Meatballs in curry sauce with mango salsa, for English scroll down
Myślę, że to moje ukochane pulpety ever. Tak bardzo smakowało mi to danie, że powtarzałam je już parę razy i za każdym razem jestem zachwycona. Mnogość smaków i aromatów pobudza nasze kubki smakowe i mamy ochotę na więcej! Jestem zakochana w tej salsie, bo nadaje orzeźwienia i, jako że jest podawana na zimno, przyjemnie kontrastuje z ciepłymi pulpecikami. Myślę, że jest to jedno z tych dań, które jest u mnie bardzo wysoko na liście tych najulubieńszych. Koniecznie sprawdźcie sami:)
Pulpeciki w sosie curry z salsą mango
4-5 porcji
składniki na salsę:
- 1 duże dojrzałe mango
- 1 papryczka chili bez pestek
- sok i skórka z 1 limonki
Mango i papryczkę pokroić w drobną kostkę i wrzucić do miski. Dodać sok i skórkę z limonki i wymieszać.
składniki na pulpety:
- 400 g mielonej wieprzowiny
- 400 g mielonej jagnięciny
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 jajka
- garść posiekanej kolendry
- sól i pieprz do smaku
Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Szalotki, czosnek oraz imbir pokroić w drobną kostkę. Do miski dodać wszystkie składniki i dobrze wymieszać, przyprawić solą i pieprzem i wymieszać ponownie. Mokrymi dłońmi formować pulpety i kłaść na papier do pieczenia, następnie skropić oliwą i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut, po czym wyjąć i odstawić.
składniki na sos:
- 2 puszki mleka kokosowego
- 70 g czerwonej pasty curry
- 2 szalotki
- 2 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 1 łodyga trawy cytrynowej, zmiażdżonej nożem
- 4 liście limonki kaffir
- 3 papryki kolorowe
- 2 łyżki sosu rybnego
- 4 łyżki sosu sojowego lub tamari
- sól, pieprz do smaku
Szalotki, czosnek i imbir pokroić w drobną kostkę, papryki w paski.
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać szalotki i smażyć do zeszklenia. Dodać czosnek oraz imbir i smażyć chwilę. Dodać trawę cytrynową, liście kaffir i pastę curry i smażyć całość chwilę aż pasta zacznie intensywnie pachnieć. Następnie wlać mleko kokosowe, sos sojowy oraz sos rybny i zagotować, po czym gotować 5 minut. Po tym czasie dodać pulpety oraz papryki, wymieszać i gotować jeszcze 10 minut. Przyprawić solą i pieprzem w razie potrzeby i wymieszać.
Podawać z salsą i ryżem.
Smacznego!
Meatballs in curry sauce with mango salsa
4-5 portions
ingredients for salsa:
- 1 big ripe mango
- 1 chili pepper without seeds
- zest and juice of 1 lime
Dice very finely mango and chili, add zest and juice from one lime and stir, set aside.
ingredients for meatballs:
- 400 g minced pork
- 400 g minced lamb
- 2 shallots
- 2 garlic cloves
- 2 cm fresh ginger
- 2 eggs
- handfull of chopped coriander
- salt and pepper to taste
Preheat oven to 200 C.
Dice shallots, garlic ang ginger. Next add all ingredients, season with salt and pepper and stir well until combined. Form meatballs with wet fingers and put them on a baking sheet lined with parchment paper. Sprinkle a bit of oil on the top of each meatball and take to the preheated oven, bake 15 minutes, then take out from the oven and set aside.
ingredients for sauce:
- 2 cans coconut milk
- 2 cans coconut milk
- 70 g red curry paste
- 2 shallots
- 2 garlic cloves
- 2 cm fresh ginger
- 1 stalk lemongrass, crushed with knive
- 4 kaffir lime leaves
- 3 bell peppers, different colours
- 2 tablespoons fish sauce
- 4 tablespoons soy sauce or tamari for GF
- salt and pepper to taste
Finely dice shallots, ginger and garlic. Cut bell peppers in stripes.
Heat 2-3 tablespoons oil in a pot, add shallots and fry until glossy. Add garlic and ginger and fry for a moment. Add kaffir leaves, lemon grass and curry paste, stir and fry until fragrant. Pour coconut milk, soy sauce and fish sauce, bring to a boil and cook 5 minutes. Next add meatballs and bell peppers, cook for 10 more minutes. Season with salt and pepper if needed.
Serve with mango salsa and rice.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )