czwartek, 11 stycznia 2024

Pulpeciki wieprzowe w klejącym sosie imbirowym z ryżem kokosowym

 Sticky ginger pork meatballs with coconut rice, for English scroll down


W Norwegii mamy zimę na całego razem z temperaturą sięgającą -30 C w Oslo, co jeszcze nigdy się nie zdarzyło. Oslo samo  w sobie ma dosyć łagodny klimat, leży obok morza, w dodatku w dolinie, otoczone górami, tutaj zawsze jest cieplej i często nie ma śniegu. Nie w tym roku jednak. Ktoś może powiedzieć, no i gdzie to ocieplenie klimatu, otóż ekstremalne warunki atmosferyczne to właśnie jedno ze skutków globalnego ocieplenia i to, że w Norwegii jest zimno i sypie śnieg nikogo nie dziwi, ale to że w Oslo nigdy nie odnotowoano tak ujemnych temperatur, napawa niepokojem. Życie jednak płynie normalnie, każdy nalożył dodatkową wełnianą warstwę i tyle z nowości. Osobiście wolę, jak jest zimno i sucho niż -3 i wilgotno. Takie mroźne powietrze dobrze działa na organizm, spacery są wskazane, no i oczywiście wietrzenie pościeli, co jest chyba moją ulubioną czynnością podczas zimy, a szczególnie jej zapach po paru godzinach, spędzonych w - 15 C słońcu. 
W takie mroźne dni lubię robić dania, które są odrobinę ostre z dużą ilością czosnku i imbiru, a azjatyckie jedzenie generalnie jet chyba najlepszym wyborem. Te pulpeciki są fantastyczne, mamy tu wiele smaków i struktur, co jedynie polepsza apetyt. Osobiście uwielbiam tego typu dania, no i ten ryż kokosowy, niby taka smukła zmiana, a jednak ryż w całkowicienowym wydaniu :)

Pulpeciki wieprzowe w klejącym sosie imbirowym z ryżem kokosowym
4 porcje

składniki na ryż:
- 300 g ryżu długoziarnistego
- 400 ml mleka kokosowego
- 200 ml wody
- 1/2 łyżeczki soli

Wodę połączyć z mlekiem kokosowym i solą w garnku, zagotować. Dodać ryż i gotować na małym ogniu tylko do wchłonięcia płynu. Następnie odstawić z ognia, przykryć pokrywką i odstawić na 5-10 minut. Po tym czasie zdjąć pokrywkę i wymieszać widelcem.

składniki na sos:
- 60 g sosu sojowego
- 120 g wody
- 3 ząbki czosnku
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka skrobi ziemniaczanej lub kukurydzianej
- 1 łyżka pasty chili
- 1 łyżka oleju sezamowego
- 1 łyżka sezamu
- sól, pieprz do smaku

Czosnek oraz imbir obrać i pokroić w drobną kostkę. Wszystkie składniki dobrze wymieszać w misce i odstawić. 

składniki na pulpeciki:
- 500 g mielonej wieprzowiny
- 1 jajko
- 65 g bułki tartej
- 2 łodygi cebulki dymki
- 2 cm kawałek imbiru
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyzka oleju sezamowego
- sól i pieprz do smaku

Czosnek i imbir obrać i pokroić w drobną kostkę, dymkę w małe kawałki, następnie wszystkie składniki połączyć w misce. Mokrymi dłońmi lepić pulpeciki wielkości orzecha włoskiego. 

Na patelni wlać 2-3 łyżki oleju i rozgrzać, następnie smażyć pulpeciki z każdej storny na rumiany kolor. Wlać sos, dokładnie wymieszać i gotować parę minut do zgęstnienia. 

pozostałe składniki:
- warzywa do wyboru- u mnie cukinia, papryka i brokuły
- 1 łyżka oleju sezamowego

Warzywa pokroić na mniejsze kawałki. Dużą patelnię lub wok zorgrzać bez niczego, następnie wrzucić warzywa i szybko smażyć aż zaczną mięknąc, ale nadal będą chrupiące. Zdjąć z ognia, dodać trochę soli i olej sezamowy, całość wymieszać. 

Porcję ryżu ułozyć na talerz, dodać pulpeciki z sosem oraz warzywa, posypać sezamem i dymką, podawać.
Smacznego!

Sticky ginger pork meatballs with coconut rice
4 portions

ingredients for rice:
- 300 g long grain rice
- 400 ml coconut milk
- 200 ml water
- 1/2 teaspoon salt

In a pan bring to boil water, coconut milk and salt, add rice and cook on low heat just until liquid is absorbed by the rice. Next turn off the heat, cover with a lid and set aside for 5-10 minutes.

ingredients for sauce:
- 60 g soy sauce
- 120 g water
- 3 garlic cloves
- 2 cm piece of ginger
- 2 tablespoons sugar
- 1 teaspoon potato or corn starch
- 1 tablespoon chili paste
- 1 tablespoon sesame oil
- 1 tablespoon sesame seeds
- salt, pepper to taste

Peel ginger and garlic and finely dice. In a bowl add all ingredients and stir until well combined, set aside.

ingredients for meartballs:
- 500 g minced pork
- 1 egg
- 65 g breadcrumbs
- 2 stalks of spring onion
- 2 garlic cżoves
- 2 cm piece of ginger
- 1 tablespoon sesame oil
- salt, pepper to taste

Peel ginger and garlic and finely dice, cut spring onion in small pieces. In a bowl combine all ingredients and mix well, then form a walnut sized balls with wet hands. 
Heat a frying pant with 2-3 tablespoons oil and fry meatballs on all sides until golden, add sauce and cook for a few minutes until it has thickened. 

remaining ingredients:
- favourite vegetables- I used bell pepper, zucchini and broccoli
- 1 tablespoon sesame oil

Cut vegetables in smaller pieces.
Heat a wok without any oil and add vegetables, then fry quickly until they are getting soften but still crispy. Turn off the heat and some salt and sesame oil, stir everything.

Add rice on the plate, then meatballs and vegetables, sprinkle with more sesame seeds and chopped spring onion.
Enjoy!





1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...