czwartek, 20 marca 2014

Cebulowa- najbardziej sycąca zupa, jaką jadłam

Zupa cebulowa zapiekana z grzanką i serem żółtym



Na zupę cebulową zbierałam się dobre parę miesięcy. A że chciałam zrobić taką prawdziwą cebulową, zapiekaną w piekarniku, najpierw była wymówka, że nie mam odpowiednich naczynek do zapiekania. Później, kiedy naczynka się już pojawiły po prostu nie umiałam się zebrać. Aż w końcu pewnego dnia, będąc na zakupach kupiłam 2 kg cebuli i stwierdziłam, że tym razem zupa cebulowa już mi nie ucieknie.
Ja jestem w niej totalnie zauroczona. Smakowała mi bardzo, jest wyrazista w smaku, o świetnym kolorze i, co najlepsze jest niesamowicie sycąca. Ja po takiej porcji, jaką widzicie na zdjęciu miałam serdecznie dosyć jedzenia na długie godziny. Można powiedzieć, że jest to idealna zupa na zimne dni, także wiosenne, żeby móc się porządnie ogrzać: )
Jeśli nie próbowaliście jeszcze zupy cebulowej to naprawdę warto sięgnąć po nią przy najbliższej okazji: ))
Przepis z moimi zmianami zaczerpnęłam z książki "Kuchnie świata" Ricka Rodgersa.

Zupa cebulowa zapiekana z grzanką i serem żółtym
6- 8 porcji

składniki:
- 1 kg cebuli żółtej
- 130 g masła
- 30 ml oliwy z oliwek
- 2 litry bulionu wołowego
- 250 ml wytrawnego białego wina
- 2 ząbki czosnku
- 1/2 łyżeczki cukru
- 1.5 łyżeczki mąki pszennej
- sól, pieprz
- ok 250 g sera żółtego
- kromki razowego chleba- u mnie ten

Czosnek pokroić na drobną kostkę i wymieszać z 40 g masła. odstawić.
Cebulę obrać i pokroić w cienkie piórka. Na patelni rozgrzać 90 g masła i oliwę, wrzucić cebulę smażyć do zeszklenia, następnie zmniejszyć ogień i dusić pod przykryciem ok 15 minut aż się lekko zarumieni. Po tym czasie zdjąć pokrywkę, wrzucić cukier i ok 1/2 łyżeczki soli, zwiększyć nieco ogień i smażyć ok 30 minut aż cebula będzie miała złoto- brązowy kolor. Taką cebulę posypać mąką, wymieszać i smażyć jeszcze 2- 3 minuty, następnie wlać bulion i wino oraz doprawić pieprzem- ok 1 łyżeczki. Zmniejszyć ogień, zupę przykryć pokrywką i gotować ok 40 minut aż cebula zacznie się rozpadać.
Pod koniec gotowania rozgrzać piekarnik na 190 stopni. Ser zetrzeć na grubej tarce. 
Kromki posmarować z obydwu stron masłem czosnkowym i ułożyć na blachę do pieczenia wyłożoną papierem do pieczenia, Wstawić do nagrzanego piekarnika i piec po ok 3 minuty z każdej strony aż się zarumienią. Po tym czasie wyjąć je z piekarnika i odstawić do lekkiego ostudzenia,
Zmienić temperaturę piekarnika na 220 stopni. Do żaroodpornych naczynek wlewać porcję zupy, na wierzch ułożyć grzankę, posypać żółtym serem i wszystko zapiekać w piekarniku ok 15 minut, aż ser się rozpuści a zupa będzie bulgotać. Podawać od razu
Smacznego!




13 komentarzy:

  1. Robie, ale nigdy nie robiłam zapiekanej:O wyglada genialnie, ten ser <3

    OdpowiedzUsuń
  2. MOJA ULUBIONA! ale zapiekać jej jeszcze nie próbowałam. jakoś jak ją ugotuję, zblenderuję... to nie mogę się powstrzymać od zjedzenia, a tu jeszcze tak czekać na zapieczenie... :D mimo to jest to świetny pomysł i na pewno dodaje ogromnego aromatu!

    OdpowiedzUsuń
  3. uwielbiam zupy cebulowe, świetne mniam:)

    OdpowiedzUsuń
  4. Ten ser zdobył moje serce <3

    OdpowiedzUsuń
  5. cebulową bardzo lubię, ale przyznam szczerze, że już wieki jej nie robiłam i nigdy nie zapiekałam z serem! bardzo fajny i ciekawy pomysł :)

    OdpowiedzUsuń
  6. To chyba prawdziwa cebulowa klasyka!:)

    OdpowiedzUsuń
  7. mmm... wygląda taak apetycznie! robiłam kiedyś prawie identyczną, tyle że do swojej dodałam jeszcze odrobinę koniaku:)

    OdpowiedzUsuń
    Odpowiedzi
    1. Ooo, to musiał być ciekawy dodatek smakowy: )

      Usuń
  8. To jest jedna z moich ulubionych zup, ach i och :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Chodzi za mną już kolejny tydzień... genialnie Twoja wygląda! Muszę zrobić :)

    OdpowiedzUsuń
  10. Uwielbiam cebulową! Twoja propozycja wygląda bardzo kusząco. I ten ser... hmmm mniam

    OdpowiedzUsuń
  11. Taka zupka musi być sycąca, na zdjęciach wygląda bardzo apetycznie:))

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...