piątek, 14 stycznia 2022

Portugalskie ciasto bolo de laranja

 Portuguese cake bolo de laranja


Moje przepisy na portugalskie dania pochodzą głównie z pierwszej ręki, od mamy J. Ogromnie doceniam to, że chce się ze mną dzielić swoją wiedzą i doświadczeniem w kuchni portugalskiej. Ze swojej strony staram się, aby każde danie było najlepsze i najbardziej zbliżone do oryginału. 
Kuchnia portugalska jest prostą kuchnią opartą przede wszystkim na świeżych owocach morza i na słynnym na całym świecie "bacalhau", o którym już Wam kiedyś wspominałam. Portugalczycy niemal ze świętością traktują tę rybę i podobno każda kobieta portugalska powinna znać przynajmniej 100 przepisów na bacalhau. Ja znam trochę mniej, ale mogę śmiało powiedzieć, że nie jest już dla mnie tajemnicą, jak ją przyrządzić. 
To ciasto też jest bardzo popularne w Portugalii, zresztą portugalskie pomarańcze są podobno przesłodkie i nie mają sobie równych. Mama J. ma drzewo pomarańczowe w ogrodzie, dla mnie to prawdziwy luksus. Wyobraźcie sobie, że ona nie musi iść do sklepu, wystarczy, że przejdzie się do ogrodu a tam ma wszystko, czego potrzebuje, nie tylko pomarańcze oczywiście. Ostatnio J. przywiózł z Portugalii domowe kiwi, to były najsłodsze i najwspanialsze kiwi jakie kiedykolwiek jadłam. 
Struktura tego ciasta jest niesamowita, przypomina biszkopt, ale jest to najbardziej miękki i sprężysty biszkopt, jaki można sobie wymarzyć. Jest słodkie, o wspaniałym żółtym kolorze i pomarańczowym aromacie.
Dodaję ten przepis w środku zimy, ponieważ u nas pomarańcze są najlepsze właśnie teraz i, choć są one importowane głównie z Hiszpanii to można czasami znaleźć te z Portugalii- poszukajcie dobrze i kupcie najlepiej parę kilo:) 

Bolo de laranja
forma z kominem 24 cm

składniki:
- 240 g mąki pszennej
- 240 g cukru
- 125 g soku pomarańczowego- wyciśniętego z pomarańczy, żadnych koncentratów!
- 4 jajka
- 1 łyżeczka proszku do pieczenia
- skórka z 1 pomarańczy

Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół. Formę do pieczenia natłuścić i wysypać bułką tartą.
Żółtka oddzielić od białek. W misce ubić białka na sztywno ze szczyptą soli. W drugiej misce utrzeć żółtka z cukrem na jasną i puszystą masę, dodać sok i skórkę z pomarańczy i zmiksować do połączenia. Dodać mąkę oraz proszek do pieczenia i delikatnie wymieszać do połączenia. Dodać ubite białka w trzech turach i wymieszać delikatnie do połączenia. Ciasto wylać do formy i wstawić do nagrzanego piekarnika. Piec ok 45 minut do suchego patyczka. Wyjąć z piekarnika i odstawić do ostygnięcia, po czym wyciągnąć z formy i ostudzić całkowicie. 

do dekoracji:
- lukier
- skórka z pomarańczy

Zimne ciasto polać lukrem i ozdobić skórką pomarańczową.
Smacznego!

Portuguese bolo de laranja
24 cm bundt from

ingredients:
- 240 g all purpose flour
- 240 g sugar
- 125 ml orange juice- straight from oranges, not concentrate!
- zest of 1 orange
- 4 eggs
- 1 teaspoon baking powder

Preheat ocen to 180 C. Butter the form and sprinkle with breadcrumbs.
Separate yolks from whites. In a bowl beat whites with pinch of salt until stiff peaks. In another bowl beat yolks and sugar until light and fluffy. Add juice and orange zest and mix until combined. Add flour and baking powder and stir until combined. Add whites in three turns and stir carefully until well combined. 
Pour the batter to the form and take to the preheated oven, bake approx. 45 minutes until clean toothpick. Remove from the oven and set aside to cool. Next remove from the form and set aside to cool completely. 

for decoration:
- icing 
- orange zest

Pour icing over cold cake and decorate with orange zest.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...