środa, 13 kwietnia 2022

Mazurek z pastą pistacjową, białą czekoladą i malinami

 Easter Polish tart "Mazurek" with pistachio paste, white chocolate and raspberries, for English scroll down


Ten przepis zostawiłam na koniec, bo jest to wisienka na torcie przepisów wielkanocnych. To jeden z najsmaczniejszych mazurków, jaki kiedykolwiek zrobiłam. Jest słodki ale zbilansowany poprzez maliny. Spotykają się w tym cieście przeróżne faktury i konsystencje, co sprawia, że mazurek ten jest niezwykle ciekawy podczas jedzenia. Osobiście kocham białą czekoladę, ale tej dobrej jakości i jej smak wygrywa dla mnie w tej całej kompozycji, ale fani pistacji również będą niezwykle zadowoleni. 

Mam nadzieję, że te Święta będą dla Was okazją do odpoczynku i dzielenia się czasem się z najbliższymi. Bądźcie zdrowi i wolni, bo to chyba jest w życiu najważniejsze;)

Mazurek z pastą pistacjową, białą czekoladą i malinami
tortownica 24 cm

składniki na ciasto kruche:
- 150 g mąki pszennej
- 50 g mąki ziemniaczanej
- 120 g zimnego masła
- 50 g cukru
- 1 małe jajko

Mąki przesiać do miski, dodać cukier oraz pokrojone w kostkę masło i rozcierać rękami na kruszonkę. Dodać jajko i szybko zagnieść ciasto w kulę. Ciasto owiną w folię spożywczą, spłaszczyć na kształt dysku i schować do lodówki na przynajmniej godzinę.
Po tym czasie wyjąć ciasto z lodówki, odwinąć z folii rozwałkować na placek o grubości 3-4 mm. Dno tortownicy przyłożyć do ciasta i delikatnie "obrysować" nożem, wycinając kółko. Ciasto przełożyć do tortownicy i nakłuć widelcem. Pozostałe ciasto podzielić na trzy części i każdą rozwałkować na długi i cienki wałek. Z wałeczków zrobić warkocz (jest to trochę mozolna robota, trzeba uważać, żeby wałeczki się nie rozpadły), następnie warkocz ścisnąć dłońmi, żeby stał się cieńszy.
Boki ciasta na dno wysmarować wodą, następnie położyć na nim warkocz. Tortownicę zamknąć metalowym okręgiem. 
Piekarnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
Ciasto wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 20 minut do zarumienienia. 
Po tym czasie wyjąć i ostudzić. 

składniki na wypełnienie:
- 100 g pasty pistacjowej- przepis tutaj
- 200 g białej czekolady (dobrej jakości)
- ok 100 g malin
- garść posiekanych pistacji

Pastę pistacjową rozsmarować na dnie ciasta.
Czekoladę roztopić w kąpieli wodnej, następnie polać ciasto wysmarowane pastą pistacjową i delikatnie wyrównać. Wierzch ozdobić pistacjami i malinami. Ciasto odstawić, aby czekolada stężała ponownie (w lodówce czekolada tężeje bardziej, jeśli jednak wyjmiecie ciasto z lodówki na ok godzinę przed podaniem, czekolada stanie się bardziej miękka).
Smacznego!

Polish Easter tart "Mazurek" with pistachio paste white chocolate and raspberries
24 cm round form

ingredients for crust:
- 150 g all purpose flour
- 50 g potato starch
- 50 g sugar
- 120 g cold butter, cubed
- 1 small egg

Sift flour and starch to a bowl, add sugar and stir to combine. Add cubed butter and crush with finger until crumbles. Add egg and quickly form a ball. Next wrap in plastic foil, flatten to a disc shape and put to the fridge for at least an hour. 
Next take out the dough from the fridge and roll into 3-4 mm circle. Take bottom of the form and put over the dough, next carefully cut the shape with knife, then put the cut dough on a bottom of the form.
Divide the rest of the dough in three parts. Roll each part into long and thin roller, then make braid from all of them (it can be a bit tricky, be carefull to no tear the rollers). Next squeeze the braid with your palms to make it even thinner. 
Preheat oven to 180 C.
Spread a bit of water on the edges of the bottom dough, then put the braid on top. Next attach the metal ring of the form and put to the preheated oven, bake 20 minutes until golden, then take out form the oven and set aside to cool. 

ingredients for filling:
- 100 g pistachio paste- recipe here
- 200 g white chocolate (good quality)
- around 100 g raspberries
- handful chopped pistachios

Spread pistachio paste over the crust.
Melt white chocolate then pour onto a pistachio paste and carefully spread out and even. Next decorate with raspberries and pistachios. Set aside to set (the best in the fridge, but then the chocolate is gonna set harder. The best is to take out the cake from the fridge around 1 hour before slicing).
Enjoy!






2 komentarze:

  1. Znając już tę obłędną pastę pistacjową, nie pozostaje nic innego jak przygotować ten mazurek. Musi być boski ❤

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...