czwartek, 4 stycznia 2024

Orientalna zupa z pulpecikami wieprzowymi i kuskusem perłowym

 Oriental soup with meatballs and paerl couscous, for English scroll down


Tradycyjnie, nowy rok- nowa zupa. Tym razem wspaniała i rozgrzewająca zupa z bardzo aromatycznymi klopsikami, które tworzą cały smak, do tego mój ulubiony kuskus perłowy, trochę pietruszki i zupa gotowa! Jest bardzo prosta w przygotowaniu, natomiast jej smak wynagradza nawet te parę chwil spędzonych w kuchni.
No więc jak? Gotowi na 2024? :)

Orientalna zupa z klopsikami i kuskusem perłowym
4 procje

składniki na mięso:
- 500 g mielonej wieprzowiny o dużej zawartości tłuszczu
- 1 łyżeczka suszonego tymianku
- 1/2 łyżeczki kurkumy
- 1/2 łyżeczki przyprawy curry
- 1/2 łyżeczki kuminu
- 1/2 łyżeczki mielonej kolendry
- 1/4 łyżeczki cynamonu
- 1/4 łyżeczki ostrej papryki
- 1/8 łyżeczki gałki muszkatołowej
- 1/2 łyżeczki soli
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1 łyżka pasty pomidorowej

Piekarnik nastawić na 180 C.- grzanie góra-dół.
Wszystkie składniki umieścić w misce i dobrze wymieszać do połączenia. Z masy lepić małe kulki i ułożyć na blaszce do pieczenia, wyłożonej papierem do pieczenia. Gotowe pulpety włożyć do nagrzanego piekarnika i piec 10 minut, następnie wyjąć i odstawić. 

składniki na zupę:
- 1.5 litra bulionu
- 3 szalotki
- 4 ząbki czosnku
- garść świeżej pietruszki, posiekanej
- sól, pieprz do smaku
- ok 200 g kuskusu perłowego.

W garnku zagotować osoloną wodę, dodać kuskus i gotować do miękkości- ok 12-14 minut. Następnie przecedzić, opłukać zimną wodą i odstawić. 
Szalotki i czosnek pokroić drobno. W garnku rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać szalotkę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Wlać bulion i zagotować. Dodać pulpety razem z wytopionym tłuszczem i gotować ok. 10 minut. Następnie przyprawić solą i pieprzem. Dodać pietruszkę i podawać z kuskusem.
Smacznego!

Oriental soup with pork meatballs and pearl couscous
4 portions

ingredients for meat:
- 500 g ground pork with high level of fat
- 1 teaspoon dried thyme
- 1/2 teaspoon turmeric
- 1/2 teaspoon curry powder
- 1/2 teaspoon cumin
- 1/2 teaspoon coriander
- 1/4 teaspoon cinnamon
- 1/4 teaspoon hot paprika
- 1/8 teaspoon nutmeg
- 1/2 teaspoon salt
- 1.4 teaspoon pepper
- 1 tablespoon tomato paste

Preheat oven to 180 C.
Add all ingredients in a bowl and stir until combined, Next form small meatballs and put on a baking sheet line with a parchment paper. Next put meatballs into the preheated oven and bake 10 minutes, then take out form the oven as set aside. 

ingredients for soup:
- 1.5 liters stock
- 3 shallots
- 4 garlic cloves
- bunch of parsley, chopped
- salt, pepper to taste
- around 200 g pearl couscous

Bring salted water to a boil, add couscous and cook until tender- around 12-14 minutes. Next strain and wash with cold water, set aside. 
Finely dice shallots and garlic. In a pot heat 2-3 tablespoons olive oil, add shallots and fry until glossy. Add garlic and fry for 30 more seconds. Pour stock and bring to a boil, then add meatballs with melted fat, bring to the boil again and cook 10 minutes. Next add parsley, season with salt and pepper and serve with couscous. 




1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...