać czosnek i smażyć chwilę. Dorzucić buraki oraz ziemniaki i chwilę smażyć. Dodać paprykę, paprykę wędzoną, kumin oraz pieprz cayenne i wszystko wymieszać. Wlać bulion, dodać pomidory w puszce i pastę pomidorową, całość zagotować, następnie przykryć pokrywką i gotować 20 minut na małym ogniu. Po tym czasie dodać pęczak i gotować kolejne 25 minut aż kasza będzie miękka a sos zgęstnieje. Całość przyprawić solą i pieprzem, wymieszać i podawać.
Smacznego!

Vegan beetroot and potatoes stew
4-6 portions

ingredients:
- 500 g raw beetroots
- 500 g raw potatoes
- 2 red bell peppers
- 1 big carrot
- 1 onion
- 3 garlic cloves
- 200 g barley
- 1.2 liters veggie stock
- 1 can crushed tomatoes
- 1 tablespoon tomato paste
- 2 teaspoons sweet smoked paprika
- 1/4 teaspoon cayenne pepper
- 1 teaspoon cumin
- salt, pepper to taste

Finely dice onion and garlic, cut beetroots and potatoes in bigger cubes, carrot in half slices and bel peppers in stripes. 
Heat 2-3 tablespoons oil on a big pot over medium heat and add onion. Fry until glossy, then add garlic and fry for 30 seconds. Add beetroots and potatoes and fry for a minute. Add bell peppers, cayenne pepper, smoked paprika and cumin, stir and fry for one minute. Pour stock, add tomatoes and tomato paste. Bring everything to a boil, then reduce heat to medium low, cover with a lide and cook 20 minutes. 
Next uncover, add barley, cover again and cook for another 25 minutes until barley is tender and the sauce is thick. Season with salt and pepper and serve.
enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...