Potato salad with fennel, egg anf dill sauce, for English scroll down
Idzie wiosna! W Polsce to bardziej lato, ale w Norwegii temperatury rzadko przekraczają na razie 10 C. Razem z wiosną nadchodzą oczewikane pierwsze warzywa, zastrzyk energii i bardziej zielony talerz. Nie będę ukrywać, że nadejście wiosny kojarzy mi się przede wszystkim z sezonem na szparagi i rabarbar, ale również z małymi wczesnymi ziemniakami, które już pojawiają się w sklepach. Na polskie młode ziemniaczki trzeba jeszcze chwilę poczekać, wtedy ta sałatka będzie jeszcze lepsza, ale teraz moża wykorzystać wczesne ziemniaki, które już są w sklepie.
Sałatka ta ma mnóstwo różnych struktur i smaków, pięknie prezentuje się na talerzu i oczywiście zamiast podawania jej na mój sposób, można wszystko wymieszać razem w miscę :) Myślę, że jest to świetna propozycja na wiosenny obiad :)
Sałatka ziemniaczana z fenkułem, jajkiem oraz sosem koperkowym
4 porcje
składniki na sos:
- 300 g creme fraiche
- 2 ząbki czosnku
- sok z 1/2 cytryny
- skórka z 1 cytryny
- mały pęczek koperku
- garść świeżej melisy cytrynowej
- sól, pieprz do smaku
Czosnek pokroić w kosteczkę, zioła posiekać drobno. Wszystkie skladniki wymieszać w misce, przyprawić solą i pieprzem i odstawić.
składniki na sałatkę:
- 700 g małych ziemniaków- w sezonie młode ziemniaczki
- 2 awokado
- 1 fenkuł
- 1 ogórek
- garść rzodkiewek
- 8 jajek ugotowabych na twardo
Ziemniaki ugotować w osolonej wodzie do miękkości (w skórce), następnie odcedzić, przekroić na pół i ostudzić. Jajka przekroić na pół, Ogórka, rzodkiewki oraz awokado pokroić w plasterki, fenkuła w słupki.
Na talerzu rozprowadzić po 2- 3 łyżki sosu, następnie dodawać wszystkie warzywa w równych proporcjach. Całość obsypać solą w płatkach i udekrowoać listkami melisy.
Smacznego!
Potato salad with fennel, egg and dill sauce
4 portions
ingredients for sauce:
- 300 creme fraiche
- 2 garlic lcoves
- juice of 1/2 lemon
- zest of 1 lemon
- small bund of dill
- handful of lemon balm
- salt and pepper to taste
Finely dice garlic and chop herbs. Add all ingredients in a bowl, season with salt and pepper and stir to well combined, set aside.
ingredients for salad:
- 700 g small potatoes
- 2 avocados
- 1 fennel
- 1 cucumber
- handful of radishes
- 8 hard boiled eggs
Cook potatoes in salted water until tender, then drain, cut in half and set aside to cool. Cut eggs in half, fennel in stripes and avocados, cucumber and radishes in slices.
Add 2-3 tablespoons sauce on the plate and spread evenly, then add all vegetables equally and sprinkle with salt flakes. Decorate with lemon balm and serve.
Enjoy!
Super będę ja robić same moje jbione produkty
OdpowiedzUsuń