wtorek, 4 stycznia 2022

Zupa miso udon

 Miso udon soup, for English scroll down


Myślę, że można już zaliczyć to do tradycji, że pierwszy post w nowym roku będzie o zupie. Nie wiem dlaczego, ale zupa najbardziej pasuje mi na rozpoczęcie nowego roku bloga. Nie jest ani ciężka ani trudna w zrobieniu. Taka idealna, żeby się najeść ale i odpuścić żołądkowi już i tak cierpiącemu z powodu świątecznego nadjedzenia. Osobiście kocham jeść w Święta i raczej się nie ograniczam, ale z nowym rokiem zawsze staram się wrócić do moich dziennych rytuałów, które jednak nie opierają się na obżarstwie;) 
Ta zupa jest wspaniała, zresztą jak wszystko, co ma w sobie miso i makaron udon. Jest aromatyczna, sycąca i wspaniale wygląda w talerzu. Myślę, że jest idealną zupą na zimniejsze dni, dającą to przyjemne uczucie ciepła od środka. 

Postaram się powrócić do regularnego postowania przepisów, niestety okres grudniowo-świąteczny był dla mnie dosyć trudny i okraszony paroma wyjazdami, więc ciężko było mi znaleźć czas na regularność w blogowaniu, ale postaram się to nadrobić;)

Zupa miso udon
4 porcje

składniki na bazę:
- 80 g czerwonego miso
- 1 łyżka sosu sojowego
- 1 łyżka mirin
- 1 łyżka pasty chili- użyłam sambalu
- 1 łyżeczka oleju sezamowego
- biała część dymki, posiekana

Wszystko wymieszać, odstawić.

składniki na zupę:
- 800 g makaronu udon
- 1 cebula
- 4 ząbki czosnku
- 3 cm kawałek imbiru
- 750 ml bulionu (warzywny lub mięsny)
- 750 ml bulionu dashi 
- 2 marchewki
- 8 suszonych grzybków shitake

Makaron ugotować zgodnie z zaleceniami na opakowaniu. 
Grzyby namoczyć w gorącej wodzie przez 30 minut. Następnie połowę pokroić w paski, połowę zostawić w całości. 
Cebulę, czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę, marchewkę w plasterki.
Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, dodać czosnek oraz imbir i smażyć jeszcze chwilę. Dodać grzyby i smażyć 2-3 minuty. Następnie dodać marchew i smażyć jeszcze chwilę, Wlać oba rodzaje bulionu i zagotować, gotować 10 minut. Zdjąć z ognia i chwilę odczekać, po czym dodać bazę i wymieszać.
Zupę podawać z makaronem, posiekaną dymką, sezamem, jajkiem i pokrojonym nori. 
Smacznego!

Miso udon soup
4 portions

ingredients for base:
- 80 g red miso
- 1 tablespoon soy sauce
- 1 tablespoon mirin
- 1 tablespoon chili paste- I used sambal
- 1 teaspoon sesame oil
- white part of spring onion, chopped

Mix everything in a bowl, set aside. 

ingredients for soup:
- 800 g udon noodles
- 1 onion
- 4 garlic cloves
- 3 cm ginger piece
- 750 ml stock
- 750 ml dashi stock
- 2 carrots
- 8 dried shitake mushrooms

Cook udon according to package, set aside.
Soak mushrooms in hot water for 30 minutes then cut half in slices and set aside. 
Cut onion, garlic and ginger into small cubes, carrot in slices.
Heat 2-3 tablespoons oil, add onion and fry until glossy. Add ginger and garlic and fry for 30 more seconds. Add mushrooms and fry for 2-3 minutes. Add carrot and fry for another moment. Pour stocks, bring to boil and cook for 10 minutes. Turn off the stove and set aside for 5 minutes, then add base and stir in. 
Serve soup with noodles, spring onion, sesame, eggs and cut nori.
Enjoy!





1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...