środa, 26 marca 2014

Wariacja na temat serników na zimno z naleśnikami w roli głównej

Naleśnikowy sernik na zimno z masą kajmakową i migdałami



Uwielbiam naleśniki i uwielbiam takiego rodzaju ciasta- góra naleśników podana z jakimś pysznym kremem. Postanowiłam zrobić masę, która w swoim składzie będzie miała mascarpone, bo mówiąc szczerze kocham mascarpone. Jest taki kremowy i ma świetny, maślany smak, co zdecydowania sprawdza się w ciastach, podkreślając ich charakter. Na domiar tego użyłam masy kajmakowej, która jest nieziemsko słodka i, co za tym idzie pyszna. Kiedy wyjęłam go z lodówki trochę się zdziwiłam, bo masa kajmakowa wyjaśniała: ) Nie mniej w takim kolorze też jej do twarzy: ))
Ten sernik jest dla łasuchów, więc nie zawiedzie się nikt, kto lubi słodkie desery i chwilę przyjemności, którą ma tylko dla siebie; )

Naleśnikowy sernik na zimno z masą kajmakową i migdałami
tortownica o śr, 21 cm

składniki na ciasto naleśnikowe:
- 250 g mąki pszennej wrocławskiej
- 350 ml mleka
- 235+ 60 ml wody
- 4 jajka
- 2 łyżeczki ekstraktu waniliowego
- 70 g roztopionego masła
- szczypta soli

Mąkę przesiać do miski, dodać do niej sól. Mleko, 235 ml wody, masło,jajka i ekstrakt waniliowy dobrze wymieszać ze sobą trzepaczką. Mokre składniki wlać do suchych i mieszać do momentu powstania gładkiej, bezgrudkowej lejącej się masy. Miskę przykryć ściereczką i odstawić na 30 min do lodówki.
Po tym czasie wyjąc ciasto, wlać do niego pozostałe 60 ml wody, wymieszać. Nieprzywieralną patelnie o średnicy 21 cm rozgrzać na ogniu, następnie smażyć naleśniki z dwóch stron aż się trochę zarumienią.

składniki na masę serową i kajmakową:
- 400 g mascarpone, dobrze schłodzonego
- 200 g śmietanki kremówki 36%
- 1 łyżka cukru waniliowego
- 1 łyżka cukru
- puszka mleka skondensowanego słodzonego< 450 g> lub gotowa masa kajmakowa
- 100 g płatków migdałowych
- 2 łyżeczki żelatyny+ odrobina gorącej wody
- 1 łyżeczka ekstraktu waniliowego

Mleko skondensowane gotować w wodzie 2.5 godziny na małym ogniu, następnie odstawić do całkowitego wystudzenia.
Śmietankę ubić na sztywno, w połowie ubijania dodać cukier waniliowy. 1 czubatą łyżkę odstawić do innej miseczki< będzie potrzebna przy dekoracji> i wstawić do lodówki. 
Żelatynę zalać gorącą wodą, wymieszać i chwilę poczekać, aż się ostudzi. Płatki migdałowe podprażyć na suchej patelni do uzyskania złotego koloru.
Mascarpone zmiksować z cukrem i ekstraktem waniliowym, następnie dodać bitą śmietaną i zmiksować na wolnych obrotach, dodać ostudzoną żelatynę i zmiksować ponownie. 
Wszystkie osobne składniki do zrobienia sernika, czyli gotowe naleśniki, masa kajmakowa i masa serowa muszą być zimne, inaczej sernik za bardzo się rozpłynie.
Przygotować tortownicę o średnicy 21 cm, następnie włożyć do niej pierwszego naleśnika. Posmarować masą mascarpone i posypać odrobiną migdałów. Położyć następnego naleśnika, wysmarować go łyżką masy kajmakowej. Następnie przykryć kolejnym naleśnikiem, wysmarować go łyżką mascarpone i posypać migdałami. Powtarzać czynność dopóki nie skończą się naleśniki. Wierzch udekorować pozostałą masą kajmakową, jeśli została, płatkami migdałowymi i kleksem bitej śmietany. Całości wstawić do lodówki na na całą noc, aby masa porządnie zgęstniała. Po tym czasie zdjąć powoli obręcz tortownicy i podawać.
Smacznego!





Serniki dla Miksera - edycja 1.14

13 komentarzy:

  1. powiem Ci, że sernika na zimno w naleśnikach jeszcze nie spotkałam :]
    co za kreatywność!

    OdpowiedzUsuń
  2. Ej... możesz zostawić kawałek do soboty?
    Bo chyba straciłam apetyt na wszystko.. chce jego!

    OdpowiedzUsuń
  3. Czyli w sumie taki tort naleśnikowy z serowo-kajmakowym nadzieniem :D Fajnie wygląda, ale musi nieźle zasłodzić!

    OdpowiedzUsuń
  4. Ta...Salvador? Do jakiej soboty. NIE ZDĄŻYSZ, Ci mówię:)

    OdpowiedzUsuń
  5. zakochałam się w tym <3 i z miłości zaniemówiłam :)

    OdpowiedzUsuń
  6. Taki sernik to ja poproszę z dokładką! Nigdy bym nie wpadła na tak prosty i tak zachwycający pomysł zrobienia tortu z naleśników... sernikiem zwanego:)

    OdpowiedzUsuń
  7. Tylu naleśników na jednym talerzy chyba nie widziałem, mega się to prezentuje! :D

    OdpowiedzUsuń

  8. Super, super, super ! Już od dawna przymierzam się do zrobienia ciasta z góry naleśników. To musi być raj dla podniebienia.
    Pyszności :-)

    OdpowiedzUsuń
  9. Wooooow, jestem pod wrażeniem. To jest dopiero naleśnikowo- sernikowy, pyszny pomysł :-)

    OdpowiedzUsuń
  10. ten przepis to mistrzostwo świata! :)

    OdpowiedzUsuń
  11. Kolejny bardzo fajny pomysł! Takie naleśniki to ja mogę jeść codziennie :D

    OdpowiedzUsuń
  12. nie spotkałam się jeszcze z takim sernikiem, wygląda bardzo zachęcająco :D

    OdpowiedzUsuń
  13. Rewelacyjnie to wygląda! Jestem w szoku :)

    OdpowiedzUsuń

Jest mi bardzo miło za każdym razem, kiedy wyrazisz swoją opinię: )

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...