piątek, 19 lipca 2024

Pieczony czerniak w sosie pomidorowym z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami

Baked pollock in tomato sauce with capres, olives and sundried tomatoes, for English scroll down




Robiłam tę rybę już kilkukrotnie, ponieważ jest szybka w przygotowaniu i oczywiście bardzo dobra. Można użyć innej białej ryby, ale czerniak jest jedną z moich ulubionych i zawsze chętniej po nią sięgam. To, czego na pewno bym nie pominęła to owoce kaparów, które są większe i moim zdaniem pyszniejsze niż pąki kaparów. Pierwszy raz spróbowałam ich, kiedy moi znajomi przywieźli mi słoik z Hiszpanii i totalnie się w nich zakochałam. Są nadal octowe i cierpkie, ale mają o wiele bardziej zbalansowany smak i lepszą konsystencję, zdecydowanie polecam zapoatrzyć się w słoik, kiedy będziecie na wakacjach na południu lub w sklepie z jedzeniem śródziemnomorskim :)

Pieczony czerniak w sosie pomidorowym z oliwkami, kaparami i suszonymi pomidorami
2 porcje

składniki:
- 400 g filetu z czerniaka
- 1 puszka pomidorów- ja użyłam San Marzano
- 40 g owoców kaparów
- 4 suszone pomidory w oleju
- 100 g oliwek
- 1 mała cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łyżeczka cukru
- 1 łyżeczka pasty pomidorowej
- 1/2 łyżeczki suszonego tymianku
- garść posiekanej pietruszki 
- sól i pieprz do smaku
- 2-3 plasterki cytryny

Piekarnik nastawić na 200 C- grzanie góra-dół.
Cebulę, czosnek i suszone pomidory pokroić w kostkę, owoce kaparów przekroić na pół.
Na patelni rozgrzać 2-3 łyżki oliwy, dodać cebulę i smażyć do zeszklenia, dodać czosnek i suszone pomidory i smażyć jeszcze chwilę. Następnie wlać pomidory w puszce, dodać cukier, pastę pomidorową, tymianek oraz przyprawić solą i pieprzem. Całość smażyć ok 5 minut. Dodać połowę pietruszki i wszystko wymieszać, po czym ułożyć rybę na sosie, przyprawiając ją solą i pieprzem. Na wierzch ryby położyć plasterki cytryny i posypać oliwkami oraz kaparami. Całość wstawić do nagrzanego piekarnika i piec 20-25 minut aż ryba będzie gotowa. Następnie wyjąć z piekarnika, posypać pozostałą pietruszką i podawać.
Smacznego!

Baked pollock intomato sauce with olives, capres and sun-dried tomatoes
2 portions

ingredients:
- 400 g pollock fillet
- 1 tomato can- I used San Marzano
- 40 g capres fruits
- 4 sun-dried tomatoes
- 100 g olives
- 1 small onion
- 2 garlic cloves
- 1 teaspoon sugar
- 1 teaspoon tomato paste
- 1/2 teaspoon dried thyme
- handful of chopped parsley
- salt and pepper to taste
- 2-3 slices of lemon

Preheat oven to 200 C.
Finely dice onion, garlic and sun-dried tomatoes, cut capres in half. 
Heat a cast iron pan with 2-3 tablespoons of olive oil and add onion, fry unril glossy, then add garlic and sun-dried tomatoes and fry for a moment. Next add canned tomatoes, tomato paste, sugar and thyme. Season everything with salt and pepper and stir to combine, cook for about 5 minutes. Add half of parsley and stir to combine, then add fish on top, season it with salt and pepper and cover with lemon slices. Add olives and capres in the pan and put everything in the preheated oven, bake 20-25 miutes until the fish is done. Next take out from the oven, sprinkle with the remaining parsley and serve.
Enjoy!




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...