czwartek, 25 lipca 2024

Udon w ostrym sosie hoisin z tofu i grzybami shitake

 Spicy hoisin udon noodles with tofu and shitake mushrooms, for English scroll down



Kolejna odsłona mojego ukochanego makaronu udon, tym razem w pikantnej wersji z sosem hoisin, gochungrau i smażonym tofu. Jedzenie tego makaronu nigdy mi się nie znudzi i zawsze wracam do niego z wielką przyjemnością, muszę w końcu zebrać się i zrobić domowy udon, myślę, że byłby jeszcze lepszy! 
Jest to maakron bezporblemowy, który bardzo szybko się robi, jest ostry, więc jesli mają go jeść dzieci, polecam pominąć gochungaru :)

Udon w ostrym sosie hoisin z tofu i grzybami shitake
4 porcje

składniki na sos:
- 1 1/2 łyżki gochungaru
- 2 łyżki oleju sezamowego
- 2 łyżki cukru
- 2 łyżki sosu sojowego
- 2 łyżki sosu hoisin
- 50 ml wody
- 1 łyżka octu ryżowego
- 2 łyżka sezamu

Wszystkie składniki umieścić w miseczce i wymieszać do połączenia, odstawić.

składniki na makaron:
- 800 g makaronu udon
- 1 mała cebula
- 4 ząbki czosnku
- 1 marchewka
- 500 g grzybów shitake
- 200 g groszku cukrowego
- 300 g twardego tofu + 2 łyżki sosu sojowego
- dymka do dekoracji

Udon ugotować wedle wskazówek na opakowaniu, następnie opłukać w zimej wodzie i odsączyć.
Cebulę i czosnek pokroić w kostkę, grzyby w plasterki a marchewkę w półplasterki. 
Tofu bardzo dokładnie odsączyć z wody, tak aby było dosyć suche, następnie rozgrzać patelnie z 2 łyżkami oleju i rozkruszyć tofu do patelni. Smażyć ok 5 minut aż lekko się zarumieni i reszta wody wyparuje, dodać sos sojowy, wymieszać i odstawić z ognia. 
Na dużej patelni rozgrzać 2-3 łyżki oleju, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać cozsnek i smażyć jeszcze chwilę. Dodać grzyby i smażyć do zrumienienia. Dodać marchewkę oraz groszek i smażyć parę minut aż warzywa zaczną mięknąć. Dodać tofu i wszystko wymieszać. Dodać udon oraz sos i całość wymieszać, gotować chwilę, aż sos bardziej zgęstnieje. Makaron podawać z dymką.
Smacznego!

Spicy hoisin udon with tofu and shitake mushrooms
4 portions

ingredients for sauce:
- 1 1/2 teaspoon gochungaru
- 2 tablespoons sesame oil
- 2 tablespoons sugar
- 2 tablespoons soy sauce
- 2 tablespoons hoisin sauce
- 50 ml water
- 1 tablespoon rice vinegar
- 2 tablespoons sesame seeds

Combine all ingredients in a bowl andstir until combined, set aside.

ingredients for udon:
- 800 g udon noodles
- 1 small onion
- 4 garlic cloves
- 1 carrot
- 200 g sugar peas
- 500 g shitake mushrooms
- 300 g firmed tofu + 2 tablespoons soy sauce
- spring onion for serving

Cook udon according to the package, nest drain with cold water and set aside. 
Finely dice onion and garlic, slice mushrooms and cut carrot in hal fslices. 
Drain excess of the water from tofu, so tofu is quite dry, then heat a frying pan with 2 tablespoons oil and crumble tofu in it, fry for around 5 minutes until slightly godlen, then add soy sauce, stir well and set aside. 
In a big frying pan, heat 2-3 tablespoons oil, add onion and fry until glosssy. Add garlic and fry for one more minute. Add mushrooms and fry until golden brown then Add carrot and peas and fry until tender but still crispy. Next add the tofu and stir everything until combined. Pour the sauce and add the udon noodles, stir and cook for 2-3 minutes until the sauce has thickened. Serve the noodles with chopped spring onion.
Enjoy!



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...