czwartek, 4 kwietnia 2024

Zapiekanka z kremowym nadzieniem, karczochami i szpinakiem

Baked baguette with creamy filling, artichokes and psinach, for English scroll down


Tę zapiekankę zrobiłam po praz pierwszy na wyjeździe narciarskim z moimi przyjaciółmi. Najważniejszym kryterium dla mnie była jej kremowość, chciałam, aby nadzienie rozpływało się w ustach, dlatego wymyśliłam, że nadzieje ją serkiem kremowym. Za pierwszym razem wyszła naprawdę dobra, ale przy drugim podejściu naprawiłam małe niedociągnięcia i poprawiłam jej smak jeszcze bardziej. Uważam, że jest to jeden z tych przepisów, które będę powtarzać bardzo często, bo smak tej zapiekanki jest po prostu nie z tej ziemi. Jest chrupiąca, kremowa, tłusta, odrobinę orzeźwiająca, ma wszystko to, co sobie założyłam. Koniecznie spróbujcie tego przepisu, jestem pewna, że będziecie równie zachwyceni :)

Zapiekanka z kremowym nadzieniem, karczochami i szpinakiem
2 porcje

składniki:
- 1- 25 cm gruba bagietka
- 200 g serc karczochów ze słoika
- 200 g serka kremowego
- 150 g szpinaku
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 200 g żółtego sera
- sól, pieprz do smaku
- posiekany szczypiorek do dekoracji

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół. 
Bagietkę przekroić wzdłuż i wydrążyć trochę środka z obu stron.
Cebulę i czosnek pokroić drobno, serce karczochów pokroić w mniejsze kawałki, ser zetrzeć na tarce z grubymi oczkami. 
Na 2-3 łyzkach oleju podsmażyć cebulę do zeszklenia, dodać czosnek i chwilę smażyć, dodać szpinak i smażyć aż całkowicie zwiędnie, odstawić do przestudzenia.
W miscę połączyć serek kremowy, zawartośc patelni, sok z cytryny oraz karczochy, przyprawić solą i pieprzem i całość dobrze wymieszać. Nadzienie nakładać na obydwie bagietki, po czym posypać startym serem. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec ok 15 minut, aż ser dobrze się rozpuści. Zapiekanki wyjąć z piekarnika i posypać szczypiorkiem.
Smacznego!

Baked baguette with creamy filling, artichokes and spinach
2 portions

ingredients:
- 1- 25 thick baguette
- 200 g artichoke hearts from a jar
- 200 g cream cheese
- 150 g spinach
- 1 small onion
- 2 garlic lcoves
- 1 tablespoon lemon juice
- 200 g yellow cheese
- salt, pepper to taste
- chopped chive to decorate

Preheat oven to 200 C.
Cut baguette lenghtwise and take out a bit of the inside to make a cavity. 
Dice onion and garlic, cut artichokes in smaller pieces and coarsely grate cheese. 
In a frying pan heat 2-3 tablespoons oil, then add onion and fry until glossy, add garlic and fry for a minute. Add spinach and fry until wilted, set aside from the stove and set aside until cool. 
In a bowl combine cream cheese, frying pan content, lemon juie and artichokes, season with salt an pepper and stir well. Next fill the baguettes with the filling and cover with grated cheese. Put the baguettes in the preheated oven and bake for 15 minutes until cheese is well melted. Take baguettes from the oven and sprinkle with chopped chives.
Enjoy!




1 komentarz:

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...