piątek, 9 grudnia 2022

Pudding chlebowy z dżemem żurawinowym i gorzką czekoladą

 Bread pudding with cranberry jam and dark chocolate, for English scroll down


Nie wiem dlaczego tak długo zwlekałam z przepisem na klasyczny pudding chlebowy. Gdybym tylko wiedziała, jakie to jest pyszne, od dawna robiłabym mnóstwo puddingów na śniadanie w przeróżnych wersjach smakowych.
Ja po prostu lubię wszelkiego rodzaju zapiekane dania, szczególnie na słodko :) Muszę jednak przyznać, że ten pudding smakował mi odrobinę bardziej na zimno, choć na ciepło, z rozpływającą się czekoladą również był wyśmienity.
Myślę, że jest to idealne śniadanie na świąteczny czas, bo z tym właśnie kojarzy mi się żurawina :)

Pudding chlebowy z dżemem żurawinowym i gorzką czekoladą
2-4 porcji

składniki:
- 250 g chałki lub brioszki
- 250 g śmietanki kremówki
- 250 g mleka
- 3 jajka
- 50 g cukru
- ok 7 łyżeczek dżemu żurawinowego (ja zrobiłam domowy: 200 g żurawiny zasypać 100 g cukru i odczekać 30 minut. Następnie dodać sok z 1/2 cytryny i gotować wszystko razem aż żurawina się rozpadnie i dżem zgęstnieje- ok 10 minut)
- 50 g ciemnej czekolady, posiekanej

Chałkę pokroić na ok 7 kromek, każdą posmarować dżemem żurawinowym. Następnie kanapki układać w naczyniu do zapiekania. 
Jajka wymieszać z mlekiem, cukrem i kremówką, po czym wlać do naczynia z chlebem, delikatnie docisnąć chleb i zostawić na 30 minut do nasączenia.
W międzyczasie nastawić piekarnik na 180 C- grzanie góra- dół. 
Pudding chlebowy posypać posiekaną czekoladą i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 45 minut aż chleb będzie rumiany i urośnie. 
Podawać na ciepło lub zimno.
Smacznego!

Bread pudding with cranberry jam and dark chocolate
2-4 portions

ingredients:
- 250 g challah or brioche bread
- 250 g milk
- 250 g heavy cream
- 3 eggs
- 50 g sugar
- around 7 teaspoon cranberry jam (I made myself: I put 200 g cranberries and 100 g sugar in a saucepan and set aside for 30 minutes, next I added juice of 1/2 lemon and cooked until thickened and fallen apart- around 10 minutes)
- 50 g chopped dark chocolate

Cut challah in 7 slices and spread jam on each slice. Next, add slices in a casserole dish.
In a bowl stir together milk, heavy cream, sugar and eggs then pour over the bread and press slightly. Set aside for 30 minutes until soaked. 
Meanwhile preheat oven to 180 C.
Next sprinkle chocolate on top of the bread and put everything in the preheated oven, bake around 45 minutes until puffed and golden brown.
Serve hot or cold.
Enjoy!






Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...