poniedziałek, 15 lipca 2024

Kotleciki krewetkowe z sriracha aioli i kapustą po azjatycku

 Shrimps patties with sriracha aioli, for English scroll down


W Norwegii bardzo popularne są lekko gotowane krewetki w całości jedzone na zimno i skropione sokiem z cytryny, to idealna przekąska, szczególnie w ciepłe letnie dni. Ja najbardziej lubie krewetki w makaronie lub z grilla, ale od jakiegoś czasu lubię robić z nich kolteciki i muszę przyznać, są wyborne! W połączeniu z pikantnym sosem i przepyszną sałątką z kapusty, całość tworzy umamiczne i pełne smaku danie, które koniecznie trzeba spróbować:)

Kotleciki krewetkowe z sriracha aioli i kapustą po azjatycku
4 porcje:

składniki na aioli:
- 1 żółtko
- sok z 1 limonki
- 75 ml oleju rzepakowego zimnotłocoznego
- 75 ml oliwy z oliwek
- 3 ząbki czosnku
- 1 łyżka srirachy
- sól do smaku

Żółtko zblendować razem z sokiem z limonki i czosnkiem, następnie powoli dolewać oliwę i olej, blendując cały czas, aż powstanie emulsja. Na koniec dodać srirachę oraz przyprawić solą i zblendować jeszcze raz do połączenia, odstawić.

składniki na sałatkę:
- 800 g białej kapusty- ja użyłam młodej
- 50 ml octu ryżowego
- 50 ml oleju sezamowego
- 2 łyżki cukru
- 1 łyżeczka soli + do obtoczenia
- 1/4 łyżeczki pieprzu
- garść prażonego sezamu

Kapustę posiekać w cienkie paski, oprószyć solą i wymieszać, odstawić na ok 15 minut, aż kapusta puści soki, następnie umyć dokładnie na sitku i odsączyć dokładnie z wody. 
Ocet połączyć z cukrem, 1 łyżeczką soli, pieprzem oraz olejem. Dressing wlać do kapusty, dodać sezam i całość dobrze wymeiszać, odstawić do lodówki na 1-2 godziny.

składniki na kotleciki:
- ok 1 kg krewetek (700 g samego mięsa po obraniu)
- 70 g bułki tartej
- 1 jajko
- sok z 1/2 cytryny
- 1 łyżeczka soli
- 1/4 łyżeczki piepru
- garść posiekanej pietruszki
- 2 ząbki drobno posiekanego czosnku

Krewetki obrać, większą ich część posiekać bardzo drobno, prawie na papke, pozostałą część pokroić w większą kostkę. Do miski dodać wszystkie składniki i wymieszać dobrze do połączenia. Z masy ulepić ok 8 kotlecików, następnie smażyć na rozgrzanej patelni z dodatkiem oleju z obydwu stron na złoty kolor. 
Na talerz ułożyć sałatkę, następnie dodać usmażone kotleciki i udekorować aioli.
Smacznego!

Shrimps patties with sriracha aioli and Asian cabbage salad
4 portions

ingredients for aioli:
- 1 egg yolk
- juice of 1 lime
- 75 ml canola oil
- 75 ml olive oil
- 3 garlic cloves
- 1 tablespoons sriracha
- salt to taste

Blend yolk with lime juice and garlic, then carefully pour oil and olive oil and blend until emulsify. Next add sriracha and season with salt and blend again until combined, set aside. 

ingreidents for salad:
- 800 g white cabbage- I used young cabbage
- 50 ml rice vinegar
- 50 ml sesame oil
- 2 tablespoons sugar
- 1 teaspoon salt + for ocating
- 1/4 teaspoon pepper
- handful of toasted sesame seeds

Cut cabbage into thin slices, coat with salt and stir well, set aside on the colander until the cabbage has realased its juices, around 15 minutes. Next wash the cabbage with a cold water and drain well. 
In a bowl combine vinegar, sugar, oil, 1 teaspoon of salt and pepper. Pour the sauce over the cabbage, add sesame seeds and stir well, then put in a fridge for a couple of hours. 

ingredients for patties:
- 1 kg shrimps (around 700 g of meat after peeling)
- 70 g breadcrumbs
- 1 egg
- juice of 1/2 lemon
- 1 teaspoon salt
- 1/4 teaspoon pepper
- handful of parsley
- 2 garlic cloves, minced

Peel shrimps, cut 2/3 of shrimps in almost mush and remaining 1/3 in chunks. Add all ingredients in a bowl and stir well until combined, then form the patties- around 8- with wet hands. Preheat a frying pan with 2-3 tablespoons oil, then fry patties for a few minutes on golden brown on both sides.
Add salad on a plate, then put patties and top with sriracha aioli, serve.
Enjoy!






2 komentarze:

  1. Jesteś skarbnicą pomysłów! I to takich, które baaardzo mi pasują :). Nie nadążam z testowaniem. Jak tylko uda mi się znaleźć czas i ogarnąć składniki, żeby wypróbować jeden przepis, to Ty już masz następny w zanadrzu. Ale ten nie będzie czekał, zrobię w ten weekend. I jak zwykle będę codziennie tu zaglądać, żeby dołożyć sobie kolejny przepis do wypróbowania ;).

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Dziękuję pięknie za takie miłe słowa! Mam nadzieję, że wszystko będzie Ci smakować:)

      Usuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...