Soy-honey chicken with crispy cashews and coconut rice, for English scroll down
Jeśli lubicie azjatyckie dania, ten kurczak zdecydowanie przypadnie Wam do gustu, koniecznie dajcie znać, czy Wam smakowało:)
Kurczak w sosie miodowo-sojowym z chrupiącymi nerkowcami i ryżem kokosowym
4 porcje
składniki na nerkowce:
- 200 g surowych nerkowców
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka miodu
- skórka z 1 limonki
- 1/2 łyżeczki papryki słodkiej wędzonej
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- szczypta płatków chili
- szczypta soli
Wszystkie składniki oprócz skórki z limonki wymieszać w misce, następnie dodać na patelnie i smażyć 3-4 minuty na średnim ogniu aż dosyć mocno się zrumienią. Zdjąć z patelni i wymieszać ze skórką z limonki. Odstawić do ostygnięcia.
składniki na ryż:
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli
Wodę połączyć z mlekiem kokosowym i solą w garnku, zagotować. Dodać ryż i gotować na małym ogniu tylko do wchłonięcia płynu. Następnie odstawić z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na 5-10 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i wymieszać widelcem do "napuszenia" ryżu.
składniki na kurczaka:
- 125 ml sosu sojowego lub tamari
- 85 g miodu
- 2 łyżki ketchupu
- 1 łyżka sambal oelek
- 2 łyżki sezamu
Wszystkie składniki wymieszać w misce, odstawić.
- 700 g udek z kurczaka (tylko mięso, bez kości)
- 1 łyżka skrobi ziemniaczanej
- 3 ząbki czosnku
- kawałek świeżego imbiru
- 2 szalotki
- sok z 1/2 limonki
- 1 papryka czerwona
- 1 papryka zielona
- 1 łyżka sosu rybnego
- sól, pieprz do smaku
Kurczaka pokroić na mniejsze kawałki, przyprawić solą i pieprzem i posypać skrobią kukurydzianą, wymieszać i odstawić.
Szalotkę, czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę. Paprykę w paski.
Na 2-3 łyżkach oleju zeszklić szalotki, dodać czosnek oraz imbir i smażyć jeszcze chwilę. Dodać kurczaka i smażyć ok 5 minut. Następnie dodać paprykę i smażyć 1 minutę. Wlać sos oraz sos rybny i całość gotować jeszcze ok 5 minut do zgęstnienia.
Kurczaka podawać z ryżem, nerkowcami i kawałkami limonki.
Smacznego!
Soy- honey chicken with crispy cashews and coconut rice
4 portions
ingredients for cashews:
- 200 g raw cashews
- 2 tablespoons oil
- 1 tablespoon honey
- zest of one lime
- 1/2 teaspoon sweet smoked paprika
- 1/2 teaspoon turmeric
- pinch of chili flakes
- pinch of salt
Add all ingredients except lime zest into a bowl and stir to combine. Toss over a frying pan and fry until deep golden brown. Remove from the frying pan and add lime zest, mix everything and set aside.
ingredients for rice:
- 300 g long grain rice
- 400 ml coconut milk
- 200 g water
- 1/2 teaspoon salt
Combine coconut milk, water and salt in a sauce pan, bring to boil. Next add rice and cook over low heat until liquid is absorbed. Turn off the stove, put a lid on and set aside for 5-10 minutes. Next remove the lid and fluff the rice with a fork.
ingredients for chicken:
- 125 ml soy sauce or tamari
- 85 g honey
- 2 tablespoons ketchup
- 1 tablespoon sambal oelek
- 2 tablespoons sesame seeds
In a bowl combine all ingredients and set aside.
- 700 g chicken tights (just meat, no bones)
- 1 tablespoon corn starch
- 3 garlic cloves
- piece of fresh ginger
- 2 shallots
- juice of 1/2 lime
- 1 red bell pepper
- 1 green bell pepper
- 1 tablespoon fish sauce
Cut meat in smaller pieces, season with salt and pepper and sprinkle with corn starch. Stir everything to combine, set aside.
Dice shallots, ginger and garlic, cut bell peppers in stripes.
Heat 2-3 tablespoon oil on a frying pan or wok and add shallots, fry until translucent. Add garlic and ginger, fry for 30 seconds. Next add meat and fry for 5 minutes. Add bell peppers and fry for one minute then add sauce, fish sauce and continue frying for 5 more minutes until thickened.
Serve chicken with rice, cashews and lime wedges.
Enjoy!
inspiracja: klik klik
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )