czwartek, 7 kwietnia 2022

Jajka piklowane w imbirze i chili ze srirachą i papryką

 Chili and ginger pickled eggs with sriracha and bell pepper, for English scroll down


Co roku staram się wymyślić jakieś ciekawe jajka do podania na Wielkanoc. W tamtym roku postawiłam na akcent japoński, w tym zainspirowałam się Tajlandią. Jajka wyszły tak pyszne, że dorabiałam je zaraz po przyrządzeniu tych i w Wielkanoc również zagoszczą u nas na stole, choć nasza Wielkanoc w tym roku będzie trochę okrojona, bo i ja i J. pracujemy, więc niestety nie będziemy mieć czasu na tradycyjne ucztowanie. Ale dostałam zaproszenie od moich dobrych znajomych na niedzielę wielkanocną, więc nie ma tego złego ;) 
Pikowanie jajek jest fantastyczne i bardzo Wam to polecam. Te nie mają spektakularnego koloru, jak na przykład poprzednie, które robiłam z udziałem buraków, ale mają wspaniały imbirowy smak ze szczyptą chili. Nadzienie jest również lekko pikantne, ale absolutnie na ostre. Papryka nadaje chrupkości i wspaniale łączy wszystkie składniki w całość. Myślę, że fani azjatyckich smaków będą nadzwyczaj zadowoleni:)

Jajka piklowane w imbirze i chili ze srirachą i papryką
14 sztuk

składniki na zalewę:
- 150 ml octu ryżowego
- 500 ml wody
- spory kawałek imbiru
- 1 duże lub 2 małe chili
- 5 ząbków czosnku
- 1 łodyga trawy cytrynowej
- 1 łyżka cukru

- 7 jajek ugotowanych na twardo

Imbir oraz chili pokroić w plastry, czosnek orać i rozgnieść nożem, Trawę przekroić na pół i również rozgnieść nożem. 
Do garna wlać wodę oraz ocet, dodać cukier, imbir, czosnek, chili oraz trawę cytrynową. Całość zagotować i gotować ok 5-10 minut. Następnie zdjąć z ognia i ostudzić. 
Jajka umieścić w słoiku, następnie zalać ostudzoną zalewą, zakręcić i wstawić do lodówki na całą noc. 
Po tym czasie jajka wyjąć z zalewy, przekroić na pół i ostrożnie wyjąć całe żółtko.

składniki na nadzienie:
- wszystkie żółtka jajek
- 100 g majonezu
- 1 łyżka srirachy
- garść posiekanych liści kolendry
- sól, pieprz do smaku
- 1/2 czerwonej papryki
- liście kolendry

Do miski dodać żółtka, majonez oraz srirachę. Całość dobrze wymieszać do połączenia. Dodać posiekaną kolendrę, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać jeszcze raz, po czym przełożyć do worka cukierniczego z okrągłą tylką. 
Paprykę pokroić na 14 pasków.
Wnętrze białek nadziewać nadzieniem, następnie dekorować papryką i liściem kolendry.
Smacznego!

Ginger and chili pickled eggs with sriracha and bell pepper
14 eggs

ingredients for pickle:
- 150 ml rice vinegar
- 500 ml water
- 1 tablespoon sugar
- big piece of ginger
- 5 garlic cloves
- 1 stalk lemongrass
- 1 big or 2 small chilies

- 7 hard boiled eggs

Slice ginger and chili, peel and smash garlic with knife. Cut lemongrass in half then smash with knive as well. Pour water and vinegar to a sauce pan. Add sugar, chili, ginger, garlic and lemongrass inside. Bring to a boil then cook 5-10 minutes. Remove from the stove and set aside to cool. 
Add eggs to a jar then pour whole pickle, put a lid on and transfer to the fridge, set overnight. 
Next day remove eggs from the pickle, cut in half and carefully remove yolks.

ingredients for filling:
- yolks from eggs
- 100 g mayonnaise
- 1 tablespoon sriracha
- handful chopped coriander
- salt and pepper to taste
- 1/2 red bell pepper
- coriander leaves for decorations

Add yolks, mayo and sriracha to a bowl and mix well to combine. Add chopped coriander, season with salt and pepper and stir again. Transfer the filling to a piping bag with a round tip. 
Cut bell pepper in 14 stripes. 
Fill the whites with filling, then decorate with bell pepper and coriander leaves.
Enjoy!



2 komentarze:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...