Cranberry jam and camembert stuffed buns, for English scroll down
Każdy kto lubi łączyć sery z dżemem będzie zadowolony z tej kombinacji. Osobiście uwielbiam jeść deski serów w akompaniamencie różnych słodkości pochodzących ze słoika. Dżem żurawinowy bardzo łatwo i szybko można zrobić w domu, więc można mieć kontrolę nad ilością dodanego cukru.
Te bułeczki są idealne, jako dekoracja świątecznego stołu, ale i ich smak przyciągnie wszelkich fanów sera. Oczywiście, najlepiej smakują jeszcze ciepłe, kiedy camembert jest rozpływający, ale i na zimno nie tracą swojego wdzięku.
Bułeczki drożdżowe z dżemem żurawinowym i camembertem
17 bułeczek w kształcie choinki
składniki na dżem:
- 250 g żurawiny
- 100 g cukru
- sok z 1/2 cytryny
Żurawinę zasypać cukrem i odstawić na 30 minut, następnie dodać sok z cytryny i wszystko doprowadzić do wrzenia, gotować aż żurawina prawie całkowicie się rozpadnie i dżem zgęstnieje-- ok 5-10 minut, odstawić.
składniki na ciasto:
- 500 g mąki pszennej
- 30 g cukru
- 7 g aktywnych suchych drożdży
- 250 ml ciepłego mleka
- 1 jajko
- szczypta soli
- 60 g roztopionego masła
- 250 g sera camembert
- rozkłócone jajko do posmarowania ciasta
- dżem żurawinowy z przepisu wyżej
Ser pokroić na 17 kawałków.
Do miski wrzucić mąkę, cukier, drożdże oraz sól. Dodać jajko i mleko i wszystko zagnieść do połączenia. Dodać masło i ugniatać do powstania gładkiego i elastycznego ciasta- ok 10 minut.
Z ciasta ulepić kulę i przenieść do czystej miski, przykryć ściereczką i odstawić w ciepłe miejsce do podwojenia swojej objętości na ok 1.5-2 godziny.
Po tym czasie, ciasto odgazować i przenieść na blat. Można ciasto podzielić na 17 kulek ważących ok 50 g każdą lub rozwałkować całość i wykroić 17 kwadratów, również o wadzę mniej więcej 50 g każdy. Na środek wszystkich kulek- kwadratów dodać po 1 łyżeczce dżemu i 1 kawałku sera, następnie zamknąć szczelnie, aby ser nie wyciekł podczas pieczenia.
Kulki układać na kształt choinki, przykryć ściereczką i odstawić na ok 30-40 minut do wyrośnięcia.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 C- grzanie góra-dół.
Wyrośnięte kulki posmarować rozkłóconym jajkiem i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 20-25 minut do zrumienienia.
Wyjąć, na chwilę odstawić do przestudzenia i podawać najlepiej na ciepło.
Smacznego!
Cranberry jam and camembert stuffed buns
17 buns
ingredients for jam:
- 250 g cranberries
- 100 g sugar
- juice of 1/2 lemon
Add cranberries and sugar in a saucepan and set aside for 30 minutes. Next, add lemon juice and bring everything to boil then cook until thickened- around 5-10 minutes, set aside.
ingredients for dough:
- 500 g wheat flour
- 30 g sugar
- 7 g active dry yeast
- 1 egg
- 250 ml lukewarm milk
- 60 g melted butter
- pinch of salt
- 250 g camembert cheese
- egg for egg wash
- cranberry jam from recipe above
In a bowl combine flour, yeast, sugar and salt. Add egg and milk and mix until combined. Add butter and knead until smooth and elastic dough- around 10 minutes. Form a quick ball, transfer to a different bowl, cover with a kitchen cloth and set aside in a warm place until double the size- around 1.5-2 hours.
Cut camembert in 17 pieces.
Next, deflate the dough and or divide into 17 balls weighing around 50 g each or roll the dough into a rectangle and divide into 17 rectangles also weighing around 50 g. Add 1 teaspoon jam and 1 piece of cheese on the center of each ball/rectangle and close strictly to be sure that cheese will not sneak out while baking. Transfer ball on a baking sheet lined with parchment paper and make a Christmas tree shape. Cover with the kitchen cloth and set aside for 30-40 minutes until puffed.
Meanwhile preheat oven to 180 C.
When buns are puffed, spread egg over the surface and take to the preheated oven, bake 20-25 minutes until golden brown. Next, take out from the oven , cool slightly and serve, the best warm.
Enjoy!
Piękne!
OdpowiedzUsuń