Seared tuna in sesame seeds with mango salsa, for English scroll down
To danie jest dla tych, którzy uwielbiają sashimi i tuńczyka. Osobiście bardzo nie przepadam za wysmażonym tuńczykiem, uważam, że jest suchy i traci swój piękny różowy kolor, a także wspaniały smak, dlatego, kiedy robię tuńczyka to zazwyczaj w takiej odsłonie, aby zachować wszystkie jego atuty. Salsa mango nadaje świeżości i lekkiej pikanterii całemu daniu. Polecam owocowe i lekkie czerwone wino- Pinot Noir, beaujolais. Jeśli Wasza salsa będzie naprawdę pikantna, wtedy polecam Riesling, ale w słodszej oprawie :)
Tuńczyk obsmażony w sezamie z salsą mango
4 porcje
składniki na rybę:
- 4 grubsze filety z tuńczyka
- 60 g sosu sojowego
- 60 g soku pomarańczowego
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 ząbki czosnku
- 1/4 łyżeczki pieprzu
Czosnek pokroić w plasterki, wszystkie składniki przełoż`yć do miski i wymieszać. Rybę umieścić w woreczku strunowym, wlać marynatę, zamknąć woreczek i dobrze wymeiszać, aby wszystko połączyło się ze sobą. Rybę odstawić w marynacie do lodówki na ok 3 godziny.
składniki na salsę:
- 1/2 dużego mango
- 1/2 papryczki chili
- sok z 1 limonki
- garść kolendry
- sól, pieprz
Paprykę oraz mango pokroić w małą kostkę, kolendrę posiekać. Wszystkie składniki umieścić w miscę, dodać sól oraz pieprz i wymieszać do połączenia
składniki na ryż:
- 400 g ryżu do sushi
- 400 g wody
- 80 ml octu ryżowego
- 3 łyżki cukru
- 1 1/2 łyżeczki soli
Ryż wypłukać parę razy w zimnej wodzie, aż woda będzie klarowna. Do garnka wlać wodę, dodać ryż i zostawić na 30 minut, następnie zagotować pod przykryciem i gotować aż ryż wchłonie wodę. W międzyczasie połączyć sól, ocet oraz cukier w miseczce. Kiedy ryż będzie gotowy, przełożyć go do miski, wlać zalewę i ostrożnie wymieszać. Calość przykryć ściereczką kuchenną i odstawić do ostudzenia.
pozostałe składniki:
- 1 duża sałata rzymska
- sos sojowy
- miska sezamu do obtoczenia
Sałątę pokroić w cienkie paski.
Rybę wyciągnąć z marynaty i dobrze osuszyć, odstawić na ok 20 minut do ocieplenia, następnie obtoczyć dokładnie w sezamie.
Patelnię, najlepiej żeliwną bardzo dobrze rozgrzać aż zacznie się dymić, następnie zmniejszyć odrobinę ogień, dodać olej i rybę w sezamie. Smażyć ok 50 sekund z każdej strony- uwaga przy smażeniu jest trochę dymu, miejscie to na uwadzę.
Kiedy ryba będzie obsmażona, przełożyć ją na deskę do krojenia i kroić w cienkie paski w poprzek włókien.
Na talerz dodać trochę sałaty i skropić sosem sojowym, dodać rybę, a na górę salsę mango, podawać z ryżem.
Smacznego!
Seared tuna in sesame seeds with mango salsa
4 portions
ingredients for fish:
- 4 thick tuna fillets
- 60 g soy sauce
- 60 g orange juice
- 1 tablespoon rice vinegar
- 2 tablespoons sesame oil
- 2 garlic cloves
- 1/4 teaspoon pepper
Slice garlic and add everything in a bowl, stir to combine. Put the fish in a ziplock bag, then pour the marinade and close the bag. Mix everything so the fish is evenly coated with marinade. Put in a fridge for 3 hours.
ingredients for salsa:
- 1/2 big mango
- 1/2 chili pepper
- juice of 1 lime
- bunch of coriander
- salt and pepper to taste
Finely dice mango and chili, chop ciliantro. Add all ingredients in a bowl, season with salt and pepper and strin to combined.
ingredients for rice:
- 400 g sushi rice
- 400 g sushi rice
- 400 g water
- 80 ml rice vinegar
- 3 tablespoon sugar
- 1 1/2 teaspoon salt
Combine rice vinegar, sugar and salt in a bowl.
Rinse the rice several times with cold water until the water is clear. In a pot pur 400 ml water and add sushi rice, set aside for 30 minutes, then bring to a boil and cook with a lid until the rice has absorbed the water. Next pour the rice in a bowl and add seasoning, then carefully stir with a wooden spoon. Cover the rice with a kitchen cloth and set aside to cool.
remaining ingredients:
- 1 big romano lettuce
- 1 big romano lettuce
- soy sauce
- bowl of sesame
Cut lettuce in stripes.
Take the fish out of the marinate and dry well, set aside for 20 minutes in a room temperature. Next cover with sesame seeds.
Heat a cast iron pan until it's very hot (emits the smoke), add a bit of oil, reduce the temperature a little and put the fish on. Fry around 50 seconds on each side- be carefull, this emits quite a lot of smoke. Transfer the fish on a cutting board and slice thinly agains the fibers.
Add salad on a plate, drizzle with soy sauce and add the fish, then top with mango salsa, serve with rice.
Enjoy!
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz
Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )