Coconut cheesecake with pineapple, for English scroll down
Sernik kokosowy z ananasem
tortownica 22 cm
składniki na spód:
- 250 g ciasteczek digestive
- 70 g roztopionego masła
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Ciasteczka i masło umieścić w malakserze i zblendować do powstania "mokrego piasku".
Dno tortownicy wyłożyć papierem do pieczenia, następnie wsypać masę ciasteczkową do tortownicy i wylepić spód oraz boki. Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, po czym wyjąć i ostudzić.
składniki na masę serową:
- 1 kg trzykrotnie zmielonego twarogu
- 250 ml śmietanki kokosowej
- 100 g wiórków kokosowych
- 5 jajek
- 2 łyżki mąki pszennej
- 2 łyżki mąki ziemniaczanej
- 200 g cukru
- 200 g ananasa pokrojonego w kostkę
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół. Na dno piekarnika postawić naczynie żaroodporne z wodą.
Twaróg zmiksować z cukrem do połączenie. Następnie dodać śmietankę kokosową i zmiksować tylko do połączenia. Następnie dodać jajka i zmiksować tylko do połączenia. Dodać mąki oraz wiórki kokosowe i ponownie zmiksować tylko do połączenia. Dodać ananasa i wymieszać szpatułką. Masę przelać na ostudzony spód, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec 15 minut, po czym zmniejszyć temperaturę do 120 C i piec kolejne 90 minut. Po tym czasie wyłączyć piekarnik i otworzyć drzwiczki, zostawić na 30 minut. Następnie wyjąć sernik z piekarnika i odstawić na blat kuchenny do całkowitego ostygnięcia, po czym schować do lodówki na całą noc.
składniki na galaretkę kokosową:
- 250 ml mleka kokosowego
- 20 g cukru
- 2 łyżeczki żelatyny
- 25 ml wody
- 5 ringów ananasowych
Żelatynę zalać wodą, wymieszać i odstawić do napęcznienia.
Mleko podgrzać z cukrem do prawie zagotowania, po czym zdjąć z ognia i chwilę ostudzić. Dodać napęczniałą żelatynę i wymieszać do rozpuszczenia.
Na zimny sernik położyć ringi ananasa, po czym zalać galaretką i odstawić ponownie do lodówki na parę godzin do stężenia.
Smacznego!
Coconut cheesecake with pineapple
22 cm round tin
ingredients for crust:
- 250 g digestive cookies
- 70 g melted butter
Preheat oven to 180 C. Line bottom of the tin with parchment paper.
Add all ingredients in a food processor and blend until "sandy" consistency. Add cookie mixture to the tin and fill the bottom and the side of the form. Take to the preheated oven and bake 10 minutes, then take out from the oven and set aside to cool.ingredients for cheese filling:
- 1 kg 3 times grounded farmer's cheese
- 250 ml coconut cream
- 100 g shredded coconut
- 5 eggs
- 2 tablespoons all purpose flour
- 2 tablespoons potato starch
- 200 g sugar
- 200 g cubed pineapple
Preheat oven to 180 C. Add casserole dish with water on the bottom of the oven.
Mix cheese with sugar until incorporated. Add coconut cream and mix again just until combined. Add eggs and mix just until combined. Add shredded coconut, all purpose flour and potato starch and mix again only to combine. Add pineapple and stir with spatula. Pour filling on the cooled crust, even and take to the preheated oven, bake 15 minutes, then reduce temperature to 120 C and bake 90 minutes. Next turn off the oven and open door, leave cheesecake inside to cool for 30 minutes. Next take out from the oven and leave to cool completely, then take to the fridge overnight.
ingredients for coconut jelly:
- 250 ml coconut milk
- 20 g sugar
- 2 teaspoon gelatin
- 25 ml water
- 5 pineapple rings
Bring milk and sugar almost to boil, then take out from the stove and let cool for 5 minutes.
Mix gelatin with water and leave for 5 minutes until puffy. Next add gelatin to the milk and stir until melted.
Add rings on the top of the cold cheesecake and pour the jelly. Take again to the fridge and set aside for few hours to set.
Enjoy!
Fajny sposób na wykończenie deseru, ta śnieżnobiała galaretka!
OdpowiedzUsuńNie wierzę w to co widzę, to istne arcydzieło ❤ Ślinotok 🤤
OdpowiedzUsuńCzy ananas w tym serniku ma być świeży czy z puszki?
OdpowiedzUsuńJa użyłam z puszki :)
UsuńDziękuję 🙂
UsuńPrzepyszny 😍
OdpowiedzUsuń