Green shakshouka with feta cheese and avocado, for English scroll down
Zabierałam się za ten przepis naprawdę długo, w zasadzie nie wiem dlaczego. Zawsze wydawało mi się, że zielona szakszuka potrzebuje jakiegoś tajnego składnika, którego nie da się znaleźć. Research i przeczytanie ponad 30 przepisów na szakszukę uświadomił mi, w jak dużym byłam błędzie i postanowiłam zrobić swoją wersję zielonej szakszuki. Muszę przyznać, że nie ten przepis przeszedł moje najśmielsze oczekwiania i bardzo żałuję, że dopiero niedawno odkryłam smak zielonej szakszuki. To danie jest po prostu przepyszne i wygląda równie zachęcająco. Jest tutaj wszystko, czego potrzebujemy, smak jest bardzo dobrze zbalansowany i nie da się przejśc obok tej szakszuki obojętnie. Wiem, że niektórzy nie są w stanie zjeść normalnej szakszuki, ponieważ połączenie pomidorów i jajek ich przeraża, dlatego powinni spróbować jej zielonej wersji, jestem przekonana, że będzie to ich ulubione danie :)
ps. My zjedliśmy tę szakszukę na obiad, więc u nas były to 3 porcje, ale jeśli chcecie zrobić tę szakszukę na śniadanie to myślę że całość będzie miała od 4 do 6 porcji :)
Zielona szakszuka z fetą i awokado
4-6 porcje
składniki:
- 1 cukinia
- 1 zielona papryka
- 200 g szpinaku
- 250 g zielonych szparagów
- 200 g groszku cukrowego
- 1 jalapeno
- 1 mały pęczek koperku
- 1 mały pęczek pietruszki
- 1 awokado
- 1 cebula
- 2 duże ząbki czosnku
- 6 jajek
- ok 100 g fety
- sok z 1/4 cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 3/4 łyżeczki kuminu
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- 1/4 łyżeczki mielonej kolendry
Ze szparagów odciąć zdrewniałe końcówki, z papryki i jalapeno wyjąć gniazdo nasienne, awokado pokroić na łódeczki. Cukinie, paprykę, szparagi, jalapeno oraz groszek pokroić w mniejsze części. Cebulę i czosnek posiekać drobno, koperek oraz pietruszkę posiekać na mniejsze części.
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i smażyć jeszcze chwilę. Następnie dodać groszek cukrowy, szparagi, paprykę, jalapeno oraz cukienię i wszystko smażyć aż warzywa będą miękkie i puszczą sok. Następnie dodać szpinak, sól, kumin, pieprz oraz kolendrę i wszystko wymieszać, smażyć aż szpinak zwiędnie. 3/4 zawartości patelni przenieść do blendera, dodać do niego również koperek oraz pietrszukę i wszystko zblendować na w miarę jednolitą masę- można dodać odrobinę wody, aby trochę rozlużnić konsystencję. Następnie przenieść zawartość blendera ponownie na patelnie i wszystko smażyć jeszcze chwilę. W sosie zrobić 6 wgłęnbień, następnie powoli wbijać do nich jajka, całość przykryć pokrywką i gotować parę minut aż białko będzie ścięte ale żółtko nadal płynne. Następnie zdjąć z ognia, przyprawić solą w płatkach i wycisnąć sok z cytryny. Udekrowoać awokado i pokruszoną fetą.
Smacznego!
Green shakshouka with feta cheese and avocado
4-6 portions
ingredients:
- 1 zucchini
- 1 green bell pepper
- 1 green jalapeno
- 200 g spinach
- 250 g green asparagus
- 200 g sugar peas
- 1 small bunch dill
- 1 small bunch parsley
- 1 awokado
- 1 onion
- 2 big garlic cloves
- 6 eggs
- around 100 g feta cheese
- juice of 1/4 lemon
- 1 teaspoon salt
- 3/4 teaspoon cumin
- 1/4 teaspoon pepper
- 1/4 teaspoon coriander
Trim asparagus, remove seeds from bell pepper and jalapeno, cut avocado in wedges. Dice onion and garlic. Cut bell pepper, jalapeno, zucchini, sugar peas and asparagus in smaller pieces. Chop parsley and dill.
Heat a big frying pan or a cast iron with 2-3 tablespoons olive oil, next add onion and fry until glossy. Add garlic and fry for 30 seconds more. Add bell pepper, jalapeno, asparagus, zucchini and sugar peas in the pan and fry until tender. Next add spinach, salt, pepper, cumin and coriander and fry until spinach is wilted. Transfer 3/4 contents of the pen in a blender, add parsley and dill and blend everything until more or less smooth sauce- you can add a bit of water to loosen up the consistency. Next, transfer again on the pan and cook for a minute, then make 6 holes in the sauce and crack eggs into them. Cover with a lid and cook for a few minutes until whites are cooked but yolks are still runny. Remove the pan from the stove, sprinkle with sea flakes and squeeze the lemon on top. Add avocado and crumbled feta cheese, serve.
Enjoy!
Genialna 😍 Nie udało mi się już kupić groszku, więc zwiększyłam ilość szparag. U nas też na obiad 😊
OdpowiedzUsuńPerfekcyjna - tak jak obiecałaś :). Ja zmiksowałam trochę mniej, ok. 1/3 całości ale wolimy większe kawałki. Jako danie obiadowe z młodymi ziemniaczkami z masełkiem. Dwóch głodnych nastolatków poradziło sobie z tą ogromną porcją bez problemu :). Dzięki
OdpowiedzUsuń