piątek, 19 stycznia 2024

Odwrócone ciasto z persymoną

 Persimmon upside down cake, for English scroll down



Bez zbędnego przedłużania, to ciasto jest pyszne i tak naprawdę nie ważne jakich owoców użyjecie, to ciasto nadal będzie pyszne. Piekłam je już czterokrotnie, co zwykle się nie zdarza, bo lubię odkrywać nowe przepisy, ale to ciasto nie dość, że jest banalnie proste to też smakuje wyśmienicie. Robiłam je już z jabłkami, gruszkami i teraz przyszła pora na parsymonę, owoc zimy. Osobiście bardzo lubię, dlatego postanowiłam wypróbować już mój bardzo sprawdzony przepis razem z persymoną i w ogóle się nie zawiodłam. Koniecznie spróbujcie :)

Ciasto odwrócone z persymoną
20-22 cm okrągła forma

składniki na ciasto:
- 200 g mąki pszennej
- 150 g cukru
- 2 łyżeczki proszku do pieczenia
- 3/4 łyzeczki kardamonu
- szczypta soli
- 2 jajka
- 150 g miękkiego masła
- 130 g mleka

Pikearnik nastawić na 180 C- grzanie góra-dół.
W miscę połączyć mąkę, proszek do pieczenia, sół oraz kardamon. Masło ucierać przez chwilę, po czym dodać cukier i ucierać razem do powstania puszystej i jasnej masy. Następnie dodawać po jednym jajku, miksując porządnie do połączenia. Do masy naprzemiennie dodać w dwóch partiach suche skladniki i mleko, miksując tylko do połączenia. 

składniki na wierzch:
- 100 g cukru
- 50 g masła
- 2 duże persymony

Persymony obrać i pokroić na łódeczki, odstawić. Dno formy do pieczenia wyłożyć papierem do pieczenia- tortownica powinna być szczelna, inaczej karmel podczas pieczenia ucieknie na zewnątrz. 
Cukier wsypać na patelnie i podgrzewać powoli do bursztynowego koloru, dodać masło i smażyć aż masło całkowicie się roztopi- masło i cukier mogą się ze zobą nie połączyć, nie jest to jednak problem. Całość następnie przelać do formy i równomiernie rozprowadzić po dnie, po czym ostrożnie dodać persymonę. Do formy dodać masę na ciasto, wyrównać i wstawić do nagrzanego piekarnika, piec ok 50-60 minut do suchego patyczka (ja piekąc ciasto w 20 cm formie, piekłam je 60 minut a w 22 cm formie- 50 minut). Ciasto wyjąć z piekarnika i odstawić na 5-10 minut, po czym ostrożnie oddzielić ciasto od rantu i odwrócić na talerz, aby spód był teraz na górze. Następnie zdjąć rant i dno tortownicy razem z papierem do pieczenia. Ciasto odstawić do wystudzenia, ale najlepiej smakuje jeszcze lekko ciepłe.
Smacznego!

Upside down cake with persimmon
20-22 cm round tin

ingredients for batter:
- 200 g wheat flour
- 150 g sugar
- 2 teaspoons baking powder
- 3/4 teaspoon cardamom
- pinch of salt
- 2 eggs
- 150 g soft butter
- 130 g milk

Preheat oven to 180 C. In a bowl combine flour, baking powder, salt and cardamom.
Beat butter for one minute, then add sugar and beat until light and fluffy. Next add one egg at a time and mix until well combined, then add alternately dry ingredients and milk in two parts and mix just until combined. 

ingredients for top:
- 100 g sugar
- 50 g butter
- 2 big persimmons

Line a bottomf of a form with a prchment paper. Baking form should be sealed, othervise caramel can escape from the form while baking. Peel persimmons and cut in wedges.
Melt sugar in a pan until caramel color, then add butter and cook until melted- Sugar and butter may not combine together but that's okay. Pour the sauce into the baking form and add persimmons, next add the batter on top, even with a spoon and put in the preheated oven. Bake approx. 50-60 minutes until a toothpic inserted in the center of the cake ocmes out clean. (I baked 50 minutes when I used 22 cm form and 60 minutes when I used 20 cm form).
When the cake is ready, take it out from the oven and let cool fo 5-10minutes, then carefully separate the side of the cake form the form. Cover with a plate and flip the cake so the bottom of the cake is now on the top. Carefully remove sides of the form and then bottom with parchment paper. Let cake cool but it's the best while still a bit warm. 
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...