czwartek, 23 grudnia 2021

Sernik z brązowym serem

 Brown cheese cheesecake, for English scroll down


Zastanawiacie się pewnie, co ro za ser, a może już wiecie? Brązowy ser to bardzo popularny ser norweski, robiony z mleka koziego, którego Norwegowie używają namiętnie jako dodatku do gofrów. Ser ten bowiem jest miękki niemalże, jak masło i słodki o wyraźnym karmelowym aromacie. Ma również piękny, karmelowy kolor. Ja uwielbiam ten ser, ale wiem, że nie każdemu przypadnie on do gustu.
A co gdyby zrobić sernik z jego dodatkiem? Jeśli fantastycznie sprawdza się w dodatku z goframi to sernik nie może być jakimś przepisem z kosmosu. Co ciekawe, w Internecie nie ma wielu przepisów na sernik z tym właśnie serem, więc tym bardziej byłam skłonna wypróbować mój lekko szalony pomysł. 
Sernik po upieczeniu ma wyraźnie karmelowy aromat i beżowy kolor. Jest słodki, ale nieprzesadnie a wspaniała, lśniąca czekoladowa polewa jest idealnym dopełnieniem całości. Jest to sernik elegancki, idealny na przyjęcie, czy święta. Jeśli tylko uda Wam się upolować ten ser, zaraz po zjedzeniu go z goframi, zróbcie ten sernik, będziecie zadowoleni:)

Z okazji zbliżających się Świąt Bożego Narodzenia
chciałabym Wam życzyć, aby ten czas był wypełniony
miłością, bezpieczeństwem i wolnością, 
abyście spędzili go w towarzystwie tych, których kochacie najmocniej,
aby Wasze brzuchy wypełnione były daniami, które uwielbiacie najbardziej.
Świętujcie i odpoczywajcie ;)
Wasza Angie

Sernik z brązowym serem
tortownica 22 cm

składniki na spód:
- 250 g ciasteczek digestive
- 70 g roztopionego masła
- 1/2 łyżeczki kardamonu

Piekarnik nastawić na 180 C.
Ciasteczka zblendować na piasek, dodać masło oraz kardamon i wymieszać dokładnie, po czym wylepić spód oraz boki do połowy tortownicy wyłożonej papierem do pieczenia. Włożyć do piekarnika i piec 10 minut, po czym wyjąć z ostudzić.

składniki na wypełnienie:
- 1 kg twarogu 3-krotnie zmielonego
- 5 jajek
- 400 g sera brązowego
- 300 ml kremówki
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- szczypta soli

Piekarnik nastawić na 180 C, na dnie piekarnika postawić naczynie żaroodporne wypełnione wodą.
Brązowy ser pokroić na kawałki i dodać do garnuszka z grubym dnem, wlać kremówkę i gotować na małym ogniu do rozpuszczenia się sera. Miksturę mieszać dosyć często, bo lubi się przypalać. Całość odstawić do wystygnięcia.
Twaróg zmiksować z cukrem do połączenia, dodać jajka i zmiksować również tylko do połączenia. Dodać mąkę ziemniaczaną i pszenną oraz sól, wymieszać do połączenia. Dodać roztopiony i wystudzony brązowy ser i wymieszać jeszcze raz tylko do połączenia. 
Miksturę wylać na podpieczony spód, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec 15 minut po czym zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut. Następnie wyłączyć piec i uchylić drzwiczki, zostawić sernik w środku na 30 minut. Po tym czasie wyjąć sernik i całkowicie wystudzić, następnie włożyć do lodówki na całą noc. 

składniki na polewę:
- 75 g cukru pudru
- 50 g masła
- 25 g kakao
- 30 ml mleka
- duża garść orzechów

Masło roztopić, dodać cukier puder, kakao oraz mleko, gotować chwilę aż całość zgęstnieje ale nie zagotować! Zdjąć z ognia i chwilę ostudzić. Ostudzoną polewę wylać na ciasto i udekorować orzechami, wstawić ponownie do lodówki na ok 30 minut do schłodzenia.
Smacznego!

Brown cheese cheesecake
22 cm round form

ingredients for crust:
- 250 g digestive cookies
- 70 g melted butter
- 1/2 teaspoon cardamom

Preheat oven to 180 C. Line the round form with parchment paper.
Blend cookies until consistency of sand, add cardamom and butter and blend again until incorporated. Fill the bottom and half sides of crust and bake 10 minutes in preheated oven. Next remove from the oven and let it cool.

ingredients for filling:
- 1 kg farmer's cheese- twarog, 3 times grounded
- 5 eggs
- 400 g brown cheese
- 300 g heavy cream
- 2 tablespoons wheat flour
- 2 tablespoons potato starch
- 200 g sugar
- pinch of salt

Preheat oven to 180 C, add casserole dish filled with water on the bottom of the oven.
Combine brown cheese and heavy cream in a saucepan, then cook on low heat until cheese is melted and incorporated with heavy cream. Stir often, cheese likes to burn quickly. Next set aside.
In a standing mixer bowl add farmer's cheese and sugar and mix until combined. Add eggs and mix just until combined. Add flours and salt and mix again just until combined. Gradually pour brown cheese mixture and stir just until combined. 
Pour the batter on the cooled crust, even with a spoon and add to the preheated oven and bake for 15 minutes. Next reduce temperature to 120 C and bake another 90 minutes. 
After this time, turn off the oven and slightly open oven's doors, leave cake like this for 30 minutes. Next take the cake out from the oven and let it cool completely on a worktop, then add to the fridge and leave it overnight.

ingredients form chocolate glaze:
- 75 g icing sugar
- 50 g butter
- 25 g cocoa powder
- 30 g milk
- handful of walnuts

Add butter to a saucepan and melt. Add sugar, coca and milk, cook on low heat until incorporated and thickened. DO NOT bring to boil, stir often. Next take out from the stove and let it cool slightly then pour over cold cheesecake and decorate with walnuts. Take cheesecake to the fridge again for 30 minutes then serve.
Enjoy!







1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...