czwartek, 1 grudnia 2022

Sandnøtter- norweskie ciasteczka świąteczne

 Sandnøtter- Norwegian Christmas cookies, for English scroll down


Przyszedł grudzień, więc jest to idealny czas na rozpoczęcie cyklu przepisów świątecznych. W tym roku nie mam ich wiele, zresztą nawet gdybym chciała, światło w Oslo od trzech tygodni jest tak ciężkie do współpracy, że czas, który tak naprawdę zostaję mi do zdjęć po odjęciu zwykłych zajęć związanych z domem i pracą, skraca się do jednego poranka w tygodniu. Wiem, że istnieje sztuczne oświetlenie, ale szczerze mówiąc ja najbardziej lubię zdjęcia ze światłem dziennym i to na fotografii widać. Niemniej jednak pokaże się parę świątecznych przepisów na blogu, mimo tak wielu przeciwności ;)
Pierwszym przepisem są norweskie ciasteczka świąteczne o wdzięcznej nazwie sandnøtter, które w wolnym tłumaczeniu oznaczają nie mniej nie więcej niż orzechy piaskowe. Nazwa najprawdopodobniej wzięła się od ich koloru i struktury, bowiem są one niezwykle kruche i lekke jak chmurka. W akompaniamencie herbaty smakują chyba najlepiej, bo mogą być odrobine suche, gdy zje się ich za dużo. Jednak, są przepyszne i u nas nie doczekały kolejnego dnia, mimo że wyszło ich sporo. Mąka ziemniaczana nadaje im niesamowitej lekkości i chrupkości właśnie a także tego jasnego koloru. 
W Norwegii są to ciasteczka, które mają wspaniałą historię świąteczną, bowiem w dawnych czasach norweskie rodziny tradycyjnie piekły/smażyły na święta siedem rodzajów słodkości. Do nich zaliczały się właśnie sandnøtter. 

Sandnøtter
ok 45 sztuk

składniki:
- 125 g miękkiego masła
- 60 g cukru
- 1 jajko w temperaturze pokojowej
- 250 g mąki ziemniaczanej
- 60 g mąki pszennej
- 2 łyżeczki cukru waniliowego (w proszku)
- 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia

Piekarnik nagrzać do 180 C- grzanie góra-dół. Blaszki do piekarnika wyłożyć papierem do pieczenia.
Masło utrzeć chwilę w mikserze, po czym dodać cukier i ubijać do uzyskania jasnej i puszystej masy. Dodać jajko i bardzo energicznie miksować do całkowitego połączenia. 
Mąkę ziemniaczaną, mąkę pszenną, cukier waniliowy oraz proszek do pieczenia przesiać do miski i dodać do masła, zmiksować do połączenia- masa powinna przypominać puree ziemniaczane. 
Z masy formować małe kulki wielkości małego orzecha włoskiego i układać na blaszce w sporych odstępach. Następnie delikatnie przycisnąć widelcem wierzch kulki, aby ją spłaszczyć. 
Ciasteczka wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 10-11 minut- ciasteczka po upieczeniu powinny pozostać blade. Następnie, wyjąć z piekarnika i ostudzić.
Smacznego!

Sandnøtter
around 45 cookies

ingredients:
- 125 g soft butter
- 60 g sugar
- 1 egg (room temperature)
- 250 g potato starch
- 60 g wheat flour
- 2 teaspoons vanilla sugar (powder)
- 1/2 teaspoon baking powder

Preheat oven to 180 C. Line baking sheets with parchment paper.
Beat butter for 30 seconds then add sugar and beat until light and fluffy. Add egg and beat vigorously until combined. 
Sift potato starch, wheat flour, vanilla sugar and baking powder in a bowl then add to the butter mixture and mix until combined- batter should remind you of potato mash. 
Form small walnut kind of size balls and put on a parchment paper in big gaps. Next, carefully flatten the cookie with fork, making a pattern on top.
Put cookies in the preheated oven and bake around 10-11 minutes, cookies should remind your light colour after the baking. 
Next, take out from the oven and set aside to cool.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...